Nieuwsberichten

 • Nederlanders weten niet waartegen ze verzekerd zijn

  Meer dan vier op de tien Nederlanders zeggen niet te weten tegen welke risico’s ze verzekerd zijn. Dit blijkt uit een onderzoek naar verzekeringen in opdracht van Omniplan, uitgevoerd door Panelwizard onder 1.035 Nederlanders. Daarnaast geeft 66% van de ondervraagden aan dat zij geen duidelijk inzicht hebben in het bedrag dat uitgekeerd zou worden, mocht er iets onverwachts met ze gebeuren.

  Mannen hebben meer inzicht dan vrouwen in verzekeringen
  Volgens het onderzoek hebben mannen meer inzicht in hun verzekeringen dan vrouwen. Zo zegt ongeveer de helft van de ondervraagden vrouwen niet precies te weten tegen welke risico’s ze verzekerd zijn, tegenover vier op de tien mannen. Ook wanneer het gaat om de hoogte van het uit te keren bedrag aan verzekeringen, zijn mannen (36%) naar eigen zeggen beter op de hoogte dan vrouwen (32%).

  Maandelijkse kosten 
  De ondervraagden zijn volgens het onderzoek niet alleen slecht op de hoogte van wat een verzekering ze uiteindelijk oplevert, ook hebben ze de maandelijkse kosten ervan niet scherp voor ogen. Zo zegt meer dan een derde van hen niet te weten wat ze maandelijks aan verschillende verzekeringspremies betalen.

  Zorgwekkend
  "Het is erg zorgelijk dat bijna de helft van de Nederlanders geen idee heeft waartegen hij of zij verzekerd is," zegt Ingeborg Bes van Omniplan. "Niet alleen omdat de sociale verzekeringen de laatste jaren door overheidsbezuinigingen sterk zijn versoberd. Ook is het door de groei van het aantal zelfstandige ondernemers, extra belangrijk geworden om zelf voorzieningen te treffen. Deze groep is bijvoorbeeld niet automatisch verzekerd tegen een daling van het inkomen bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of eerder overlijden. Gelukkig kunt u uzelf verzekeren tegen risico’s die u niet kunt dragen. Het is dan wel van belang dat verzekeren, net als wonen en het pensioen, een onderdeel is van de totale financiële planning. Alleen dan kunt u dit, als consument en ondernemer, in het juiste perspectief plaatsen en de waarde ervan beoordelen."

  Verplichte kost
  52% van de Nederlanders zegt dat de enige reden waarom ze een overlijdensverzekering hebben afgesloten, is omdat het verplicht was bij hun hypotheekaanvraag. Bes: "Consumenten zien verzekeren vaak als een verplichte kost en kiezen daarom meestal op basis van vertrouwen en gemak. Er is een duidelijke vraag vanuit de markt naar innovaties die consumenten en ondernemers snel een duidelijk inzicht verschaffen zodat zij inkomensrisico’s bij onverwachte omstandigheden zoveel mogelijk kunnen beperken."

  Lees het hele onderzoek hier op BriskMagazine.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Oudere kan overwaarde koopwoning moeilijk verzilveren

  Er zou sneller ruimte komen voor starters en andere doorstromers, als ouderen gemakkelijker aan een nieuwe hypotheek kunnen komen. Oudere huiseigenaren hebben vaak overwaarde op hun huis, maar komen desondanks niet altijd aan een nieuwe lening. Dat zegt geldverstrekker De Hypotheker, die zijn branchegenoten oproept soepeler te zijn bij senioren. Oudere huizenbezitters kunnen hun overwaarde gebruiken om naar een kleinere seniorenwoning te verhuizen, maar dat stuit op moeilijkheden, zo zegt De Hypotheker, na een onderzoek van PanelWizard.

  Overwaarde = verkoopsom - restschuld
  Vier van de vijf huiseigenaren van 57 jaar en ouder vermoeden overwaarde te hebben op zijn huis, blijkt uit het onderzoek. De helft daarvan denkt dat dat bedrag meer dan een ton is. Bijna een derde van de 57-plussers verwacht die overwaarde niet te kunnen verzilveren.

  Als je huis meer waard is dan je schuld heb je overwaarde. Stel: je kunt je eengezinswoning verkopen voor 300.000 euro, terwijl je nog een hypotheekschuld hebt van 250.000 euro. Dan is je overwaarde 50.000 euro. Dat bedrag kun je bijvoorbeeld investeren in een nieuwe seniorenwoning van 200.000 euro. Je moet dan dus nog 150.000 euro lenen.

  Met name voor ouderen met een klein pensioen is dat lastig. Geldverstrekkers baseren het maximale leenbedrag standaard op je inkomen. Gepensioneerden hebben een lager inkomen en kunnen dus minder lenen. Zelfs als hun maandlasten na de verhuizing zouden dalen, krijgen zij geen nieuwe hypotheek.

  Meer maatwerk
  Hun vermogen zit dan dus “vast in stenen”, want je weet pas zeker hoeveel overwaarde je hebt als je je huis daadwerkelijk verkoopt. Maar dat doe je pas als je weet dat je ergens anders kunt wonen. Directeur Twan Cats van De Hypotheker wil dat geldverstrekkers 'meer maatwerk' toepassen op het verschaffen van leningen aan senioren. 

  "Als geldverstrekkers de mogelijkheden voor het verzilveren van overwaarde ten volle benutten, is het zeker mogelijk om beter in te spelen op de specifieke situatie en woonwensen van senioren", aldus Cats. Ongeveer 42% van de 57-plussers zou zijn huis willen verkopen, om een goedkoper huis te kopen of huren.

  Daarmee sluit Cats zich aan bij eerdere pleidooien voor meer maatwerk, van onder andere de Vereniging Eigen Huis (VEH) en hoogleraar Marja Elsinga (TU

  Delft). Volgens Elsinga, die geregeld publiceert over de woningmarkt, moeten hypotheekverstrekkers 'coulanter' met senioren omgaan.

  Maar de hoogleraar nuanceert dat makkelijker lenen de doorstroming niet per se bevordert. "Het kan twee effecten hebben: of ouderen verbeteren hun huidige woning, zodat ze er langer kunnen blijven wonen, of ze verhuizen naar een huis dat beter bij hun leeftijd past."

  Verbeteren eigen woning
  Eigen Huis-woordvoerder Hans André de la Porte wil graag dat geldverstrekkers en hypotheekadviseurs meer met ouderen 'meedenken'. "De regels staan toe dat je mag afwijken van de standaard. Maatwerk is niet verboden. Met name mensen met een bescheiden pensioeninkomen die hun huis willen verkopen om kleiner en goedkoper te gaan wonen zijn daarbij gebaat."

  Zo zouden ouderen bijvoorbeeld geholpen zijn met een aflossingsvrije hypotheek, waarbij ze alleen rente betalen, maar geen hypotheekschuld aflossen. Je kan dan geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. "Maar voor deze groep is dat minder relevant", aldus André de la Porte. De schuld lossen ze dan af met de verkoop van het huis, als ze overlijden.

  Soepeler regels voor Nationale Hypotheek Garantie
  Sinds kort mogen geldverstrekkers soepeler met de regels omgaan, waardoor ouderen meer kunnen lenen via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG is nu ook beschikbaar voor mensen die een huis willen kopen van maximaal 265.000 euro, als hun maandlasten daardoor dalen. Dat geldt dan voor ouderen die tien jaar of korter van hun pensioenleeftijd verwijderd zijn, bij een looptijd van 20 jaar.

  Onder meer de hypotheekverstrekkers van de Volksbank, Triodos en De Hypotheker werken met deze ruimere acceptatiegrens. Directeur Cats hoopt dat meer geldverstrekkers volgen.

  Lees het artikel hier op RTLnieuws.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Je staat met een buffelschedel op Schiphol. Mag dat?

  Twee van de drie vakantiegangers weten niet welke douaneregels gelden voor souvenirs van buiten de EU. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor de Douane. De Douane gaat campagne voeren om duidelijkheid te scheppen.

  Ja, dat mag!
  Daar sta je dan met die imposant bewerkte buffelschedel uit Indonesië op Schiphol. Leuk voor op het dressoir. Mag dat? 80% van de Nederlanders denkt van niet. Maar het mag wél, mits hij goed is schoongemaakt.

  Belasting
  En die mooie iPad Pro van Apple mag die zomaar mee uit de Verenigde Staten? Nee, want die kost meer dan 430 euro dus er moet bij de Douane belasting over betaald worden. Twee derde van de toeristen weet dat niet.

  Voor eigen gebruik
  Nagemaakte merkkleding uit Turkije in de koffer? De helft denkt dat het niet mag, maar als de kleding voor eigen gebruik is dan is er geen vuiltje aan de lucht.

  #magditmee
  Bijna de helft van de vakantiegangers houdt ruimte in de koffer vrij voor souvenirs. En ook bijna de helft twijfelde wel eens of de snuisterijen wel of niet mee mogen. Met de campagne ‘Wereldreiziger’ probeert de Douane duidelijkheid te scheppen.

  Met de app Douane Reizen check je op reis eenvoudig wat mee terug naar huis mag. Twijfel je alsnog? Dan kan een vraag of foto via Facebook of Twitter via #magditmee worden gedeeld en de douaniers zoeken het voor je uit.

  Voor het eigen dressoir
  De souvenirjagers kopen overigens vooral voor zichzelf, blijkt uit het Douane-onderzoek. De (schoon)ouders worden in nog niet de helft van de gevallen bedeeld met iets leuks. En collega’s in nog geen 4% procent van de aankopen.

  Lees het hele artikel hier op AD.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Vertrouwen in AI

  Nederlandse consumenten bleken wel enig vertrouwen te hebben in AI in de vorm van digitale assistenten en virtuele adviseurs. Bij klantenservice krijgt AI een 5,6 voor vertrouwen, wat dichtbij de score (5,9) voor een mens ligt. Voor financieel advies scoort AI hoger: 5,8 en ook daar is de kloof met de menselijke tegenhanger (6,1) klein. Dit blijkt uit onderzoek door PanelWizard, uitgevoerd in opdracht van technologieleverancier TJIP.

  Het onderzoek naar vertrouwen in AI is uitgevoerd in het licht van steeds meer algemeen geaccepteerde digitale assistenten zoals Amazons Alexa, Google's Assistant, IBM's Watson en Apple's Siri. Daarnaast zijn er nog minder expliciet 'zichtbare' toepassingen van kunstmatige intelligentie die mensen dan tips, advies en hulp bieden. De rol van menselijke curators, medewerkers en adviseurs wordt daarbij deels overgenomen en deels juist uitgebreid.

  Vier soorten experts
  Nederlanders is gevraagd om menselijke adviseurs en adviesrobots te beoordelen met een rapportcijfer voor het vertrouwen dat zij in die beide types assistenten hebben. Hierbij zijn vier verschillende soorten experts belicht: de klantenservicemedewerker, de jurist, de financieel adviseur en de medisch specialist.

  Laatstgenoemde geniet - weinig verrassend - het minste vertrouwen in AI-vorm, maar haalt nog altijd wel een voldoende. Robotartsen krijgen namelijk een 5,5 tegenover een 7,8 voor menselijke medisch specialisten. ICT-bedrijf IBM heeft al succesvolle proeven met zijn AI-systeem Watson uitgevoerd om bijvoorbeeld borstkanker al in een vroeg stadium correct te diagnosticeren.

  Generatiekloof
  Ook voor juridische zaken hebben Nederlanders meer vertrouwen in mensen dan in software en slimme algoritmes. Juristen van vlees en bloed krijgen in het onderzoek een cijfer van 7,2 terwijl robotjuristen een 5,7 krijgen toegekend. Opvallend is dat AI toegepast voor klantenservice en voor financiële zaken relatief meer vertrouwen genieten. Ook is er een duidelijk leeftijdsverschil zichtbaar: millennials zijn meer vertrouwd met AI. Respondenten onder de 30 jaar gaven AI over het algemeen een 5,9 wat iets hoger is dan de 5,6 die mensen van 50 jaar en ouder gaven.

  Lees het artikel hier op AGconnect.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Reistijd belemmert stap naar droombaan

  Een op de drie Nederlandse werknemers heeft nee gezegd tegen een droombaan omdat de reistijd te lang was. Lang reizen maakt de baan voor meer dan de helft een stuk minder leuk. Reistijd is kortom 'erg belangrijk', blijkt uit de woon-werkmonitor van PanelWizard, in opdracht van chauffeursbedrijf EasyWay.

  Nederlanders moeten gemiddeld 22,7 kilometer reizen naar hun werk, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (2016). Tot een paar jaar geleden ging het aantal kilometers geleidelijk omhoog, maar de laatste jaren blijft het stabiel. Er zijn uitzonderingen, zoals inwoners van Terschelling (43,6 kilometer) en Vlissingen (38 kilometer), maar de meeste Nederlanders reizen zo'n 20 tot 30 kilometer naar hun werk.

  Hoe mooi de baan ook lijkt, als we daar langer voor onderweg moeten zijn zien we er dus toch vanaf. Driekwart van de respondenten noemt reistijd 'erg belangrijk' bij het oriënteren op een nieuwe betrekking. 64% brengt eerst de filegevoelige routes in kaart, voor ze een handtekening zetten onder een nieuw arbeidscontract.

  Lang moeten reizen is een grote ergernis van werknemers. Zo zegt 54% dat het plezier op het werk flink vermindert, maar dat betekent niet dat zij hun werktijden aanpassen aan de spitsuren. Minder dan een derde mijdt de files.

  "Zeker door de krapte op de arbeidsmarkt is het werven van geschikt en talentvol personeel problematisch. Als je als werkgever het woon-werkverkeer zo prettig mogelijk maakt, kan dit de aantrekkelijkheid voor potentiële werknemers vergroten", zegt Carmen Meertens van EasyWay.

