We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over het gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die aan ze verstrekt is of die ze hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services. Bekijk ons privacy statement in onderstaande link(s).

Nieuws

Nederlanders zouden massaal meer verse groenten en fruit kopen na belastingverlaging

Boodschappen worden steeds duurder. Gelukkig zijn er plannen om het belastingtarief op verse groenten en fruit te verlagen van 9% naar 0%. Het doel hiervan is om gezond eten te bevorderen. Maar de peren zijn nog niet rijp want de regering is nog druk bezig met het inwinnen van advies over de werking en de aanpak hiervan. Gaat een belastingverlaging ervoor zorgen dat men meer broccoli, komkommers of aardbeien gaat kopen?

Wij van PanelWizard vroegen ons af wat het effect hiervan is op de Nederlander* is en legden hen de volgende stelling voor:


"Ik ga meer verse groenten en fruit kopen als de belasting hierop verlaagd wordt''


Uit het online marktonderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders (76%) meer verse groenten en fruit gaat kopen als de belasting hierop verlaagd wordt. Jongeren geven vaker aan dit te gaan doen zodra de belasting verlaagd is (85% <30 jaar tot 67% ≥60 jaar). Ook laagopgeleiden zeggen meer verse groenten en fruit te gaan kopen als de belasting lager is (82% vs. gem. 73% midden- en hoogopgeleiden).

Een kwart (25%) denkt dat hun koopgedrag van verse groenten en fruit niet verandert als de belasting hierop verlaagd wordt. Hoe ouder men is, hoe vaker men verwacht niet meer te gaan kopen (33% ≥60 jaar tot 15% <30 jaar). Ditzelfde geldt voor mensen uit huishoudens zonder kinderen onder de 18 jaar (29% vs. 21%) en hoogopgeleiden (31% vs. gem. 21% laag- en middenopgeleiden).

*Steekproef: Nederlanders van 16 jaar en ouder. Representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, arbeidsparticipatie, gezinssituatie en regio.


Dit artikel is geplaatst op 09-05-2023.

 

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard?