Nieuws

Kinderen krijgen steeds eerder een mobieltje

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon. Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen bereikbaar zijn, maar uit onderzoek van PanelWizard blijkt dat zij zich wel zorgen maken over de invloeden van nieuwe media.

Behalve bereikbaarheid zijn vrijheid en het leren omgaan met technologie redenen om jonge kinderen een telefoon te geven. 

Naast de voordelen van een mobiele telefoon zijn er ook nadelen. Uit het onderzoek blijkt dat 89% van de ouders bezorgd is over nieuwe media, vanwege bijvoorbeeld kinderlokkers, foute websites, cyberpesten en sexting.

Desondanks kregen vorig jaar 441 4-jarigen een mobieltje, blijkt uit cijfers van het CBS. 933 kinderen kregen een mobiele telefoon op hun vijfde, 2588 op hun zesde. Dat kinderen steeds vroeger een mobiele telefoon krijgen, is te zien aan cijfers van KPN. Kinderen die nu dertien en veertien jaar oud zijn, kregen hun eerste mobiel op een gemiddelde leeftijd van 11,7 jaar. Jongeren die nu zeventien en achttien zijn, kregen hun eerste mobiel op een leeftijd van 13,2 jaar. Ongeveer 94% van de twaalfjarigen heeft een mobiele telefoon.

Bijna altijd krijgen jonge kinderen eerst een prepaid telefoon. "Ouders vinden het prettig dat kinderen met geld leren omgaan", zegt Yvette Belt, directeur marketing bij KPN in het AD. "Met een prepaidkaart moeten ze opletten hoeveel beltegoed ze nog hebben en hoeveel MB een appje of YouTubefilmpje verbruikt." Hoe ouder een kind wordt, hoe vaker ze een mobieltje met abonnement krijgen.

KPN is een campagne gestart 'Hoe overleef ik mijn 1e mobiel?'. Die heeft tot doel om ouders en kinderen met elkaar te laten praten over de gevolgen van het hebben van een mobiele telefoon. 

Lees het artikel op RTLNieuws.nl

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!