We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over het gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die aan ze verstrekt is of die ze hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services. Bekijk ons privacy statement in onderstaande link(s).

Nieuws

Vooral zestigplussers vinden dat de Oscars ook genderneutraal moeten worden

’Geachte reizigers!’ Tegenwoordig horen we in de trein al niet meer ‘Geachte dames en heren’ maar een genderneutrale aanspraak. Op veel meer plekken worden genderneutrale bewoordingen gebruikt en genderneutrale acties uitgevoerd. Zo ook bij de Televizier-Ring en RadioRing. In Nederland wordt namelijk bij media prijzen geen onderscheid meer gemaakt in geslacht om ongelijkheid te voorkomen en te zorgen voor inclusie. Bij de uitreiking van de prijzen van de RadioRing wonnen alleen maar mannen. Bij de Grammy Awards – die ook genderneutraal is – domineerden juist de vrouwen. Bij de Oscars, die volgende week plaatsvinden, zijn nog wel aparte categorieën. Bv. beste acteur en beste actrice.

Wij van PanelWizard waren benieuwd wat de Nederlander* hiervan vindt en legden hen de volgende stelling voor:


“De Oscars zouden ook genderneutraal moeten worden”


Uit het online marktonderzoek komt naar voren dat bijna vier op de tien (37%) vinden dat de Oscars ook genderneutraal zouden moeten worden. Dit wordt veel vaker aangegeven door zestigplussers (51% vs. 30% <60 jaar). Een veel genoemd antwoord is onder andere dat geslacht geen invloed heeft op acteerprestaties in tegenstelling bij sport.


Ruim zes op de tien (63%) zijn het er echter mee oneens. Diegenen die niet vinden dat de Oscars ook genderneutraal moeten worden, geven voornamelijk aan dat ze ‘genderneutraal-moe’ zijn.


*Steekproef: Nederlanders van 16 jaar en ouder. Representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, arbeidsparticipatie, gezinssituatie en regio.


Dit artikel is geplaatst op 07-03-2024.

 

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard?