We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over het gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die aan ze verstrekt is of die ze hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services. Bekijk ons privacy statement in onderstaande link(s).

Nieuws

Nederlander denkt niet dat een kilometerheffing het fileprobleem oplost

Met het opheffen van het thuiswerkadvies stappen we weer vaker in de auto. Van thuiskantoor naar kantoortuin. Van thuis direct de laptop aan naar eerst nog even een ritje naar het werk. Het is inmiddels dan ook weer bijna ‘ouderwets druk’ op de Nederlandse wegen. De spits is terug van weggeweest en steeds vaker rijden we stapvoets bumper aan bumper op de snelweg. Het fileprobleem was misschien even aan onze aandacht ontsnapt, maar het blijft een kwestie die om een oplossing vraagt.

Investeren in het openbaar vervoer, stimuleren van het gebruik van de fiets, carpoolen, meer snelwegen aanleggen, vrachtverkeer een eigen rijstrook geven, rekeningrijden. Een graai uit de bak met mogelijke oplossingen voor het fileprobleem. Het nieuwste plan van het kabinet is dat automobilisten vanaf 2030 moeten gaan betalen voor elke kilometer die ze rijden. Daarbij maakt het niet uit waar je rijdt of op welk tijdstip. Daar zou dan een verlaging of afschaffing van de motorrijtuigenbelasting tegenover staan. Ook zouden de tolwegen verdwijnen in Nederland. Maar wat denkt de Nederlander*? Goed idee of niet?

“Ik verwacht dat er minder files zullen zijn door invoering van een kilometerheffing”.

Het antwoord op die vraag lijkt ‘nee’. Uit online marktonderzoek van PanelWizard blijkt namelijk dat bijna twee derde (64%) van de Nederlanders denkt dat een kilometerheffing er niet voor zal zorgen dat we minder in de file staan. 36% ziet in het plan wel een oplossing voor het fileprobleem. Opvallend genoeg zijn mensen die alleen wonen vaker positief. Van deze groep ziet 46% wel heil in invoering van een kilometerheffing. Full-time werkenden verwachten door de kilometerheffing duidelijk het minst vaak dat de files hierdoor zullen afnemen; nog geen drie op de tien full-time werkenden zien dit gebeuren (29%).

*Steekproef: Nederlanders van 16 jaar en ouder. Representatief naar o.a. leeftijd, geslacht, gezinssituatie en regio.

 

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard?