We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over het gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die aan ze verstrekt is of die ze hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services. Bekijk ons privacy statement in onderstaande link(s).

Nieuws

Jonge woningkoper durft niet meer te bieden

Een op de vijf jongere huizenkopers is bereid uit eigen zak meer neer te leggen voor een huis dan het bedrag dat zij als hypotheek kunnen lenen. Twee op de vijf jonge kopers bieden echter helemaal niet, omdat zij verwachten overboden te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van PanelWizard in opdracht van hypotheekadviseur Viisi, onder ruim duizend Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar.

Moordende concurrentie

De twee uitkomsten zijn volgens Tom van der Lubbe van Viisi helemaal zo tegenstrijdig niet. „Door de overbiedingsgekte is de concurrentie zo moordend geworden dat een grote groep jonge kopers niet meer durft te bieden”, meent hij. Daarbij is ruim 42% van de ondervraagden er ook nog eens van overtuigd dat de huizenprijzen zullen dalen.

Het moeten overbieden breidt zich door het grote tekort aan woningen en de onverminderd grote vraag steeds verder uit over het land. Van der Lubbe: „Waar voorheen alleen in de grote steden werd overboden zien we dat nu in de hele Randstad.”

Onvoorzien

In de jacht op een droomhuis blijken veel kopers zich ook blind te staren op het hypotheekbedrag. Maar liefst 80% van de kopers met een partner houdt bij het afsluiten van een hypotheek geen rekening met de mogelijkheid van een scheiding of een einde van de relatie. Dat is weer de uitkomst van een onderzoek van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en Munt Hypotheken onder ruim duizend gescheiden woningbezitters.

„Zo’n 60 procent van de mensen die een beroep doen op NHG is in de financiële problemen gekomen door een scheiding”, zegt NHG-bestuurder Carla Muters. „Overlijden speelt een rol in minder dan zeven procent van de gevallen.”

Lees het hele artikel op Telegraaf.nl

Uw onderzoek via PanelWizard?

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!