We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over het gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die aan ze verstrekt is of die ze hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services. Bekijk ons privacy statement in onderstaande link(s).

Nieuws

Is de publieke omroep nog nodig?

We kijken wat af! Van Netflix naar het journaal en van Videoland naar de Eredivisie. We streamen en zappen er wat op los. Maar de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vreest voor haar bestaansrecht. Vanaf 2027 wil het kabinet namelijk 156 miljoen euro bezuinigen op de NPO. Om die reden gingen programmamakers, presentatoren, journalisten en medewerkers van de publieke omroepen laatst demonstreren op het Media Park in Hilversum tegen de voorgenomen bezuinigingen.


Wij van PanelWizard waren benieuwd wat de Nederlander* vindt van de publieke omroep en legden hen de volgende stelling voor:


“We hebben de publieke omroep niet meer zo hard nodig omdat er tegenwoordig genoeg andere media platforms zijn”


Uit het online marktonderzoek komt naar voren dat ruim een derde (35%) van de Nederlanders vindt dat de publieke omroep niet meer zo hard nodig is omdat er genoeg andere media platforms zijn. Dit wordt vaker aangegeven door jongeren (42% vs. 33% ≥30 jaar). Hoe lager men is opgeleid, hoe vaker men het eens is (45% laagopgeleid tot 25% hoogopgeleid). Uit de toelichtingen komt voornamelijk naar voren dat men nooit naar de NPO kijkt, vanwege het aanbod van programma’s van de NPO of omdat men liever ergens anders naar kijkt.


Twee derde (65%) is het echter oneens met de stelling. Hoe hoger men is opgeleid, hoe vaker men het oneens is (75% hoogopgeleid tot 56% laagopgeleid). Uit de open antwoorden blijkt dat men het belangrijk vindt dat NPO blijft bestaan omdat de publieke omroepen neutraal en objectief zijn. Ook vindt men dat ze mooie programma’s maken die niet bedoeld zijn voor commerciële doeleinden.


*Steekproef: Nederlanders van 16 jaar en ouder. Representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, arbeidsparticipatie, gezinssituatie en regio.


Dit artikel is geplaatst op 17-04-2025.

 

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard?