Nieuws

Kind met overgewicht schuld van de ouders?

Veruit de helft van alle Nederlanders is te dik en weet hoe moeilijk het is af te vallen. Toch oordelen diezelfde volwassenen hard over kinderen die te dik zijn. In een onderzoek van PanelWizard Direct voor het tijdschrift gezondNU, is de mening van Nederlanders over kinderen met overgewicht ronduit negatief. ‘Een dik kind is zielig!’, zegt 75%. Acht op de tien Nederlanders vindt zelfs dat de opvoeding van ouders met een dik kind slecht is.

Worden dikke kinderen ongelukkige pubers? Waarschijnlijk wel, zegt 48%. Komt het goed als een dik kind in de groei komt? Nee, denkt 53% van de ondervraagden. Eens een dikkerdje, altijd een dikkerdje? Ja zeg 46%. Driekwart vermoedt dat dikke kinderen vaak worden gepest en zegt: ‘Gelukkig zijn mijn kinderen niet te dik.’

Het tijdschrift vroeg: als een kind te dik is, wiens schuld is dat? De ouders, is het antwoord. ‘Ouders laten hun kind te weinig bewegen en ongezond eten’, vinden acht op de tien Nederlanders. Ze zijn niet streng genoeg, is een veelgehoorde reactie. 45% van de ondervraagden is het zelfs eens met de stelling: ‘Dit is een vorm van kindermishandeling.’

Maar is het zo simpel? Nee, stellen artsen en deskundigen in gezondNU. Denken dat ouders gewoon beter hun best moeten doen, is te kort door de bocht. Obesitas is een chronische, genetisch bepaalde ziekte. Bij het ontstaan van overgewicht spelen veel factoren een rol.

De ondervraagden in het onderzoek geven toe, ondanks hun harde kritiek, dat gezond opvoeden lastig is. ‘Het aanbod in kantines is ongezond en er wordt altijd wel door iemand in de klas getrakteerd’, vindt 41%. En: ‘De politiek dwarsboomt een gezonde opvoeding door bezuinigingen op schoolzwemmen, gymles en schoolmelk”, aldus 30% van de ondervraagden.

Bijna iedereen ziet een link tussen de dikke kinderen van vandaag en meer chronische ziektes in de toekomst. “Er moet iets veranderen, want het kost ons steeds meer aan ziektekosten als kinderen niet gezond leren eten.”

De resultaten en het commentaar van artsen staat in de gezondNU 7, een thema-editie over het krijgen en houden van een gezond gewicht.