  Lees het hele artikel hier op RtlZ.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederlander geeft op vakantie makkelijk te veel geld uit

  Nog een drankje op het terras, toch maar dat driegangenmenu en een flesje wijn. Tuurlijk, we doen even die leuke excursie. Het kan allemaal, want je bent op vakantie! Toch wordt meer dan de helft van de Nederlanders onaangenaam verrast door hun uitgaven in een vakantie.

  Dat blijkt uit een onderzoek dat SNS heeft laten uitvoeren door PanelWizard onder 1500 Nederlanders. Meer dan de helft geeft meer uit dan ze van tevoren hadden verwacht. Dat komt vooral omdat bijna driekwart van de ondervraagden alles wil kunnen doen tijdens een vakantie en vooral niet op de kosten wil letten.

  Mannen geven meer uit
  Voor een tiende van de vakantiegangers zorgt dat voor een duik in het rood of een te hoge creditcardrekening, en dan eindigt je vakantie toch net iets minder leuk. Gemiddeld wordt er ongeveer 845 euro per persoon gereserveerd voor de zomervakantie, blijkt uit het onderzoek. Een gemiddelde vakantie duurt 16 dagen in de zomer, 91% blijft in Europa.

  Mannen reserveren voor die twee weken-en-een-beetje vaak iets meer (900 euro) dan vrouwen (790 euro). 40% van de ondervraagden geeft vaker teveel geld uit - en ook hier lopen de mannen voorop. 44% van de mannen overschrijdt vaker het budget. Met 34% blijkt dat vrouwen doorgaans beter op de portemonnee letten.

  Jongeren strooien makkelijker met geld
  Een kleine 20% let nooit op de uitgaven tijdens de vakantie, dus dat lijkt een logische verklaring voor de budgetoverschrijding. Het blijkt ook maar weer dat jongeren nog moeten oefenen met budgetteren: zij reserveren 960 euro (115 meer dan gemiddeld) voor hun vakantie en ze geven toch vaak nog meer uit dan gedacht. Dat zegt 46% van hen, tegenover 23% van de 60-plussers.

  Bijna 60% leeft het hele jaar toe naar de vakantie en spaart hiervoor. Vijftien procent van de vakantiegangers heeft na de zomervakantie helemaal geen (spaar)geld meer over. Een derde begint ook meteen met sparen voor de volgende trip als ze weer thuis zijn.

  Budgettips
  Moet jij nou nog op vakantie en wil jij niet teleurgesteld de bank-app checken als je weer thuiskomt? Nibud geeft een aantal budgettips.

  1. Bepaal je vakantiebudget per dag
  Dit klinkt niet zo ingewikkeld, maar bedenk dat je bepaalde vaste kosten hebt. De reis- en overnachtingskosten, maar ook de reisverzekering, autobeurt of kampeerspullen. Daarnaast geef je dagelijks geld uit aan eten en drinken of souvenirs. Reserveer de vaste kosten, deel de rest van het budget door het aantal vakantiedagen. 22% maakt zo'n dagbudget.

  2. Hou op vakantie bij wat je uitgeeft
  Ben je gisteren flink uit eten geweest, met een jetski gaan varen, heb je goed geshopt of op een andere manier het geld laten rollen? Misschien moet je het dan vandaag wat rustiger aan doen. Hou ook je creditcarduitgaven tussentijds bij.

  3. Bespreek het vakantiebudget
  Ga je met meerderen op reis? Overleg van tevoren wat het budget is en voorkom dat er discussie over ontstaat terwijl je weg bent. Als je met vrienden gaat is het misschien handig om voor vertrek een potje te maken. Ongeveer een derde van de ondervraagden hanteert deze strategie.

  4. Geef kinderen vakantiezakgeld
  “Mag ik een ijsje? Kunnen we dit kopen?” Als ouder kan je dit soort vragen ondervangen door kinderen een vast bedrag per dag of voor de hele vakantie te geven. Op is op.

  5. Neem een vast bedrag per dag op
  Vrij simpel: pin iedere dag hetzelfde bedrag. Zo hou je overzicht op je uitgaven en weet je zeker dat je niet teveel uitgeeft. Denk er wel aan dat je bij landen buiten de eurozone extra moet betalen om te pinnen.

  En dan nog een aantal bonustips:

  • Let op bij all-inclusive! Een keer buiten de deur eten of leuke activiteiten zitten niet bij het totaalbedrag en tikken dus snel aan op de eindafrekening.
  • Waar is de lokale bevolking? Die eten en drinken vaak op plekken die goedkoper, rustiger en leuker zijn dan de publiekstrekkers.
  • Ga je met het openbaar vervoer? Een kaart voor meerdere dagen of zelfs een week is vaak goedkoper dan een kaart voor losse ritjes.
  • Dagtochtjes zijn al snel duur via de touroperator. Op locatie betaal je vaak minder.
  • 60% van de Nederlanders neemt eigen eten mee. Van hen doet 81% dat omdat ze niet zonder hun eigen producten kunnen: vaak nemen ze typisch Hollands eten mee als pindakaas, drop en hagelslag.

  Lees het artikel hier op RTLnieuws.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Tomeloze liefde voor water, behalve bij natte hond

  Nederlanders houden van water. Onder de douche en bij het drinken van een glas koud water genieten we er het meest van. Onderzoek door PanelWizard, in opdracht van Grohe, laat zien dat onze liefde voor water zo groot is dat we liever een week geen TV kijken of social media gebruiken dan een week niet douchen (76%).

  Ook laten we eerder onze kop koffie of thee staan dan dat we geen water drinken (65%). Een week zonder seks verkiezen we boven één dag geen water kunnen drinken (59%), hoewel dit laatste opvallend genoeg alleen geldt voor vrouwen. Kijkend naar de waarde van water is het alleen de liefde die de waarde van water overstijgt.

  ‘De beste dorstlesser’ (87%) en ‘reinigend’ (71%) zijn de meest genoemde positieve associaties bij water. In geval van dorst is er dan ook niets lekkerder dan een koud glas water, aldus de ondervraagden (80%). ‘Ontspanning’ wordt eveneens positief geassocieerd met water (41%). Minder positieve associaties zijn de verwoestende werking, bijvoorbeeld bij overstromingen en tsunami’s (70%) en de stijgende zeespiegel (42%). Daarnaast hebben de respondenten ook niets op met de geur van natte hond; jongeren onder de dertig zijn daar zelfs aanmerkelijk gevoeliger voor (45% vs. 33%) dan de oudere ondervraagden.

  Voor tweederde van de Nederlanders staat thuis onder de douche of in bad bovenaan in de top drie van genietmomenten met water. Het drinken van een glas koud water (57%) en aan het water zitten (43%) volgen op de tweede en derde plek. Acht op de tien Nederlanders zien water als hun eerste levensbehoefte, al geldt dit opvallend genoeg voor jongeren onder de 30 in mindere mate (75% vs. 85%). Gevraagd naar voorkeuren in vergelijking met water zijn er opmerkelijke uitkomsten. De grote meerderheid (66%) verkiest een vakantie aan zee boven een stedentrip. Nederlanders geven de voorkeur aan zwemmen (83%) boven schaatsen, maar zouden ze voor de keuze staan nooit meer te kunnen sporten of spelen in of op het water, versus het gemak van schoon water uit de kraan, dan kiest twee derde (66%) voor het laatste.

  Lees het artikel hier op dagblad070.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederlander slecht voorbereid op noodsituatie rond huis

  Bijna 40% van de Nederlanders heeft geen plan voor als een huis niet meer toegankelijk is door brand, een gaslek of een evacuatie. Ook hebben veel mensen geen toegang meer tot belangrijke gegevens als verzekeringspolissen of telefoonnummers wanneer zij hun huis niet in kunnen. Dat concludeert het Nederlandse Rode Kruis na onderzoek door PanelWizard.

  Wie zijn telefoon in huis heeft achtergelaten, kan volgens het Rode Kruis erg onthand zijn. De meeste mensen hebben telefoonnummers opgeslagen in het geheugen van hun smartphone, maar niet in hun eigen geheugen. 66% van de Nederlanders kent het telefoonnummer van de kinderen niet uit het hoofd. Voor partners ligt dat percentage op 42%. Wel zegt 80% de telefoonnummers op een of andere manier te kunnen achterhalen.

  Uit het onderzoek blijkt verder dat driekwart van de Nederlanders nog nooit met naasten heeft besproken of er in geval van nood tijdelijk in het huis van de naasten gewoond kan worden. De opvang van huisdieren houdt de Nederlander meer bezig. 63% van de huisdierbezitters heeft nagedacht over het elders onderbrengen van hun geliefde dier als het niet langer thuis kan blijven.

  Lees het artikel hier op Nu.nl

  Het maken van een noodplan kan de uitkomst bieden. De hulporganisatie biedt een persoonlijk noodplan aan via de website; een document waarin essentiële informatie voor dit soort situaties opgeslagen kan worden. Dit document kan bijvoorbeeld (beveiligd) opgeslagen worden in de cloud, ook kan een print veilig bewaard worden bij de persoon waar je zou willen verblijven in geval van nood. Het persoonlijk noodplan is hier te downloaden.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Een op de vijf Nederlanders wil minder loon voor rokers

  Bijna 18% van werkend Nederland vindt dat rokers minder loon zouden moeten krijgen dan niet-rokers, omdat zij de maatschappij meer geld kosten. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van acties.nl onder ruim 1000 mensen in loondienst, het percentage rokers onder de groep komt overeen met het percentage rokers in de samenleving (zo'n 23%).

  Niet-rokers zouden bovendien (iets) meer vrije dagen moeten krijgen dan rokers, zegt bijna de helft van de ondervraagden. Opvallend is dat van alle ondervraagde rokers 16% het ermee eens is: zij vinden ook dat niet-rokers meer vrije dagen verdienen.

  Net als meer vrije dagen voor niet-rokers, vindt ook bijna de helft van de ondervraagden dat de werkgever roken onder werktijd geheel zou moeten verbieden. Overigens vindt ook bijna een kwart van de rokers dat.

  Rookpauzes blijken een heet hangijzer onder werkend Nederland. Zo vindt meer dan twee derde van de ondervraagden dat rookpauzes standaard onbetaald zouden moeten zijn.

  Naast betaalde rookpauzes en minder loon, vindt een kwart van de ondervraagde rokers dat zij best meer (zorg)premie mogen betalen omdat zij de belastingbetaler uiteindelijk meer geld kosten. Onder niet-rokers is dit percentage zelfs 72%. Er lijkt hierin een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers: zo zegt 42% van de rokers dat hun baas te weinig doet om een gezonde levensstijl te stimuleren.

  Lees het hele artikel hier op AD.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Costa del Kruidvat

  Veruit de meeste Nederlandse vakantiegangers kopen hun verzorgingsproducten graag gewoon thuis. Maar eenmaal op de vakantiebestemming ontdekt maar liefst driekwart dat één of meer verzorgingsartikelen in de bagage ontbreken. Dat leert een onderzoek ruim 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Kruidvat. Dit kan best lastig zijn als je in het buitenland van een onbezorgde vakantie wilt genieten. Deze zomer echter geen nood in de populaire badplaats Palamós, want daar opent de drogisterijketen een pop-up-store.

  Helemaal op of gewoon vergeten
  Hoewel Nederlanders veel producten op reis meenemen, blijkt hun voorraad zonnebrand- (38%), haarverzorgings- (29%) en lichaamsverzorgingsproducten (24%) tijdens hun verblijf in het buitenland al snel uitgeput.

  De meest vergeten verzorgingsproducten tijdens de vakantie zijn:

  • haarverzorgingsproducten (29%);
  • zonbescherming (26%);
  • mondverzorgingsproducten (25%) en scheerproducten (25%).

  Merktrouw

  Uit het onderzoek blijkt dat mensen een Nederlandse drogist op hun vakantiebestemming wel zien zitten. Vooral voor vrouwen is het een uitkomst. Meer dan de helft zegt zo gehecht te zijn aan een vertrouwd Nederlands product dat men eigenlijk niet zonder kan. Vrouwen zijn vooral gehecht aan hun eigen shampoo en gezichtscrème (25%). Mannen zijn minder merktrouw. Bij hen staat de vertrouwde tandpasta (13%) op nummer één als het product waar men niet zonder kan.

  Het gemak van thuis
  70% van de vakantiegangers koopt de verzorgingsartikelen het liefst gewoon thuis. Dit komt omdat zij precies weten hoe deze producten werken en hoe ze hierop reageren. Ook geeft meer dan de helft van de Nederlanders aan het liefste advies te krijgen in de eigen taal. Bovendien is buiten Nederland de kans op een miskoop groter. Zo’n 2 op de 10 Nederlanders hebben weleens een verkeerd product gekocht in het buitenland, doordat ze de taal op de verpakking niet goed begrepen. Vooral het kopen van conditioner in plaats van shampoo wordt vaak genoemd als misser.

  De pop-up-store
  De pop-up-store bevindt zich op een steenworp afstand van de boulevard in de onder Nederlanders geliefde badplaats Palamós aan de Spaanse Costa Brava. De winkel wordt op woensdag 27 juni 2018 officieel geopend. De winkel blijft vier weken open. Het winkelteam bestaat uit 7 Nederlandse medewerkers van de keten. Zij zijn geselecteerd uit een grote hoeveelheid interne sollicitaties uit het hele land. In de winkel kunnen klanten terecht voor een ruim assortiment artikelen: van shampoo tot zonnebrand en van babyvoeding tot strandaccessoires.

  Lees het artikel hier op CustomerTalk.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Onveilig rijgedrag bestuurders bedrijfswagens neemt toe

  Mensen die voor hun werk in een bedrijfswagen stappen, rijden vaker onveilig. Dat blijkt uit recent onderzoek van PanelWizard voor Verizon Connect onder 816 bestuurders van bedrijfswagens.

