Nieuws

Jongeren weten niet hoe te helpen bij vuurwerkletsel

De meeste jongeren weten dat zij het grootste risico lopen om gewond te raken door vuurwerk, maar hebben volgens onderzoek van PanelWizard in opdracht van het Rode Kruis vaak geen idee hoe ze iemand met vuurwerkletsel kunnen helpen.

Van de ruim vijfhonderd jongeren van twaalf tot achttien jaar die de vragenlijst invulden, zegt 81% niet te weten welke eerste hulp nodig is.

Slechts 10% zegt te weten hoe een verwonding aan een oog moet worden behandeld. Als ze vervolgens uit vier opties kunnen kiezen, geeft ruim een kwart van de ondervraagden het goede antwoord: als de pupil nog intact is, het oog spoelen met water en 112 bellen. De anderen zouden van het oog afblijven, het afdekken of het oog koelen alvorens het alarmnummer te bellen.

Bijna de helft van de jongeren zegt wel te weten welke eerste hulp nodig is bij brandwonden. Als ze vier opties krijgen, kiest 79% daaruit ook de beste: de brandwond koelen met lauw kraanwater.

Van de ondervraagde jongeren is 65% van plan om zelf vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. De meerderheid, 70%, zegt daarbij een vuurwerkbril op te zetten. Van de jeugd tussen de twaalf en de vijftien is dat zelfs 80% .

Als ze gaan kijken hoe iemand anders vuurwerk afsteekt, zet echter maar 42% een beschermende bril op. "En dat terwijl nog altijd bijna de helft van het aantal slachtoffers van vuurwerk omstanders zijn", aldus het Rode Kruis.

In de EHBO-app van de hulporganisatie is snel op te zoeken hoe te handelen bij vuurwerkverwondingen.
Hier kun je tips lezen voor een veilige jaarwisseling.

Lees het artikel op Nu.nl

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!