Nieuws

Sporters onwetend over oververhitting

Terwijl temperatuurrecords blijven sneuvelen, zijn veel sporters zich amper bewust van de risico's op oververhitting. Dat beeld komt naar voren in een peiling die het Rode Kruis heeft laten uitvoeren onder ruim 700 Nederlanders die minimaal een keer per week sporten.

Van de ondervraagden antwoordt 61 procent 'nee' op de vraag of ze weten hoe ze iemand kunnen helpen die oververhit is geraakt. Slechts een kleine meerderheid van 54 procent zegt de signalen van oververhitting te herkennen. Ook denkt een meerderheid van de sporters dat het bij henzelf nooit zover zal komen. Dat je door fysieke inspanning ook oververhit kunt raken als het helemaal niet zo warm is buiten is vrij onbekend: 41 procent wist dit niet.

Ernstige situaties

"Oververhitting klinkt misschien niet ernstig, maar kan uiteindelijk leiden tot ernstige situaties als hitte-uitputting en een hitteberoerte", zegt Peter Paul Tenthof van Noorden, hoofd evenementenhulpverlening van het Rode Kruis. De organisatie komt met diverse tips om oververhitting te voorkomen.

Tips van het Rode Kruis

  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je start aan een sportieve uitdaging zoals een hardloop-evenement is het goed om de dagen ervoor goed te slapen.
  • Zorg dat je goede luchtige en ademende kleding aantrekt. Dit zorgt ervoor dat zweet makkelijk kan verdampen.
  • Tijdens het sporten is het belangrijk om goed te blijven drinken: zorg dat je vochtbalans in orde is, denk aan ongeveer 1 liter per uur.
  • Drink ook grote slokken per keer. Naast goed drinken, is eten belangrijk. Zorg dat je voldoende suikers en zout binnen krijgt.

Hoofdpijn, concentratieverlies en kramp

Als het toch misgaat, is het volgens het Rode Kruis goed om signalen vroeg te herkennen. "Mogelijke signalen van oververhitting zijn bonkende hoofdpijn, concentratieverlies, spierkrampen over je hele lichaam, hevige vermoeidheid en overtollig zweten. Het is raadzaam dan direct hulp te zoeken", waarschuwt de hulporganisatie. Als iemand buiten bewustzijn is geraakt, is het raadzaam om 112 te bellen en te proberen de onfortuinlijke sporter af te laten koelen.

Lees het artikel hier op RTLnieuws.nl