  Vier op de tien bestuurders trekt regelmatig agressief op bij stoplichten, terwijl dit vorig jaar nog maar een derde was. Ook rijdt 37% weleens te hard binnen de bebouwde kom – tegenover 34% vorig jaar. Buiten de bebouwde kom overtreedt zelfs meer dan de helft weleens de snelheidslimiet: 56% van de bestuurders geeft aan hier weleens harder te rijden dan toegestaan, tegenover 50% in 2017.

  Excuus
  44% van de ondervraagden geeft toe het te hard rijden simpelweg niet in de gaten te hebben. Daarnaast rijdt 42% van de bestuurders van bedrijfswagens te hard om zich aan te passen aan het overige verkeer. Haast (35%) en de angst om te laat te komen (26%) worden ook genoemd als een excuus om te hard te rijden. Iets minder dan een op de vijf bestuurders heeft in de bedrijfswagen een andere rijstijl dan in de privéauto en bijna een op de acht rijdt altijd te hard, zowel in de bedrijfsauto als in zijn privévoertuig.

  Veiligheid
  Naast te hard rijden houden de bestuurders van bedrijfswagen er ook op andere vlakken een onveiliger rijstijl op na. Zo geeft 28% van de ondervraagden aan zijn telefoon niet altijd handsfree te gebruiken tijdens het rijden, in 2017 was dit nog 25%. Verder kreeg een derde van de ondervraagden boetes voor het rij- of parkeergedrag.

  Jan Willem Doornbos, Marketing Manager Benelux bij Verizon Connect: “Het is opvallend om te zien dat bestuurders van bedrijfswagens er nog altijd een onveilige rijgewoonte op nahouden. Bedrijfswagens, en ook de werknemers, zijn voor bedrijven een waardevolle investering, dus is het belangrijk om dit onveilige rijgedrag terug te dringen. Het is dan ook erg belangrijk om inzicht te krijgen in de rijstijl van werknemers. Daarnaast speelt een realistische planning een belangrijke rol. Want hoewel haast natuurlijk geen excuus is voor te hard rijden, blijkt uit het onderzoek dat dit wel degelijk vaak speelt onder bestuurders.”

  Lees het artikel hier op Transport Online

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Zelfrijdende auto nu nog eng, maar er komt een 'doorbraak'

  Zelfrijdende auto's lijken misschien nog mijlenver weg, maar dat gaat veranderen, verwacht ABN Amro. Uit onderzoek van PanelWizard voor de bank blijkt dat de helft van de Nederlandse consumenten denkt dat er binnen tien jaar zelfrijdende auto's op de Nederlandse snelwegen rijden.

  Jongeren zijn meer gecharmeerd van de zelfrijdende auto dan oudere weggebruikers. Een op de vijf jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud zou direct willen instappen als de zelfrijdende auto wordt toegestaan. Bij oudere automobilisten is dat 12%.

  "Technologisch is er steeds meer mogelijk", zegt sectoreconoom Sonny Duijn, van ABN Amro. "Innovaties worden steeds beter, naarmate ze echt gebruikt worden. Fabrikanten zijn druk bezig, vanuit de overheid komt er meer nadruk op elektrisch rijden. Dat zal ertoe leiden dat de zelfrijdende auto normaler wordt."

  De bank somt de voordelen op: werken, je e-mail lezen, lunchen, zelfs even slapen, terwijl je auto je van Maastricht naar je afspraak in Groningen brengt. Het klinkt ideaal, maar toch zegt 62% zich veiliger te voelen in een auto die door een mens bestuurd wordt.

  De drempels zijn eerder psychologisch, dan technologisch, vermoedt de bank. Die worden gevoed door nieuws over gecrashte wagens zonder bestuurder. Mensen moeten nu eenmaal wennen aan innovaties, zegt Duijn. "Zeker vanaf de periode waarin er gecombineerde auto's op de weg komen, waarin bestuurders soms zelf rijden en soms op de automatische piloot, zullen automobilisten zich er een betere voorstelling van kunnen maken."

  "Door de technologische ontwikkelingen verandert de rol van de dealer sterk", zegt Sonny Duijn. "Naast monteurs is er steeds meer personeel met IT-kennis nodig." Ook het verzamelen van data wordt belangrijk, denkt Duijn. "Je kunt meer diensten aanbieden, zoals het verlenen van periodiek advies op basis van iemands rijgedrag." Duijn noemt het “essentieel” voor dealers om “nu al te investeren” in kennis over de zelfrijdende auto.

  Lees hier het hele artikel op RTLZ.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederlanders houden van kamperen

  Deze zomer lekker in de buitenlucht vertoeven? Gelijk heb je! Je bent echter niet de enige. Van januari tot halverwege juni vonden er op Marktplaats 5.287.570 zoekopdrachten plaats naar ‘camper' en 4.334.779 zoekopdrachten naar ‘caravan'.

  Waarom kamperen?
  Volgens onderzoek van PanelWizard voor Marktplaats is de belangrijkste reden om met de camper of caravan op vakantie te gaan de zekerheid van een slaapplaats (52%) en de luxe van een eigen ‘huisje’ (50%). Niet afhankelijk zijn van anderen (49%), flexibiliteit en vrijheid (48%) en tot rust komen in het buitenleven (48%) zijn daarnaast redenen om je vakantie op een camping door te brengen.

  Unhappy campers
  We weten echter allemaal dat een weekje kamperen niet altijd vlekkeloos verloopt. Ondanks de rust en ontspanning kan het uiteindelijk voor een hoop narigheid zorgen. Nederlanders ervaren de meeste stress als ze moeten parkeren op krappe plekken (20%) of moeten rijden in smalle straatjes (12%).

  Alle soorten en maten
  De ene kampeerder is de ander niet, kamperen kan in allerlei vormen en maten. Daarom heeft Marktplaats verschillende kampeertypes voorgelegd aan caravan- en camperbezitters om te kijken op welke manier Nederlanders nou het liefst kamperen.

  1. Happy Campers
  Dit zijn mensen die kamperen omdat ze het tof vinden en willen genieten van de vrijheid. Meer dan de helft (57%) vindt zichzelf een ‘Happy Camper’.

  2. Roadtrippers
  Van camping naar camping trekken? Dan ben je een echte roadtripper. 28% van de mensen ziet zichzelf als ‘roadtripper’.

  3. Family Minded
  Met het hele gezinnetje op pad? Leuk! Een ‘Family Minded’-kampeerder heeft de camper of caravan hier helemaal omheen gebouwd. 14% van de Nederlanders kampeert het liefst op deze manier.

  4. Socials
  Kamperen en nieuwe mensen ontmoeten is de ideale combinatie. 13% van de mensen ziet zichzelf dan ook als een ‘social’.

  5. World travellers
  Genoeg vakantiedagen over? 12% van de mensen is het liefst zo lang mogelijk met de caravan of camper op reis om de hele wereld te zien.

  Lees hier het artikel op Metronieuws.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • De sandwichgeneratie
  ingeklemd tussen zorg voor kinderen en ouders

  De 'sandwichgeneratie': mensen tussen de 40 en 60 jaar, ingeklemd tussen kinderen én ouders die beiden zorg nodig hebben. PanelWizard onderzocht voor Van Lanschot hoe deze generatie tegen zaken aankijkt als testament, erfenis en financiële ondersteuning. 'Het geeft echt rust voor jou en je dierbaren als je nalatenschap helder en goed is geregeld.'

  Sybelle Gielisse, regiodirecteur Noordoost-Nederland bij Van Lanschot, heeft veel klanten uit deze sandwichgeneratie. Veel van de onderwerpen uit het onderzoek komt ze ook in haar dagelijkse praktijk tegen. Gielisse: 'Denk bijvoorbeeld aan samengestelde gezinnen: hoe verdeel je de nalatenschap in goede harmonie over je eigen kinderen en je stiefkinderen?' Ongeveer de helft van de ondervraagden (51%) is van plan bij de verdeling van het vermogen straks een gelijk deel na te laten aan de kinderen en de stiefkinderen. Een kwart van de ondervraagden heeft wel een zogeheten 'uitsluitingsclausule' in het testament laten opnemen. Bijvoorbeeld om al dan niet toekomstige partners van kinderen uit te sluiten of om te voorkomen dat de eigen ex-partner via de kinderen over de erfenis kan beschikken.

  Testament is goed voor iedereen
  Van de klanten van Van Lanschot met een vermogen van 750.000 euro of meer, heeft 86% inmiddels een testament, landelijk is dat percentage een stuk lager, slechts 33%. Gielisse: 'Mijn advies is: zorg dat je een testament hebt en bespreek de inhoud het liefst ook met de familie. Of je nou weinig of veel hebt om na te laten, het geeft rust voor iedereen als je nalatenschap helder en goed is geregeld. Daarnaast is het belangrijk om je testament iedere vijf jaar samen met een adviseur te checken op veranderingen in de persoonlijke omstandigheden of gewijzigde wetgeving.'

  Steun én zelfstandigheid belangrijk!
  De sandwichgeneratie heeft wat kinderen betreft, ook te maken met financiële zorg van nu. Bijna 73% biedt een vorm van financiële ondersteuning aan hun volwassen kinderen. Studie, huisraad, auto en vakantie zijn uitgaven waarin ouders vooral bijspringen. En vaak wordt door ouders met meer vermogen ook een handje geholpen in de financiering van een koophuis (21%). Gielisse: 'Nagenoeg alle vermogende ouders vinden naast die ondersteuning wél dat hun kinderen ook eigen geld moeten verdienen en zelf moeten sparen voor grote aankopen.'

  Mantelzorg nu en straks
  Van Lanschot stelde de sandwichgeneratie ook vragen over hún ouders. Vaak is hier sprake van toenemende zorg met zowel consequenties in tijd als financieel. Een kwart van de ondervraagden heeft ouders of schoonouders die op dit moment hulp nodig hebben bij de dagelijkse dingen. 78% vindt het vanzelfsprekend te helpen. De sandwichgeneratie doet dit wel graag 'op afstand': van de ondervraagden is een kwart bereid hulpbehoevende ouders of schoonouders in huis te nemen.

  Samen werken aan gerichte oplossing
  Zo'n 62% van de ondervraagden denkt dat hun (schoon)ouders alles goed hebben vastgelegd in een testament. Maar hoe pak je het aan als je van je (schoon)ouders toch wil weten hoe zij de nalatenschap hebben geregeld? Ruim een derde van de ondervraagden vindt het lastig om daarover te praten: bezorgdheid kan verkeerd geïnterpreteerd worden. Toch heeft 37% al gesproken over testament en nalatenschap, al is dat meestal gebeurd op initiatief van de (schoon)ouders zelf. Uit het onderzoek blijkt ook dat 20% donkere ruziewolken ziet als de erfenis straks verdeeld moet worden. En maar liefst 32% verwacht zelfs dat de familiebanden zullen veranderen na het overlijden van de ouders of schoonouders. Gielisse: 'Als klanten met dit soort zaken bij mij komen, gaan we altijd direct aan de slag. Samen met de klant komen we dankzij onze kennis en ervaring bijna altijd tot een gerichte oplossing waarmee iedereen elkaar weer recht in de ogen kan kijken. En dat is vaak een enorme opluchting voor de familie.'

  U kunt hier meer lezen over het onderzoek, in het magazine Cornelis van Van Lanschot.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Een lange wachtrij grootste ergernis millennials

  In de wachtstand staan, het is een hobby van slechts weinig mensen. Een ruime meerderheid van generatie Y heeft een ongekende hekel aan lange wachtrijen. Dat leert een onderzoek naar ongemakken in serviceverlening onder 1.213 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van energieleverancier Oxxio.

  Dienstverleners moeten een snelle en overzichtelijke digitale service bieden om de veeleisende millennials tevreden te houden. Niet alleen het wachten op antwoord, ook het slecht kunnen vinden van de juiste informatie staat in de top van hun ergernissen. De digitale omgeving van de overheid is de grootste bron van irritatie. Slecht vindbare of incomplete informatie op een website of in een chat zorgt daarnaast voor de nodige frustratie bij de ondervraagden. Een klantenservice die alleen op kantooruren bereikbaar is, sluit de top drie ergernissen af.

  De top 3 irritaties:

  • 64 procent stoort zich aan telefonisch of in de chat lang in de wacht staan;
  • 45 procent ergert zich aan slecht vindbare of incomplete informatie;
  • 44 procent irriteert zich wanneer een klantenservice alleen op kantooruren bereikbaar is.

  Maar liefst 1 op de 4 millennials ervaart de digitale omgeving van de overheid als grootste irritatiebron. Uit het onderzoek: “Als één van de grootste dienstverleners is het vaak lastig om bij de overheid de juiste informatie te vinden.” Internetproviders doen het iets beter, maar toch nog 13 procent van de millennials frustreert zich aan de service van internetproviders. De dienstverlening van verzekeraars roept bij 1 op de 8 ondervraagden ergernissen op.

  Wie millennials wil bereiken, moet zijn service afstemmen op hun voorkeuren. Het onderzoek toont aan dat deze generatie een voorkeur heeft voor een app ten opzichte van een website. Met name voor het inzien van recente gegevens, zoals saldo, verbruik en meterstanden, en het doen van betalingen gebruikt de millennials het liefst een app. Een app moet een omgeving zijn waar alle informatie snel vindbaar is en iedereen 24 uur per dag en 7 dagen in de week terecht kan. Een goed werkende chatbot zorgt ervoor dat niemand meer in de wacht hoeft te staan.

  Dat een goed werkende digitale omgeving noodzakelijk is om je als dienstverlener te onderscheiden, blijkt uit de reacties van de respondenten. Banken en energieleveranciers gebruiken mobiele applicaties om zich te onderscheiden. Deze serviceverleners veroorzaken volgens de millennials de minste irritatie op het gebied van online service.

  Lees het hele artikel op ClouToday

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Verkopers op vrijmarkt verwachten 305 miljoen euro te verdienen

  Drie op de tien volwassen Nederlanders kopen voor Koningsdag speciale oranje spullen zoals T-shirts, pruiken of mokken met het koningspaar. Gemiddeld geven ze daar naar eigen zeggen 26 euro per persoon aan uit. Dat meldt ING op basis van onderzoek uitgevoerd door PanelWizard onder vierduizend Nederlanders van achttien jaar en ouder. Het onderzoek is gedaan in opdracht van Radio 538.

  Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek is van plan Koningsdag te vieren. Een ruime meerderheid van 68% heeft een bezoek aan een vrijmarkt op het programma staan of overweegt daar naartoe te gaan. Kopers zijn van plan zo’n 33 euro per persoon uit te geven.

  Ondertussen verwachten vrijmarktverkopers bijna 90 euro per persoon te verdienen. In totaal komt dat neer op 305 miljoen euro, volgens ING ongeveer het bedrag dat in voorgaande jaren gemiddeld werd verdiend. Een kwart van de Nederlanders is van plan zelf spullen te gaan verkopen, hoewel bijna 40% zegt af te haken bij slecht weer. Voor 15% speelt de aantrekkende economie een rol in de beslissing om te gaan verkopen. Ze hebben nieuwe spullen gekocht en verkopen om die reden hun oude.


  Klik op de afbeelding om de infographic met alle onderzoeksresultaten te bekijken

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Privacy en donateurs

  Het is een van de meest beladen onderwerpen van dit moment: privacy. Zeker nu de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zorgt dat burgers meer privacy-rechten hebben en organisaties meer verantwoordelijkheden. Daarom vroegen we ons Nederlandse Donateursanel (NDP) hoe belangrijk privacy is.

  Is er bijvoorbeeld voldoende vertrouwen in de databeveiliging van goede doelen? En welke persoonsgegevens durven mensen te delen? Daarnaast is er tijdens deze kwartaalmeting gekeken naar de effecten van negatieve publiciteit: hoe schadelijk zijn de misstanden die in februari aan het licht kwamen voor de betrokken hulporganisaties? En wat betekent het voor de sector als geheel?


  Belangrijke en actuele vragen, waar we in dit rapport antwoord op geven.
  (klik hier om het volledige rapport in te zien)

  Bereidheid delen persoonsgegevens bij donatie
  Bij een donatie vragen goede doelen vaak om persoonsgegevens, zoals naam, e-mail en telefoonnummer. We vroegen het panel hoe waarschijnlijk het is dat zij bij een donatie bepaalde persoonsgegevens zouden delen met een goed doel. Tweederde van het panel is bereid zijn of haar naam te delen en ongeveer de helft een e-mailadres en geboortedatum. De minderheid is bereid om adres, telefoonnummer en rekeningnummer te delen bij een donatie. Jongeren zijn vaker bereid hun naam, e-mail en geboortedatum te delen dan 30-plussers.

  Lichte daling donateursvertrouwen
  Na een stabiel 2017 is het donateursvertrouwen in het eerste kwartaal van 2018 een fractie gezakt. Toch ligt het nog steeds ver boven het gemiddelde van de afgelopen twaalf jaar. Op het eerste oog lijken de berichten over misstanden bij goede doelen geen grote invloed te hebben op het donateursvertrouwen. Hierop wordt in het rapport verder ingegaan. Net als het donateursvertrouwen, laat ook het consumentenvertrouwen een lichte daling zien. Het CBS meldt dat we iets positiever oordelen over het economisch klimaat en dat de koopbereidheid onveranderd is.

  Het Nederlandse Donateurspanel
  Kien (zusterbedrijf van PanelWizard) voert voor WWAV elk kwartaal een meting uit onder het Nederlandse publiek: Het Nederlandse Donateurspanel (NDP). Het Nederlandse Donateurspanel is een periodieke monitor die het donateursvertrouwen in Nederland in beeld brengt. De index van het donateursvertrouwen wordt driemaandelijks bepaald. Deze index geeft aan hoe het staat met het vertrouwen in goede doelen en onderzoekt de invloed van verschillende factoren daarop.

  De index van het donateursvertrouwen wordt bepaald op basis van vijf vragen over het geefklimaat, over de geefbereidheid en over het imago van goede doelen. De methodiek van Het Nederlandse Donateurspanel is afgeleid van de maandelijkse meting van het consumentenvertrouwen door het CBS.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • EDR: vertrouwen in verwerking van data ontbreekt

  De technologische ontwikkelingen staan niet stil en dat maakt ons leven soms een stuk makkelijker. Of veiliger. Zo maakte Het Verbond van Verzekeraars onlangs bekend voorstander te zijn van een “zwarte doos” in auto’s. De zogenaamde EDR (Event Data Recorder). In geval van een ongeluk slaat de EDR gegevens op als snelheid, remweg en het gebruik van de autogordel of mobiele telefoon om te kunnen bepalen wie de aansprakelijke partij is. Dit kan de afwikkeling van schades versnellen. Klinkt goed, maar al snel rijst de vraag; wat gebeurt er met de data van de automobilist? En wat vindt de Nederlander hiervan?

  In de maandelijkse Monitor Autoverzekeringen van PanelWizard legden we de kwestie voor aan een representatieve groep Nederlanders van 18 jaar en ouder met rijbewijs.

  Zeven op de tien vinden het een fijn idee wanneer met een EDR snel duidelijk wordt wat er is gebeurd tijdens een ongeluk. Over de betrouwbaarheid van de data is men minder uitgesproken; iets meer dan de helft denkt dat de uitkomsten betrouwbaar zijn. Vrouwen zijn hierover sceptischer dan mannen; 60% van de mannen denkt dat de data betrouwbaar is, tegenover 46% van de vrouwen. Uit het onderzoek blijkt ook dat vier op de tien er vertrouwen in hebben dat de verzamelde data uit de EDR integer en vertrouwelijk wordt verwerkt. In dit geval zijn het vaker vrouwen die vertrouwen hebben in de verwerking van de data (37% van de mannen vergeleken met 46% van de vrouwen).

  38% is bang dat een dergelijk apparaat inbreuk maakt op de privacy en 45% denkt dat verzamelde data gemakkelijk in handen van niet direct belanghebbende valt, zoals commerciële partijen, verzekeringsmaatschappijen of de overheid. Ook al denkt 68% dat een EDR veel gedoe rondom de afwikkeling van de schade kan voorkomen; uiteindelijk zou 39% een dergelijk apparaat wel in zijn auto willen hebben.

  Meer informatie over de Monitor Autoverzekeringen vindt u hier.

  lees meer
 • Techniek: interessant, maar niet écht iets voor mij

  Computers, elektronica, dingen maken, auto’s, bouwen, machines, robots, apparaten… Nederlandse jongeren hebben een heel concreet beeld over wat techniek allemaal is. Toch vindt maar een derde van de ondervraagden techniek écht iets voor hem of haar. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van TechniekTalent.nu onder 1000 jongeren in de leeftijd van 9 tot 17 jaar.

  Onder jongens is het percentage hoger: bijna de helft geeft aan dat techniek écht iets voor hem is (47%), maar bij meisjes is dit percentage slechts 17%. Wanneer hen wordt gevraagd naar hun associaties met techniek dan geeft het merendeel aan dat techniek afwisselend is (78%), dat je er goed je creativiteit in kwijt kunt (69%), dat techniek overal voor nodig is (68%) en dat het uitdagend is (66%).

  Techniek scoort laag als het gaat om de associatie ‘vind ik leuk’. Minder dan de helft van alle ondervraagden (39%) bestempelt techniek als leuk. Bij jongens is dit ongeveer de helft (51%) en bij meiden slechts 28%. Een groot deel van de ondervraagde jongeren geeft aan techniek ingewikkeld te vinden (65%). Opvallend hierbij is dat jongeren die de intentie hebben om voor techniek te kiezen of reeds voor een technische opleiding hebben gekozen, techniek net zo ingewikkeld vinden, als jongeren die níet voor techniek kiezen. De ruime meerderheid van alle respondenten (eveneens 65%) vindt dat techniek wél iets is dat je kunt leren.

  In de nabije toekomst biedt de arbeidsmarkt veel kansen voor jongeren met een technische opleiding. Edmee Maas, programmamanager bij TechniekTalent.nu: “In het Techniekpact werken vele partijen samen om jongeren te enthousiasmeren voor een loopbaan in de techniek. En al deze professionals in het werkveld, scholen en bedrijven hebben opvattingen over het beeld van techniek bij jongeren. Met deze peiling laten we jongeren zelf aan het woord. Kloppen onze aannames wel of vinden jongeren iets heel anders? Zo zien we bijvoorbeeld uit de resultaten dat jongeren eigenlijk een heel veelzijdig beeld hebben van wát techniek allemaal is. Echter, wanneer het gaat om de ‘identificatie’ met techniek zien we een ander beeld. Jongeren associëren leren of werken in de techniek niet direct met zichzelf. Dat willen we veranderen.”

  Met deze kennis in handen biedt TechniekTalent.nu professionals in het onderwijs en professionals in het bedrijfsleven die zich bezig houden met de instroom van technisch talent, handvatten over hoe je jongeren het beste kunt benaderen en interesseren voor techniek.

  Jongeren werd gevraagd hoe zij denken over een toekomstige baan in de techniek. Kenmerken die ze het meeste vinden passen bij een baan in de techniek; het maken van dingen is (83%), het vinden van slimme technische oplossingen voor problemen (82%), een bijdrage leveren aan een groter product (78%), het maken/bedenken van nieuwe dingen (77%) en dat techniek steeds belangrijker wordt in de toekomst (75%). Jongeren lijken op basis van deze resultaten een baan in te techniek niet te zien als een baan met beperkte mogelijkheden, of als saai werk, zoals wel eens wordt verondersteld. Van de jongeren bestempelt 39% werken in de techniek als ‘zwaar’. Driekwart van de ondervraagde jongeren associeert een baan in  de techniek met werk dat je met je handen doet.

  In de Jongerenmonitor werd kinderen op de basisschool (bovenbouw) gevraagd wat ze later graag zouden willen doen. Met stip op nummer één staat bij de meisjes ‘juf’ en bij de jongens ‘voetballer’. Wat opvalt in de top 15 van beroepen die het vaakst worden genoemd is dat jongens op deze leeftijd lijken te kiezen voor zogenaamde maak-beroepen zoals architect, timmerman, uitvinder, monteur en technicus. Meisjes lijken op deze leeftijd een voorkeur te hebben voor meer sociale en creatieve bezigheden.

  Kinderen vormen zich al tussen hun negende en veertiende jaar een idee van het gebied waarin hun carrièremogelijkheden liggen. Ze sluiten dan ook al allerlei beroepen voor zichzelf uit. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen al vroeg positieve associaties met techniek en technische beroepen opbouwen. Hoogleraar gedragspsychologie Ap Dijksterhuis: “Associaties en het beïnvloeden ervan is een ingewikkeld proces dat plaatsvindt in ons brein. Associaties zijn de belangrijkste ingrediënten voor beeldvorming. Ze worden bepaald door ervaringen die we – bewust of onbewust – aan elkaar koppelen. Zo hangt ook het beeld van techniek en technische beroepen van associaties aan elkaar.”

  PanelWizard is voor TechniekTalent.nu eind 2017 gestart met de Jongerenmonitor. Deze meerjarige peiling wordt uitgevoerd onder 1000 jongeren. De groep vormt een representatieve afspiegeling van de maatschappij en bestaat uit jongens en meisjes van 9 tot 17 jaar van verschillende schooltypen en met uiteenlopende etnische achtergronden. De jongeren kregen een breed scala vragen en stellingen in relatie tot techniek voorgelegd met de vraag daarbij aan te geven in hoeverre die voor hen opgaan.

  In de 0-meting werd op basis van de theorie onderzocht welke associaties kinderen en jongeren hebben bij techniek. Over twee jaar wordt dezelfde peiling herhaald en gekeken of hier veranderingen in zijn. Doel hiervan is kennis op te bouwen van welke associaties jongeren daadwerkelijk met techniek hebben, hoe sterk die zijn en hoe ze zich in de loop der tijd ontwikkelen. Hiermee wil TechniekTalent.nu inzicht krijgen op welke manier die associaties positief te beïnvloeden zijn met als uiteindelijk doel dat meer jongeren techniek meenemen in hun studiekeuzeproces.

  De resultaten van de 0-meting en duiding bij de onderzoeksresultaten zijn hier gepubliceerd

  Of lees het artikel op Emerce.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Sexy geklede collega's nemen we vaak niet serieus

  Sexy geklede werknemers worden lang niet altijd als gelijken gezien; ze worden in sommige gevallen zelfs minder serieus genomen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek door PanelWizard in opdracht van Acties.nl onder 1.068 werkende Nederlanders.

  Op de vraag 'collega's die zich overdreven sexy kleden, neem ik minder serieus' zei 41% ja. Vooral vrouwen moeten er niets van hebben als mensen zich op de werkvloer te uitdagend kleden: meer dan de helft vindt ze niet geloofwaardig. Van de ondervraagde mannen neemt 'maar' een derde sexy geklede collega’s minder serieus. Vooral jonge vrouwen tussen de 30 en 39 jaar hebben moeite met collega’s die zich te sexy kleden (61%), blijkt uit de cijfers.

  Lees het hele artikel, met tips van een etiquette-expert, op ad.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Jongeren vinden afdingen moeilijk

  Jongeren hebben moeite met onderhandelen. Ze vinden het ongemakkelijk en schamen zich eerder wanneer ze afdingen dan mensen van boven de dertig. Dat concludeert SNS op basis van onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard.

  Van de jongeren tussen 18 en 30 jaar die ondervraagd werden, gaf 35% aan niet goed te durven onderhandelen. Naarmate mensen ouder worden, neemt die schroom af. Bij dertigers heeft 25% er moeite mee, bij veertigers 21% en bij zestigers maar 15%.

  Een van de oorzaken voor het verschil tussen jong en oud is volgens SNS het feit dat jongeren er meer dan ouderen aan gewend zijn online zaken te doen, waar het contact anoniemer is. Van de twintigers onderhandelt 55% liever online dan face to face. Over heel de onderzoeksgroep was dat 40%. 

  De populairste plek om te onderhandelen, ruim voor Marktplaats en de keukenzaak, is de showroom van de autodealer. Van alle Nederlanders zegt 64% daar een poging tot afdingen te wagen.

  Een opvallende conclusie van het SNS-onderzoek is dat driekwart van de Nederlanders zichzelf een slechte onderhandelaar vindt, maar dat dat van provincie tot provincie sterk verschilt. Drenten bijvoorbeeld zijn nogal overtuigd van hun kwaliteiten op dit gebied. Ruim 33 vindt zichzelf een goede onderhandelaar. Slechts 13% van de Drenten vindt het ongemakkelijk om te onderhandelen, terwijl dat in andere provincies meer dan 25% is.

  Lees het hele artikel op AD.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Jongeren delen steeds vaker in beelden

  Mensen drukken zich steeds vaker uit in beelden. In 2017 zijn dankzij de opmars van de smartphone wereldwijd 1,2 biljoen foto’s gemaakt. Ook in Nederland is deze trend zichtbaar. Ruim zes op de tien Nederlanders in de leeftijd van 13 tot 34 jaar geven aan zijn ervaringen steeds vaker in beelden, zoals foto’s, video’s en emoji, te delen.

  Wel is er ruimte voor verbetering, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Samsung. Twee derde zou nóg vaker foto’s en video’s maken als zij een betere smartphonecamera zouden hebben. Jonge Nederlanders zijn o.a. ontevreden over de beeldkwaliteit van foto’s die zij bij weinig licht maken, zoals op feestjes.

  Een derde van de jonge Nederlanders is ontevreden over de beeldkwaliteit van zijn huidige smartphonecamera bij weinig licht. “Om tegemoet te komen aan deze wens hebben we de nieuwe Galaxy S9 en S9+ uitgerust met een dubbele diafragmalens,” zegt Gerben van Walt Meijer, Marketing Manager Mobile van Samsung Nederland. “Daardoor maken onze nieuwe smartphones ook in situaties met weinig licht haarscherpe foto’s.”

  Uit het onderzoek blijkt verder dat haast de helft van de jonge Nederlanders tussen de 13 en 18 experimenteert met effecten zoals slow-motion om leukere video’s te maken. De helft van de groep tussen 18 en 27 geeft juist aan dit meer te willen doen als het zou kunnen met hun smartphone.

  Bijna alle jonge Nederlanders (93%) houden hun communicatie levendig door emoji toe te voegen. Driekwart gebruikt emoji minstens één keer per dag, een kwart van de jongeren gebruikt de herkenbare icoontjes zelfs meer dan twintig keer per dag. Bijna de helft van de jonge Nederlanders ziet nog wel een verbeterpunt. Zij zouden emoji nóg vaker versturen als die nog persoonlijker is. Daarom kun je met de Galaxy S9 en S9+ unieke, gepersonaliseerde emoji maken die kunnen bewegen en lijken en klinken als jij.

  Lees het hele artikel op emerce.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Autoverkoper een mannenberoep

  Wie het over autoverkopers heeft denkt waarschijnlijk snel aan een man in een strak pak. En dat is ook niet gek, PanelWizard deed voor autofabrikant Opel onderzoek naar het beroep autoverkoper en wat bleek: 60% van de mensen vindt het echt een mannenberoep.

  Slechts 4% van de verkopers bij Opel is vrouw, dus is het tijd voor verandering in deze mannenwereld. Het bedrijf start een actieve zoektocht naar vrouwelijke autoverkopers.

  Volgens Carlos Brantsen van Carros magazine is het inderdaad een echt beroep voor mannen. "Veel autoverkopers zijn toch wel gladjakkers, die proberen je van alles aan te smeren. Vrouwen zijn daar veel te eerlijk voor."

  Toch denkt Brantsen dat een vrouwelijke autoverkoper wel toekomst heeft. "Ik denk dat het niet meer zo is dat een mannelijke autokoper niks van een vrouw aanneemt, dat is echt niet meer van deze tijd. Vrouwen weten ook super veel van auto's."

  Janita van Hurkmans kan daar over meepraten, zij runt het autobedrijf 'De dames van Hurkmans'. "Wij hebben zeven vrouwen in dienst en één man. Ook onze monteurs zijn vrouw." De verkoop van de auto's wordt ook door de vrouwen gedaan.

  Opel is inmiddels volop bezig met de campagne om vrouwen te werven. Ze hebben momenteel zeven geschikte kandidaten waar ze verder mee gaan. Je kunt nog tot 31 maart reageren.

  Lees het hele artikel op RTLNieuws.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Sheroes

  79% van de meisjes in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar heeft een rolmodel. Van de volwassen vrouwen heeft maar 23% een rolmodel. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor Mattel onder duizend vrouwen en meisjes naar het belang van rolmodellen.

  Donderdag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Daarom starten Barbie en Olcay Gulsen een campagne over het belang van vrouwelijke rolmodellen. Mattel introduceert veertien nieuwe ‘shero‘-Barbie-poppen, waarvoor veertien inspirerende vrouwen model hebben gestaan.

  Olcay Gulsen weet waarom het zo belangrijk is dat er rolmodellen zijn. “Wij hadden het vroeger thuis niet breed. Het was niet vanzelfsprekend dat ik een carrière zou hebben. Wat hielp, was dat ik het me wel kon vóórstellen.” En daar hielpen vrouwelijke rolmodellen haar bij. “Ik zag bij andere vrouwen dat het kon. Volgens mij is dat wat een rolmodel belangrijk maakt, via hen zien we dat je alles kunt bereiken als je maar je zinnen erop zet.” Olcay is daar inmiddels zelf een goed voorbeeld van. Met het oprichten van het modemerk Supertrash is zij voor velen zélf een rolmodel geworden.

  Barbie roept vrouwen en meisjes op om met de hashtag #MoreRoleModels te delen wie jouw rolmodel is. De campagne benadrukt het belang van rolmodellen en vraagt meisjes en vrouwen in Nederland om elkaar te blijven bewonderen.

  Lees het hele artikel, met een video van Olcay Gulsen, op Lindanieuws.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Valentijnsdag niet bij uitstek een dag voor singles

  Valentijnsdag is dé dag van de liefde; een dag waarop je je partner kan verrassen met iets leuks of juist je secret crush (anoniem) de liefde kan verklaren. Ook in Nederland liggen de winkels begin februari vol met hartjes, kaartjes, chocolaatjes en andere zoetsappige valentijnpresentjes. Hoe hebben Nederlandse singles deze dag eigenlijk beleefd en wat vinden ze nou écht van Valentijnsdag? Dat onderzochten we in de Kien Monitor Dating; de monitor waarin we singles vragen naar hun ervaringen met dating en datingsites en -apps.

  Het merendeel van de singles heeft op 14 februari niets speciaals gedaan. Van de singles die wél iets ondernamen, had bijna een kwart een afspraakje (in een openbare gelegenheid en/of thuis) en een achtste heeft (ook) een valentijnskaartje verstuurd. Een zesde bracht Valentijnsdag door met vrienden of familie.

  Een zesde van de singles geeft aan zich op Valentijnsdag alleen te voelen en een even grote groep is stiekem wel teleurgesteld als ze niets krijgen op deze speciale dag van de liefde. Want vier op de tien vinden het eigenlijk wel heel leuk om verrast te worden door Valentijn; vooral de vrouwen en jongeren. Die laatste groep geeft vaker aan een beetje teleurgesteld te zijn als ze weer eens niets krijgen.

  Van de singles die weleens een (eerste) afspraakje hebben, zeggen zes op de tien een slechte ervaring te hebben gehad. In de top 3 van redenen waarom een (eerste) afspraak werd bestempeld als een slechte first date staan dat de date helemaal niet was wat ze van hem of haar hadden verwacht, hij/zij alleen maar over zichzelf praatte en dat hij/zij geen manieren had.

  Meer informatie over de Monitor Dating vindt u hier.

  lees meer
 • Belastingaangifte met biertje erbij? Doe het niet!

  Vanaf 1 maart tot 1 mei kunnen miljoenen Nederlanders belastingaangifte doen. Om dit makkelijker te maken zijn steeds meer gegevens voor particulieren vooraf ingevuld. Meer dan 80% van de Nederlanders die zelf de aangifte doet waardeert dat, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van de Belastingdienst.

  Het duizelingwekkende aantal van 200 miljoen gegevens vult de Belastingdienst al vooraf in. ,,De gegevens die we binnenkrijgen zetten we klaar en daar kan iedereen mee aan de slag. Mensen hebben daardoor vaak het idee dat ze niet zelf verantwoordelijk zijn, maar dat is een misvatting'', benadrukt directeur bij de Belastingdienst Eline Spros. ,,Belastingaangifte doen is uw eigen verantwoordelijkheid, ook al zijn er gegevens vooraf ingevuld.''

  Of mensen laks worden omdat er zoveel is ingevuld? ,,Ik weet niet of laks de juiste term is'', betwijfelt Spros. ,,Maar wij zien wel mensen die denken: alles staat er, dus wij zijn klaar.''

  Uit onderzoek onder belastingplichtigen die zelf aangifte doen blijkt dat zo'n 11% van de mensen onder de 30 jaar daar een wijntje of een biertje bij neemt. Ook van de mensen tussen de 30 en 39 neemt bijna 9% daar een alcoholische versnapering bij. Of Spros dat aanraadt? ,,Dat moeten mensen zelf weten, maar mijn advies is om het niet te doen.''

  's Avonds tot 22.00 uur blijkt het populairste aangiftemoment voor Nederlanders. Opvallend is dat vooral mannen het moment van aangifte doen vaker laten afhangen van externe factoren. Zo'n een op de tien zegt aangifte te doen 'wanneer er niets op tv is' of 'bij slecht weer'.

  Ruim 40% van de mensen ziet op tegen de belastingaangifte als er iets belangrijks is veranderd in hun leven, zoals samenwonen, een huis kopen of scheiden. ,,Dan is het inderdaad raadzaam om extra op te letten, omdat er fiscaal een nieuwe situatie ontstaat. Toch vond bijna twee derde van de particulieren het uiteindelijk meevallen.''

  Of Spros zelf wel eens aangifte heeft gedaan onder het genot van een drankje? ,,Nee, ik doe dat niet. Ik zie het als iets wat we gewoon jaarlijks moeten doen. En ik houd niet eens van bier.''

  Lees het hele artikel op AD.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Patiënt vooral ook zorgconsument

  Waren we vroeger tijdens een opname in een ziekenhuis of zorginstelling al tevreden met een telefoon en een tv naast ons bed, anno 2018 volstaat dat niet meer. De patiënt is nu vooral ook zorgconsument, met specifieke wensen. We willen laagdrempelige toegang tot informatie over ons dieet, over het ziekteproces of wanneer we een afspraak hebben bij de specialist. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard onder 1000 Nederlanders, in opdracht van Patientline, Healthcare divisie van Elbuco B.V.

  Eenmaal in het ziekenhuis of de instelling willen we graag beeldcontact houden met het thuisfront via facetime, skype of webcam (73%). Ook met de arts hebben we liever (kort) beeldcontact dan wat langer contact tijdens een normaal spreekuur (48%). Een programma waarmee op afstand via beeldcontact onderwijs gevolgd kan worden wordt door 44% van de ondervraagden gewaardeerd.

  Voor zorgrobots en robothuisdieren is nog weinig belangstelling met respectievelijk 15% en 10%. We zijn meer te spreken over een robot die het huishouden doet (34%) en 18% is geïnteresseerd in een robot die kan communiceren.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Een uurtje over? Lekker naar bed!

  46% van de Nederlanders kruipt het liefst in bed als ze een uur extra te besteden krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard uitgevoerd in opdracht van Samsung. Het extra uurtje slaap wordt op de voet gevolgd door het uitoefenen van hobby’s (45%) en met het gezin zijn (38%). Opvallend is dat vooral mensen onder de 30 jaar een extra uur bij voorkeur slapend doorbrengen, maar liefst 66%. Aan huishoudelijke taken heeft een grote meerderheid van de Nederlanders een hekel (59%). Het liefst zouden we de daaraan bestede tijd halveren, op ruime afstand gevolgd door werken (38%). Opvallend is daarbij dat hoe jonger men is, hoe liever men tijd bespaart op werken.

  Vraag je een Nederlander waaraan hij (met gelijkblijvend resultaat) de helft minder tijd zou willen besteden, dan is het antwoord in bijna 6 op de 10 gevallen huishoudelijke taken, zoals het doen van de was. Niet verwonderlijk dus dat onze landgenoten in 63% van de gevallen de voorkeur geven aan een kort en energiezuinig wasprogramma. Het doen van de was wordt door Nederlanders tot de meest vervelende huishoudelijke taken gerekend. De ergernissen hierbij variëren van de duur van de programma’s en van het ophangen en opruimen van de was tot het feit dat er regelmatig kledingstukken spoorloos schijnen te verdwijnen in de was.

  “Omdat we het dagelijks leven van mensen zo aangenaam mogelijk willen maken, doen we regelmatig onderzoek,” zegt Saskia Soeterbroek, Senior Product Manager Huishoudelijke Apparaten van Samsung Nederland. “Zo hebben we onlangs gekeken wat Nederlanders van 18 jaar en ouder de vervelendste huishoudelijke taken vinden. Met de resultaten van dit soort onderzoeken als leidraad ontwikkelen we huishoudelijke apparaten die mensen de vervelendste taken uit handen kunnen nemen. Zo lanceren we binnenkort de Samsung QuickDrive, een wasmachine die per wasbeurt een uur tijd bespaart. Zo win je tijd om meer leuke dingen te doen en bovendien is het ook nog eens tot 20% energiezuiniger.”

  De cijfers zijn onverbiddelijk over het feit dat vrouwen in relaties nog altijd veel vaker de was doen dan mannen. Vrouwen geven in bijna 8 op de 10 gevallen aan vrijwel altijd de was te doen, terwijl precies 1 op de 4 mannen die handeling op zich neemt. De was wordt in relaties dus meer dan drie keer zo vaak door vrouwen gedaan. Dat is overigens niet  per se omdat mannen de was niet willen doen, het komt ook omdat 4 op de 10 vrouwen hun partner niet vertrouwt met de was. Tot slot: ruim 1 op de 10 mannen geeft aan dat hun moeder de was weleens voor hen doet.

  Lees het artikel op Margriet.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Werkgever kan meer doen om personeel gezond te laten eten

  Werkgevers zouden zich meer moeten bekommeren over of hun personeel wel gezond eet. Een derde van de werknemers in Nederland vindt dat de baas daarin een belangrijke rol zou moeten spelen. Zeker omdat stress veroorzaakt door werk een belangrijke trigger is om ongezonde snacks te eten. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Boxbites.

  Volgens 43% van de ruim 1000 Nederlandse werknemers die ondervraagd zijn, doet hun manager onvoldoende moeite om hen gezond te laten eten. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 40% aangeeft ongezonder te eten wanneer zij stress hebben op het werk. De helft van de vrouwen geeft aan ongezonder te eten dan zij zouden willen door de gevolgen van stress, tegenover 36% van de mannen.

  ,,Veel eten door stress is niet vreemd. Het fenomeen stresseten overkomt velen. Want, als je stress hebt, kan lekker eten troostend werken”, zegt Anouk Diamant van Boxbites. ,,Omdat er door je favoriete lekkernijen te eten geluksstofjes vrijkomen in de hersenen, helpt het je even te ontspannen en dat geeft het rust. Ook al is dit voor korte duur. Managers zouden hun werknemer nog beter in de gaten moeten houden als het gaat om stress.”

  Tot slot blijkt uit het onderzoek dat werknemers het gezonde eten dat bijvoorbeeld in de bedrijfskantine te koop is vaak te duur vinden. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt de prijzen van gezond voedsel op werk te hoog. Zeker de mensen die alleen wonen of een gezin hebben met jonge kinderen vinden dat zij diep in de buidel moeten tasten om gezond eten te krijgen op het werk.

  Lees het artikel op Metronieuws.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Koud carnaval: kleed je warm aan

  Wie carnaval gaat vieren, kan het best kiezen voor een lekker warme outfit. Slechts een derde van de Nederlanders herkent alle verschijnselen van onderkoeling, blijkt uit een onderzoek van PanelWizard voor het Rode Kruis. De hulporganisatie wijst de feestvierders daarom op de gevaren.

  Het belooft een koude carnaval te worden en wie veel drinkt heeft een groter risico op onderkoeling.

  Naast het warm en in laagjes kleden is het voor de feestvierders ook handig niet te lang te veel alcohol te drinken in de kou. Bij alcoholgebruik verwijden je bloedvaten, waardoor je sneller warmte verliest. Een ander advies: drink genoeg water en vergeet niet te eten. Hierdoor houd je je energie op peil en blijf je warm.

  Lees het artikel op Telegraaf.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Netflix krijgt bioscoopbranche niet klein, mits…

  Video-on-demand-diensten als Netflix beheersen het tv-kijkgedrag meer dan ooit, maar hebben de Nederlandse bioscopen niet klein gekregen. Sterker: in de afgelopen tien jaar steeg het bioscoopbezoek in Nederland met 56%, en het bezoek groeit daarbij ook in de laatste jaren. De sfeer in de bioscoop spreekt aan. 56% van de frequente bioscoopgangers ziet beleving (in beeld, geluid, service) als reden om bezoek aan het medium te prefereren boven een filmavondje thuis. Dat komt naar voren uit een onderzoek van PanelWizard voor ABN AMRO.

  Netflix concurrent van bioscoop?
  Zijn diensten als Netflix wel een concurrent voor de bioscoop? Het antwoord is ‘ja’. Uit ons onderzoek blijkt dat 44% van de consumenten het online bekijken van films ziet als goede vervanging voor een avond naar de bioscoop.

  Van de bioscoopbezoekers geeft 37% aan minder naar de bioscoop te gaan wanneer het aanbod van online films via diensten als Netflix en Videoland groeit. Hoewel hetzelfde percentage aangeeft online films als iets extra’s te zien naast een bioscoopavond, is het duidelijk dat de populariteit van een partij als Netflix een negatieve impact kan hebben op het bioscoopbezoek.

  Dit effect is relatief sterk bij consumenten die jonger zijn dan 40 jaar. Bij consumenten in die leeftijdscategorie geeft meer dan de helft aan dat het online bekijken  van films een goede vervanging van de bioscoop is.

  49% van de bioscoopbezoekers in deze leeftijdscategorie gaat minder naar de bioscoop als het aanbod van online films via diensten als Netflix en Videoland groeit.

  De uitkomst van het onderzoek bevestigt de noodzaak van voortdurende vernieuwing voor zaaleigenaren. Naast de sfeer blijft natuurlijk ook het actuele filmaanbod belangrijk: uit ons onderzoek blijkt dat 40% van de frequente bioscoopgangers mede naar de bioscoop gaat omdat zij daar films kunnen zien, die nog nergens anders te zien zijn.

  De toekomst voor bioscopen
  Hoe kun je als bioscoop onderscheidend blijven? Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van films met een virtual reality-beleving, waarbij bezoekers het idee hebben zelf in de film te acteren. Zo’n 30% van de bioscoopbezoekers blijkt interesse te hebben in films met Virtual Reality-toepassingen. Die interesse bestaat vooral bij bezoekers jonger dan 40 jaar: van hen heeft bijna 41% hier interesse in. In Amsterdam opende vorig jaar VR Cinema, een bioscoop specifiek gericht op deze toepassing. Ook ‘nieuwe’ vormen van content bieden interessante kansen voor bioscopen: denk aan opera’s, concerten, films en sportwedstrijden. Zo was de kampioenswedstrijd van Feyenoord vorig jaar in een bioscoop in Rotterdam te bewonderen.

  37% van de consumenten toont interesse in live-concerten in de bioscoop. Bij sportwedstrijden en afleveringen van series zijn de percentages ook relatief hoog. Beide categorieën vinden consumenten jonger dan 40 jaar interessanter om in de bioscoop te bekijken dan consumenten boven die leeftijd (zie Tabel 2). Voor E-gaming is dit verschil er ook. Het gaat in dit geval om interactieve E-gaming in de bioscoop waarbij deelnemers kunnen participeren. Het is bij E-gaming overigens ook mogelijk om grote kampioenschappen in gaming te livestreamen.

  Of het voor bioscopen verstandig een bepaald type alternatieve content aan te bieden, hangt dus onder meer af van de doelgroep waarop de bioscoop zich richt.

  Een redelijke prijs
  Het filmdoek leent zich dus ook voor andere vormen van content. Maar wat is daarbij een redelijke vraagprijs voor een kaartje? Vaak vinden consumenten het reëel om minimaal hetzelfde bedrag te betalen als voor een regulier ticket.

  Zo vindt 39% van de consumenten het redelijk om voor sportwedstrijden op het grote doek minimaal hetzelfde te betalen als voor een normaal filmticket, terwijl deze wedstrijden vaak gelijktijdig op tv zijn. Hieruit blijkt eens te meer dat de ‘sfeer’ in een bioscoop van cruciaal belang is. Immers komt in ons onderzoek naar voren dat dit voor 56% consumenten de reden is om naar de bioscoop te gaan. Ook voor live-concerten (64%)[5] en opera’s (48%) vinden veel consumenten het redelijk om minimaal hetzelfde te betalen als voor een regulier ticket.

  ‘Prijs’ is sowieso een belangrijk element waarmee bioscopen het verschil kunnen maken. En dan ligt er met name een kans op het vlak van prijsdifferentiatie.

  Bijna de helft van de consumenten (48%) geeft aan vaker naar de bioscoop te gaan als op rustige momenten de prijzen lager zouden zijn dan tijdens de piekuren. Voor bioscopen die nog geen gevarieerd prijsbeleid toepassen, liggen er duidelijk kansen om het bereik te vergroten.

  Lees het hele artikel op abnamro.nl.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Infographic onderzoek Autoverzekeringen 2017

  Centraal Beheer Achmea heeft de hoogste spontane bekendheid. ANWB en Univé zijn koplopers 'overweging' en 'voorkeur'. En ZLM kent samen met Inshared en Univé de hoogste NPS -score.

  Het zijn maar een paar resultaten die uit de Kien Monitor Autoverzekeringen volgen.

  Wil jij in 1 oogopslag zien waar je staat? Klik dan op onderstaande afbeelding voor de Infographic met resultaten uit onze monitor.


  Klik op de afbeelding voor meer onderzoeksresultaten

  Wil je weten hoe jouw organisatie scoort, ook op andere onderdelen? Of wil je het verschil tussen mannen en vrouwen zien? Type auto of schadevrije jaren? Of juist tussen jongeren en ouderen? We delen deze en andere resultaten graag met je. Zonder verdere voorwaarden.

  lees meer
 • Infographic onderzoek Energie 2017

  Nuon heeft de hoogste spontane bekendheid en is samen met Eneco en Essent koploper in overweging en voorkeur. Greenchoice en UnitedConsumers scoren in 2017 het hoogst in waardering en NPS. En 'prijs' en 'inzichtelijkheid voorwaarden' zijn nog steeds de belangrijkste aspecten bij de keuze voor een leverancier.

  Het zijn maar een paar resultaten die uit de Kien Monitor Energie volgen

  Wil jij in 1 oogopslag zien waar je staat? Klik dan op onderstaande afbeelding voor de Infographic met resultaten uit onze monitor.


  Klik op de afbeelding voor meer onderzoeksresultaten

  Wil je weten hoe jouw organisatie scoort, ook op andere onderdelen? Of wil je het verschil tussen mannen en vrouwen zien? Of juist tussen jongeren en ouderen? We delen deze en andere resultaten graag met je. Zonder verdere voorwaarden.

  lees meer
 • Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!

  Jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar) met een depressie of depressieve gevoelens willen wel over hun situatie willen praten, maar de overgrote meerderheid vindt het lastig om zelf het gesprek te beginnen. Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen. Dat blijkt uit onderzoek dat PanelWizard uitvoerde onder risicogroepen voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

  Met de “Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!” campagne wil het ministerie depressie bespreekbaar maken. Dat is belangrijk, want in Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie.

  “Een depressie kan ons allemaal overkomen,” zegt staatssecretaris Blokhuis. “Bijvoorbeeld na het verlies van een dierbare, of denk aan een burn-out. Met hulp van familie of vrienden kun je daar misschien wel weer uitkomen. Maar vooral jongeren en jonge vrouwen hebben het gevoel er niet over te kunnen praten. Dat is ontzettend verdrietig. Want door erover te praten, kun je voorkomen dat klachten uitgroeien tot een allesoverheersend probleem. Dat kan beginnen met een simpel ‘hey’. Door het bespreekbaar te maken, hebben mensen die depressief zijn niet langer het gevoel er alleen voor te staan. Dat is heel waardevol, want iedereen moet kunnen meedoen.”

  Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de jongeren en de jonge vrouwen het prettig vindt als iemand uit hun omgeving het gesprek begint over hun situatie. Het liefst in een fysiek één-op-één gesprek (79%). ‘Hey’ is voor omstanders letterlijk het begin van een gesprek. Want ook omstanders vinden het lastig om het gesprek te starten. Bijna de helft (45,6%) wacht liever af tot iemand er zelf over begint. Het risico is dat degene met depressieve signalen daardoor in een isolement komt en klachten verergeren. Slechts een kwart van de respondenten zegt vermoedens van depressie altijd aan te kaarten bij de betreffende persoon. En dat terwijl bijna iedereen (98,6%) zegt één of meerdere signalen van depressie te herkennen. Men gaat het onderwerp vaak uit de weg om de persoon niet te willen kwetsen. Ook twijfelen veel omstanders of ze kunnen helpen en willen ze geen bemoeial zijn.

  Lees het hele artikel op Rijksoverheid.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Zeven op tien Nederlanders klaar met negativiteit online

  Zeven op de tien Nederlanders zijn klaar met de negativiteit online, onderzocht PanelWizard voor Tele2.

  Vlogger en artiest Famke Louise (19) kreeg er onlangs uitgebreid mee te maken. Na het uitbrengen van twee nummers is ze een mikpunt van internethaat. De artieste en de telecomaanbieder slaan terug met de hashtag #hatersgonnalove.

  Het doel van de #hatersgonnalove campagne is online haters aan te pakken. In het kader hiervan gaat in Amsterdam een tram rijden waarbij passagiers kunnen inchecken met een knuffel aan een Tele2-medewerker.

  Uit het onderzoek onder ruim duizend respondenten van 16 jaar en ouder blijkt dat 66% van hen vindt dat de toon op sociale media de laatste jaren harder is geworden. Vrouwen ervaren dat sterker dan mannen. Daar staat tegenover dat slechts 18% van de ondervraagden aangeeft spijt te hebben van negatief online gedrag.

  Het advies van Famke: "Mensen moeten zich afvragen of je wat je online zegt, ook recht in iemand zijn of haar gezicht durven zeggen. Ik sta daar boven. De haters krijgen juist van mij wat extra liefde - want dat hebben ze volgens mij wel nodig."

  Inmiddels is het iets rustiger op haar tijdlijn, maar de afgelopen periode zou zomaar een inspiratiebron kunnen zijn voor nieuwe muziek, zegt ze. "Ik blijf doen wat ik leuk vind en door dat te doen, hoop ik een voorbeeld te zijn voor jongeren die ook met online negativiteit te maken krijgen."

  Lees het hele artikel op Parool.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Kinderen krijgen steeds eerder een mobieltje

  Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon. Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen bereikbaar zijn, maar uit onderzoek van PanelWizard blijkt dat zij zich wel zorgen maken over de invloeden van nieuwe media.

  Behalve bereikbaarheid zijn vrijheid en het leren omgaan met technologie redenen om jonge kinderen een telefoon te geven. 

  Naast de voordelen van een mobiele telefoon zijn er ook nadelen. Uit het onderzoek blijkt dat 89% van de ouders bezorgd is over nieuwe media, vanwege bijvoorbeeld kinderlokkers, foute websites, cyberpesten en sexting.

  Desondanks kregen vorig jaar 441 4-jarigen een mobieltje, blijkt uit cijfers van het CBS. 933 kinderen kregen een mobiele telefoon op hun vijfde, 2588 op hun zesde. Dat kinderen steeds vroeger een mobiele telefoon krijgen, is te zien aan cijfers van KPN. Kinderen die nu dertien en veertien jaar oud zijn, kregen hun eerste mobiel op een gemiddelde leeftijd van 11,7 jaar. Jongeren die nu zeventien en achttien zijn, kregen hun eerste mobiel op een leeftijd van 13,2 jaar. Ongeveer 94% van de twaalfjarigen heeft een mobiele telefoon.

  Bijna altijd krijgen jonge kinderen eerst een prepaid telefoon. "Ouders vinden het prettig dat kinderen met geld leren omgaan", zegt Yvette Belt, directeur marketing bij KPN in het AD. "Met een prepaidkaart moeten ze opletten hoeveel beltegoed ze nog hebben en hoeveel MB een appje of YouTubefilmpje verbruikt." Hoe ouder een kind wordt, hoe vaker ze een mobieltje met abonnement krijgen.

  KPN is een campagne gestart 'Hoe overleef ik mijn 1e mobiel?'. Die heeft tot doel om ouders en kinderen met elkaar te laten praten over de gevolgen van het hebben van een mobiele telefoon. 

  Lees het artikel op RTLNieuws.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Infographic onderzoek dating 2017

  Lexa heeft de hoogste bekendheid, Tinder wordt het meest gebruikt en Parship is na Lexa het meest opgemerkt in reclames. Het zijn maar een paar resultaten die uit de Kien Monitor Dating volgen. Wil jij in 1 oogopslag zien waar je staat? Klik dan op onderstaande afbeelding voor een infographic met resultaten uit onze monitor.


  Klik op de afbeelding voor meer onderzoeksresultaten

  Wil je weten hoe jouw datingsite- of app op andere aspecten scoort? Of wil je het verschil tussen mannen en vrouwen zien? Of juist tussen jongeren en ouderen? We delen deze resultaten graag met je. Zonder verdere voorwaarden.

  lees meer
 • De Miljoenen­nota: begrijp jij 't??

  De Miljoenennota betekent iets voor je geldzaken. Toch vindt bijna de helft van alle Nederlanders het te ingewikkeld. Dat moet toch anders kunnen? Op Prinsjesdag legt SNS het je uit. Op enkele post-its, in heldere taal.

  Wat snapt Nederland eigenlijk van de Miljoenennota? PanelWizard zocht het uit. Wat blijkt? Bijna de helft van alle Nederlanders vindt ’m ingewikkeld. Vraag je de gemiddelde Nederlander hoe het begrijpelijker kan? Dan is dit de top 4:

  Een online tool
  41% vindt een online tool zoals een Kieswijzer een goed idee om te snappen wat de veranderingen voor z’n eigen situatie betekenen.

  Samengevat op post-its
  34% ziet de Miljoenennota graag samengevat op een paar simpele post-its.

  Een app
  26% loopt weg met het idee van een app op hun telefoon of tablet.

  Een documentairefilm
  21% ziet een documentairefilm over de Miljoenennota wel zitten.

  Het onderzoek levert ook een goede tip op voor onze koning; 64% wil de Troonrede in begrijpelijker Nederlands horen. Zodat ze snappen wat er gezegd wordt. Een paar leuke plaatjes erbij zou helpen, vindt 35%.

  De Miljoenennota samengevat op post-its dus. In duidelijke taal. Dat gaat SNS voor je regelen. Vanaf Prinsjesdag lees je ze op deze site.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Hobbykoks willen koken met Herman den Blijker

  Nederlandse hobbykoks willen graag eens onder begeleiding van een (sterren)chef koken. Als ze het voor het kiezen hebben, staan ze het liefst met Herman den Blijker achter de pannen. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor Cooqing onder 1000 hobbykoks.

  Uit het onderzoek komt naar voren dat 60% weleens kookles zou willen hebben van een professional. Met bijna 30% is Herman den Blijker daarvoor favoriet. Jonnie Boer (13%) en Sergio Herman (11%) completeren de top 3.

  Leuk om te weten is dat Sergio Herman nét iets beter scoort onder vrouwen dan Jonnie Boer, maar die laatste is beduidend populairder onder mannen.

  Lees het artikel op Telegraaf.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Vakantiefoto's worden met smartphone gemaakt, afdrukken nog steeds populair

  Of je nu jong of oud bent, de meeste Nederlanders fotografeerden deze zomer hun vakantie met een telefoon. Maar liefst 83% gebruikte een smartphone, 59% neemt (ook) een fotocamera mee op vakantie. Dat blijkt uit onderzoek onder 1090 Nederlanders door PanelWizard in opdracht voor Albelli. Maar wat doen we eigenlijk met al die foto's als we weer terug zijn?

  Een groot deel van de vakantiegangers deelt de foto's natuurlijk op sociale media, tijdens én na de vakantie. 61% van de vijftigplussers plaatst weleens een vakantiefoto op Facebook of Instagram, en onder jongeren is dat 86%. Opmerkelijk is wel dat vakantiegangers het, ondanks de populariteit van de smartphone, nog steeds erg belangrijk vinden om hun foto's na thuiskomst te laten afdrukken. Zeven op de tien maken na hun vakantie een fotoalbum of laten vergrotingen afdrukken.

  Een aantal interessante feitjes uit het onderzoek op een rijtje:

  • 48% van de vakantiegangers vindt dat afgedrukte vakantiefoto's veel specialer zijn dan digitale vakantiefoto's.
  • 34% gebruikt de afgedrukte vakantiefoto's in huis als decoratie.
  • Nog maar 2% fotografeert zijn vakantieavonturen met een polaroid- of wegwerpcamera.
  • 10% fotografeert op vakantie met een tablet.
  • 84% geeft aan dat vakantiefoto's een emotionele waarde hebben.
  • 46% maakt zich daarom weleens zorgen over het kwijtraken ervan, toch maakt 26% nooit een back-up van de foto's.

  Lees het hele artikel op RTLnieuws.nl.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederlanders eten minder vlees vanwege misstanden in de vleessector

  41% van alle Nederlanders eet minder vlees sinds er recente misstanden in de vleessector aan het licht komen, zoals de stalbrand in Erichem. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Vegamonitor van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Panelwizard.

  Bij de stalbrand in het Gelderse Erichem afgelopen donderdag kwamen 20.000 varkens om het leven. 66% van de Nederlanders is bereid om (nog) minder vlees te eten als dit helpt om stalbranden en andere misstanden te voorkomen. 88% vindt dat de overheid dringend meer aandacht moet besteden aan dierenwelzijn bij slachthuizen en grote koeien- en varkensstallen.

  De vleesconsumptie blijft verder dalen, blijkt uit de Vegamonitor. Het gemiddeld aantal dagen dat wij vlees eten, neemt af. Aten we in 2011 nog gemiddeld 5,7 dagen per week vlees, nu is dat 4,8 dagen per week. De vleesconsumptie neemt jaarlijks met 1 kilo per Nederlander af, blijkt ook uit cijfers van het CBS. Natuur & Milieu voert sinds 2011 campagne voor het eten van minder vlees.

   ‘De productie van vlees heeft een enorme impact op het milieu. Eén dag per week minder vlees eten, staat gelijk aan één miljoen minder auto’s op de weg,’ aldus Talitha Koek, woordvoerder bij Natuur & Milieu. 61% van alle ondervraagden is zich bewust van de impact van vleesproductie op het milieu.

  Terwijl onze vleesconsumptie afneemt in het dagelijks leven, eten we in de horeca meer vlees. 70% bestelt een stukje vlees of kip bij het uit eten gaan. Dit percentage ligt nog iets hoger dan vorig jaar. 36% vindt dat het aanbod van vegetarische gerechten in restaurants te beperkt is en 34% zou meer keuze willen.

  ‘Hier ligt een schone taak voor de horeca: het aanbod van vegetarische gerechten op de kaart kan uitgebreider, zodat er meer keus is voor het toenemend aantal mensen dat vlees mindert. Veel restaurants houden het nu bij één vegetarisch gerecht versus een stuk of zeven vlees- of visgerechten. Niet meer van deze tijd. Minstens drie vegetarische gerechten op de kaart zijn nodig om het groeiend aantal vleesminderaars te bedienen,’ stelt Talitha Koek.

  Alle resultaten van de Vegamonitor vindt u hier.

  lees meer
 • Stijgend vertrouwen in goede doelen bij ouders met jonge kinderen

  Donateurs hebben sinds vorig jaar opnieuw een groter vertrouwen gekregen in goede doelen. Deze stijging vertaalt zich nu ook naar een grotere geefbereidheid onder donateurs. Het onderzoek “Geven in Nederland” liet vorig jaar nog zien dat Nederland procentueel steeds minder geeft. Vooral jonge gezinnen (met kinderen t/m 12 jaar) geven aan meer te willen doneren. Dit blijkt uit onderzoek onder het Nederlands Donateurspanel dat PanelWizard uitvoert voor communicatiebureau WWAV

  Van deze positieve ontwikkeling profiteren het meest de goede doelen in de gezondheidszorg, natuur & milieu en in de welzijnssector. Zij krijgen van de Nederlandse bevolking allen een veel hogere waardering dan in december 2016. Hierbij geven ouders met jonge kinderen (t/m 12 jaar) een 7,1 als gemiddeld rapportcijfer, terwijl bijvoorbeeld éénpersoons huishouden (6,7) of huishoudens met kinderen ouder dan twaalf jaar (6,6) op dit moment minder vertrouwen tonen in goede doelen.

  Nieuwe inspiratie
  Managing partner Wieb van de Donk van WWAV vindt het stijgend vertrouwen onder ouders met jonge kinderen een positieve, maar op zich ook een logische trend. “Zij zijn steeds meer bezig met de wereld die zij achterlaten voor volgende generaties, waaronder die voor hun eigen kinderen. Dit kan ook een resultaat zijn van de steeds verdergaande integratie van duurzaamheid in lesprogramma’s op lagere scholen. Het lijkt erop dat juist deze generatie het individualisme in de samenleving niet wil laten doorschieten. Zij krijgen inspiratie om zelf maatschappelijk betrokken bezig te zijn. Dit leidt tot een toename aan donaties en meer bereidheid tot vrijwilligerswerk onder deze doelgroep.”

  Huidige normen van de consument
  Ondanks een hogere geefbereidheid blijven donateurs heel kritisch op goede doelen. Ruim 75% van de respondenten wil pas doneren als zij ‘zeker weet dat de donatie goed besteed wordt’. Ook ‘de ernst van het probleem waar het goede doel zich mee bezighoudt’ is voor bijna 70% randvoorwaarde om te doneren. Daarnaast geeft 65% van de ondervraagden aan te doneren als ‘het goede doel zich onafhankelijk laat toetsen op een effectieve besteding’. “Verantwoording afleggen, transparantie en effectiviteit: daar draait het bij de huidige donateur terecht om”, aldus Van de Donk.   

  Over de NDP-meting
  Het ‘Donateursvertrouwen’ wordt door PanelWizard, in opdracht van WWAV en CBF, ieder kwartaal gemeten onder ruim 1.000 respondenten. Deze index geeft aan hoe het staat met het vertrouwen in goede doelen, waarbij het geefklimaat, de geefbereidheid en het imago van goede doelen inzichtelijk worden gemaakt.

  Wilt u meer weten over het doen van onderzoek via PanelWizard of over onze monitor goede doelen? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Waarom bedrijven moeten samenwerken met goede doelen

  Bedrijven kunnen maar beter snel gaan samenwerken met een goed doel wanneer zij een sympathiek imago nastreven. Meer dan de helft van de Nederlanders uit namelijk meer waardering voor bedrijven die samenwerken met goede doelen. Dat blijkt uit onderzoek dat Kien (zusterbedrijf van PanelWizard) uitvoerde als aanvulling op de Monitor Goede Doelen. Vooral vrouwen voelen meer sympathie voor bedrijven die gekoppeld zijn aan een goed doel.

  ‘Goede’ producten mogen wat kosten
  Sterke merken doen er goed aan hun product te koppelen aan een goed doel: bijna één op de drie Nederlanders koopt namelijk eerder een product waarvan men weet dat er een deel naar een goed doel gaat. Daarbij hoeven merken niet in te leveren op hun marges: de producten mogen best iets duurder zijn. Dit geldt vooral voor jongeren. Zij betalen graag iets meer voor merken die goed doen.

