We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over het gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die aan ze verstrekt is of die ze hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services. Bekijk ons privacy statement in onderstaande link(s).

Nieuws

Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat schoolzwemmen weer ingevoerd moet worden

Er zal een hele generatie zijn die met weemoed terugdenkt aan de basisschool en het schoolzwemmen. Baantjes trekken en Marco Polo spelen, even wat anders dan met je neus in de boeken zitten. Schoolzwemmen was namelijk verplicht maar werd in 1985 afgeschaft. Sindsdien mogen scholen zelf bepalen of ze dit aanbieden. Vooral kinderen van ouders met lage inkomens en/of een migratieachtergrond hebben minder vaak een zwemdiploma. Dit is gevaarlijk in Nederland waar veel (open) water is. Het zou daarom eerlijker en veiliger zijn als alle kinderen toegang hebben tot schoolzwemmen. Anderzijds kost dit de overheid geld en is het de verantwoordelijkheid van ouders.

Wij van PanelWizard waren benieuwd of de Nederlander* vindt dat schoolzwemmen weer verplicht moet worden gesteld en legden de volgende stelling voor:


“Schoolzwemmen moet weer ingevoerd worden”


Uit het online marktonderzoek komt naar voren dat ruim acht op de tien (87%) vinden dat schoolzwemmen weer moet worden ingevoerd. Dit zijn vaker zestigplussers (92% vs. 84% <60 jaar). Redenen om voorstander te zijn van schoolzwemmen zijn onder andere dat men vindt dat ieder kind hoort te leren zwemmen (ook als de ouders er geen geld voor hebben), de veiligheid van kinderen voorop staat en het ook de lichamelijke beweging bevordert.


Een zevende (14%) is het er echter mee oneens. Dit zijn vaker veertigers (21% vs. 12%), huishoudens waarbij het jongste kind jonger dan 13 jaar is (21% vs. 12%) en hoogopgeleiden (18% vs. 12%). Tegenstanders geven voornamelijk de reden dat het de verantwoordelijkheid is van de ouders.


*Steekproef: Nederlanders van 16 jaar en ouder. Representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, arbeidsparticipatie, gezinssituatie en regio.


Dit artikel is geplaatst op 21-02-2024.

 

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard?