Blue Monday te lijf met een opbeurend broodje

Speciaal voor Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, heeft PanelWizard voor Shell een onderzoek uitgevoerd naar comfort food en wat voor de Nederlander de ideale ingrediënten zijn van ‘het meest opbeurende broodje’. Nederland koos massaal voor de volgende samenstelling: een Italiaanse bol met oude kaas, ei, tomaat, mayonaise en ijsbergsla. Het broodje is van 16 tot en met 22 januari bij alle stations met een Deli2go bakery verkrijgbaar. 

Blue Monday, traditioneel de derde maandag van januari, wordt gezien als de meest deprimerende dag van het jaar. Het is het moment waarop veel mensen zich realiseren dat ze hun goede voornemens voor het nieuwe jaar alweer hebben moeten laten varen. Tevens hebben mensen genoeg van de korte dagen en het winterse weer.

De overheersende aanname is dat mensen voornamelijk zin hebben in een vette hap op dit soort dagen, maar dat lijkt niet te kloppen. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer men gevraagd wordt naar de favoriete ingrediënten van een belegd broodje, de meeste mensen kiezen voor: een Italiaanse bol (47%), oude kaas (32%), ei (35%), tomaat (27%), mayonaise (24%) en ijsbergsla (22%).

Uit de resultaten blijkt tevens dat het eten van een favoriet broodje mensen voldoening geeft en dat men er blij van wordt. Reden genoeg voor Shell om het meest opbeurende broodje te ontwikkelen.

Naast Shells 'opbeurende broodje', scoort ook een saucijzenbroodje goed op de lijst van favoriet comfort food (44%). En bij vooral mannen is de (vooralsnog niet-biologische) gehaktbal populair (31%).   

Overige resultaten van het onderzoek:

Januari en maandag minst favoriet

  • Ondanks dat de meningen over het bestaan van Blue Monday verschillen, is januari toch de minst favoriete maand van de Nederlander (25%)
  • Daarnaast wordt de maandag overduidelijk aangewezen als minst favoriete dag (32%)
  • Mannen zien de maandag vaker als minst leuke dag van de week (37% vs 28%)

Goede voornemens met betrekking tot eten

  • De helft van de Nederlanders geeft aan goede voornemens te hebben met betrekking tot eten (52%)
  • Het gaat dan vooral om gezonder eten (34%)
  • En minder snoepen (25%)

Mannen gaan voor hartig, vrouwen voor zoet

  • 58% van de Nederlanders ziet chocolade het meest als comfort food
  • Vrouwen kiezen iets vaker voor chocolade dan mannen (65% vs 50%)
  • Mannen kiezen vaker voor hartige maaltijden als pizza (37%) en shoarma (35%)
  • Vrouwen kiezen eerder voor zoete snacks als koekjes (40%), ijs (35%) en taart (33%)

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!