Nieuws

'Nederlanders niet voorbereid op overstroming'

Het Nederlandse Rode Kruis vindt dat mensen zich beter moeten voorbereiden op overstromingen en goed zouden moeten nagaan of ze in een risicogebied wonen. Uit onderzoek van PanelWizard voor het Rode Kruis blijkt dat driekwart van de Nederlanders zegt niet goed voorbereid te zijn. De hulporganisatie raadt mensen aan een noodpakket in huis te halen.

Noodpakket kan altijd van pas komen
Het Rode Kruis zegt dat een noodpakket altijd van pas kan komen. "Niet alleen bij overstromingen, maar ook bij extreem weer of als de waterleiding afgesloten wordt", aldus een woordvoerster. "In zo'n pakket zouden naast minstens 3 liter water per persoon, ook houdbaar eten, warmhouddekens, een EHBO-kit, waterdicht verpakte lucifers, waxinelichtjes, een fluitje, een radio op batterijen en een zaklamp moeten zitten."

3 liter drinkwater
Hooguit één op de drie ondervraagden heeft de minimaal vereiste 3 liter drinkwater in flessen (per persoon per dag) in huis. Een op de tien zegt 'helemaal niets' in huis te hebben voor als het mis gaat.

Kans op een overstroming
Van het Nederlands grondgebied kan 60% overstromen, zegt het Rode Kruis: de Noordzee kan met zware storm en hoogwater een bedreiging vormen, maar ook extreme regen of veel smeltwater in de rivieren kan tot wateroverlast leiden. Door klimaatverandering neemt het risico toe dat rivieren buiten hun oevers treden. Toch maakt maar een kwart van de Nederlanders zich zorgen over de kans op een overstroming.

Week van ons water
Op 17 oktober begint de Week van ons water. Het is een initiatief van onder meer waterbedrijven, de Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten. Tot 24 oktober zijn er in het hele land activiteiten.

Lees hier het artikel op RTLnieuws.nl

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!