  Mannen gaan voor bier en vlees, vrouwen voor verzorging en huishouden
  Een deel afstaan van de opbrengst is het meest geschikt voor loterijen en kansspelen: twee derde van de Nederlanders geeft aan deze samenwerking geschikt te vinden. Relatief gezien vinden mannen alcohol en vleesproducten vaker geschikt om een deel af te staan aan een goed doel, waar vrouwen juist liever bijdragen aan een goed doel door middel van verzorgingsproducten of huishoudelijke artikelen.

  Meer weten over dit onderzoek? Of over de Monitor Goede Doelen? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek onder het panel van PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Helft van de Nederlanders prefereert één wereldwijde betaalmogelijkheid

  Bijna de helft van alle Nederlanders wil graag universeel op één manier kunnen betalen. Vooral jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud zien voordeel in één wereldwijde betaalmogelijkheid. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard naar het betaalgedrag van Nederlanders, in opdracht van International Card Services (ICS)*.

  De populairste betaalpas op vakantie is nog steeds de pinpas, gevolgd door de creditcard. Dat terwijl de creditcard internationaal de meest geaccepteerde betaalmethode is. Ondanks alle betaalkaarten hebben Nederlanders ook nog steeds contant geld op zak.

  Maar liefst 85% geeft aan betaalgemak enorm belangrijk te vinden. Ruim driekwart van de Nederlanders stoort zich dan ook als een betaling niet gelijk soepel verloopt. Voor mannen is dit vaker een bron van irritatie dan voor vrouwen.

  De belangrijkste betaalergernissen zijn:

  • een winkel of restaurant waar alleen met cash betaald kan worden
  • een winkel op een restaurant waar alleen cash betaald kan worden
  • een niet werkende pas in het buitenland
  • het vergeten van de portemonnee
  • een (online) storing bij de bank
  • een vergeten pincode

  Niet alle betalingen worden met de pinpas of creditcard gedaan. In de beurs van de gemiddelde Nederlander is ook € 35,70 aan contant geld te vinden. Jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud hebben met een gemiddeld bedrag van € 24,50 de minste cash op zak en mannen dragen gemiddeld € 7,- meer aan contanten bij zich dan vrouwen. Met de munten en het papiergeld worden vooral de glazenwasser, het rondje aan de bar, de taxirit en de deur-tot-deur-collectant betaald.

  Consumenten hebben betaalgemak hoog in het vaandel staan, zo blijkt uit het onderzoek. “Wij spelen daarop in, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om contactloos te betalen met de creditcard,” vertelt Nico Lodewijk, directeur information technology & business support van ICS. “Daarnaast onderzoeken wij de mogelijkheden om met een creditcard te betalen, zonder dat de plastic card aanwezig is, bijvoorbeeld door authenticatie via de mobiele telefoon met een vingerafdruk of gezichtsherkenning.”

  Lees het artikel op ClouToday.

  *ICS is onder andere uitgever van de Mastercard Classic en voerde dit onderzoek uit in het kader van de campagne yourmastercard.nl. Aan het onderzoek namen 1.022 respondenten deel met een representatieve spreiding naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, gezinssamenstelling, regio en arbeidsparticipatie.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • ANWB autoverzekering koploper overweging… Allsecur in de achtervolging

  ANWB staat nog fier aan kop als het gaat om verzekeraars die worden overwogen als Nederlandse autorijders een nieuw autoverzekering zouden afsluiten. Ruim 19% neemt de ANWB mee in haar overweging. Het zijn vooral Univé en Allsecur die de achtervolging inzetten. Dat blijkt uit ons maandelijkse benchmark onderzoek, de Monitor Autoverzekeringen.

  Van de grotere verzekeraars maakt Allsecur de grootste stappen in het eerste kwartaal van 2017: bijna 21% meer overwegers t.o.v. 2016. Aegon en Univé maken ook een mooie ontwikkeling door het eerste kwartaal. Centraal Beheer Achmea, ABN Amro en vooral Reaal kennen daarentegen een zeer matig kwartaal.

  Hieronder de overweging per merk per kwartaal. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

  Stel u zou nu een nieuwe autoverzekering afsluiten, welke verzekeraars neemt u dan in overweging?

  Meer informatie over de Monitor Autoverzekeringen vindt u hier.

  lees meer
 • Tinder populairste datingapp, Lexa en Pepper op enige afstand

  Onder singles is Tinder de meest overwogen datingapp. Bijna een kwart van de singles overweegt Tinder als men nu online (of via een app) zou gaan daten. Dat blijkt uit de Kien Monitor Dating waarin alle bekende datingsites en datingapps worden vergeleken.

  Zoals verwacht doet Tinder het vooral onder singles jonger dan 30 jaar heel goed (40% overweging).
  Lexa en Pepper volgen op plaats 2 en 3 en worden vooral door vrouwen veel overwogen. Pepper scoort daarnaast heel goed in de leeftijdsgroep 30-39 met ruim 30%.

  Wil je weten hoe jouw datingsite- of app scoort op overweging? Of op bekendheid, waardering en voorkeur?
  We delen deze resultaten graag met je. Zonder verdere voorwaarden.

  Neem vandaag nog contact met ons op over de mogelijkheden.


  lees meer
 • 89 procent ouders bezorgd over nieuwe media

  Een kind opvoeden in tijden van smartphones, YouTube en Snapchat: ouders vinden het een lastige klus. Zo’n 89% blijkt volgens onderzoek van PanelWizard in opdracht van Mediawijzer te worstelen met dingen als digitale kinderlokkers, foute sites, cyberpesten en sexting. Ook de tijd die hun kind achter het beeldscherm doorbrengt, is voor ouders een bron van onrust.

  74% van de ruim duizend ondervraagde ouders stelt dat hun kind direct afgeleid is als ergens een beeldscherm aanstaat. Zo’n 70% heeft daarom regels ingesteld voor het gebruik, zoals: geen mobiel tijdens het eten. Ongeveer een vijfde van die ouders vindt het wel lastig om die huisregels te handhaven.

  Nederlandse ouders blijken ook nogal negatief over nieuwe media. Twee derde geeft aan dat ze liever ziet dat hun kind iets anders doet dan achter een tablet of smartphone zitten. En ruim een kwart windt zich op dat de kroost zich niet meer zonder zo’n schermpje lijkt te kunnen vermaken.

  Er is bovendien veel zorg om alles wat er in de digitale wereld circuleert. Zo vrezen ouders dat hun kind op foute sites terechtkomt (40%) of contact krijgt met vreemde figuren (42%). Andere redenen voor angst: cyberpesten (32%), sexting; het versturen of delen van pikante teksten of foto’s (26%) en teveel informatie delen op sociale media (18%).

  Ouders zitten er vaak dubbel in. Zo geeft de helft toe dat het een kind af en toe achter een beeldscherm parkeert om de handen vrij te hebben. En vindt een vijfde het lastig om het goede voorbeeld te geven en een mobieltje tijdens het eten bijvoorbeeld weg te leggen.

  Om ouders te helpen komt Mediawijzer met de MediaDiamant een soort ‘schijf van vijf’ voor mediaopvoeding.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Vrouwen vaker teleurgesteld in online date

  Eén op de drie vrijgezellen is actief op datingsites of –apps en van alle Nederlandse stellen kent inmiddels 14% elkaar via internet, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor het ING Economisch Bureau. Aan de enquête deden duizend mensen mee die single zijn, maar wel open staan voor een relatie.

  Vooral vrijgezelle dertigers zijn actief op datingapps, zo'n 60%. Tussen mannen en vrouwen is het verschil groot. Waar 37% van de mannelijke vrijgezellen aan online dating doet, is dat onder vrouwen slechts 28%. Vooral jongeren vinden hun partner via het internet, maar ook ouderen vinden steeds vaker online een nieuwe relatie.

  Verder blijkt uit het onderzoek dat er niet altijd de waarheid wordt gesproken op datingprofielen. Ruim één op de zes online daters geeft toe dat hun profiel geen goed beeld geeft van wie ze werkelijk zijn. Vooral onder jongeren en laagopgeleiden is dit aandeel hoog. Op veel datingplatforms is de profielfoto het 'uithangbord'. Maar deze foto is niet altijd waarheidsgetrouw: ruim 20% van de online daters presenteert een jongere versie van zichzelf en 12% een bewerkte profielfoto.

  Als het komt tot een fysieke ontmoeting, zijn online daters vooral op het gebied van uiterlijk teleurgesteld. Bijna de helft van de vrouwen vindt dat het uiterlijk van hun date in het echt minder leuk is dan verwacht. Bij mannen is dit slechts één op de drie. Het is opvallend dat vrouwen zoveel negatiever zijn dan mannen, terwijl juist vrouwen vaker aangeven hun profielfoto te bewerken.

  Lees het artikel op Nu.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Vermogend Nederland in 2017

  In politiek-economisch opzicht wordt 2017 een belangrijk jaar, met onder meer verkiezingen in Nederland en nieuwe wetgeving die gevolgen heeft voor ondernemers.

  Vermogend Nederland, een publicatie van Van Lanschot, waarvoor Kien (zusterbedrijf van PanelWizard) het onderzoek uitvoerde, laat zien hoe u kunt omgaan met:

  • gevolgen van politiek-economische ontwikkelingen
  • stijging van de heffing op privévermogen
  • veranderingen van pensioenopbouw in eigen beheer

  Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 40% van de ondernemers vindt dat de financiële crisis voorbij is, maar ook dat ruim 40% van de ondernemers vreest dat de komende verkiezingen in Nederland een negatieve invloed zullen hebben op hun internationale handel.

  Het volledige rapport kunt u hier lezen.

  Ook geïnteresseerd in onderzoek via Kien? Klik hier voor meer informatie

  lees meer
 • Helft Nederlanders stelt software updates uit

  Nederlanders installeren software-updates niet altijd meteen als ze uitkomen, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder ruim 1000 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot en met 55 jaar, dat in opdracht van Microsoft werd uitgevoerd. 55% van de deelnemers stelt de installatie van updates of nieuwe softwareversies weleens uit.

  Vrouwen blijken updates vaker uit te stellen dan mannen (62% versus 49%). Wordt er naar leeftijd gekeken, dan zijn het voornamelijk deelnemers in de leeftijd 18 tot 25 jaar die updates niet altijd meteen installeren (66%). Deelnemers in de leeftijd 46 tot 55 jaar doen het beter; 45% in deze leeftijdsgroep zegt updates weleens uit te stellen.

  In het onderzoek werd ook gekeken ook naar de verdeling naar regio. Daaruit blijkt dat Nederlanders in West-Nederland het installeren van updates het vaakst uitstellen (58%) en Nederlanders in Noord-Nederland het minst (53%). Verder blijkt dat hoogopgeleide deelnemers aan het onderzoek vaker updates uitstellen (59%) dan laagopgeleide deelnemers (47%).

  Lees het hele artikel op Security.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Blue Monday te lijf met een opbeurend broodje

  Speciaal voor Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, heeft PanelWizard voor Shell een onderzoek uitgevoerd naar comfort food en wat voor de Nederlander de ideale ingrediënten zijn van ‘het meest opbeurende broodje’. Nederland koos massaal voor de volgende samenstelling: een Italiaanse bol met oude kaas, ei, tomaat, mayonaise en ijsbergsla. Het broodje is van 16 tot en met 22 januari bij alle stations met een Deli2go bakery verkrijgbaar. 

  Blue Monday, traditioneel de derde maandag van januari, wordt gezien als de meest deprimerende dag van het jaar. Het is het moment waarop veel mensen zich realiseren dat ze hun goede voornemens voor het nieuwe jaar alweer hebben moeten laten varen. Tevens hebben mensen genoeg van de korte dagen en het winterse weer.

  De overheersende aanname is dat mensen voornamelijk zin hebben in een vette hap op dit soort dagen, maar dat lijkt niet te kloppen. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer men gevraagd wordt naar de favoriete ingrediënten van een belegd broodje, de meeste mensen kiezen voor: een Italiaanse bol (47%), oude kaas (32%), ei (35%), tomaat (27%), mayonaise (24%) en ijsbergsla (22%).

  Uit de resultaten blijkt tevens dat het eten van een favoriet broodje mensen voldoening geeft en dat men er blij van wordt. Reden genoeg voor Shell om het meest opbeurende broodje te ontwikkelen.

  Naast Shells 'opbeurende broodje', scoort ook een saucijzenbroodje goed op de lijst van favoriet comfort food (44%). En bij vooral mannen is de (vooralsnog niet-biologische) gehaktbal populair (31%).   

  Overige resultaten van het onderzoek:

  Januari en maandag minst favoriet

  • Ondanks dat de meningen over het bestaan van Blue Monday verschillen, is januari toch de minst favoriete maand van de Nederlander (25%)
  • Daarnaast wordt de maandag overduidelijk aangewezen als minst favoriete dag (32%)
  • Mannen zien de maandag vaker als minst leuke dag van de week (37% vs 28%)

  Goede voornemens met betrekking tot eten

  • De helft van de Nederlanders geeft aan goede voornemens te hebben met betrekking tot eten (52%)
  • Het gaat dan vooral om gezonder eten (34%)
  • En minder snoepen (25%)

  Mannen gaan voor hartig, vrouwen voor zoet

  • 58% van de Nederlanders ziet chocolade het meest als comfort food
  • Vrouwen kiezen iets vaker voor chocolade dan mannen (65% vs 50%)
  • Mannen kiezen vaker voor hartige maaltijden als pizza (37%) en shoarma (35%)
  • Vrouwen kiezen eerder voor zoete snacks als koekjes (40%), ijs (35%) en taart (33%)

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Klanttevredenheid Kien en PanelWizard nog verder gestegen!

  Klanten van Kien en PanelWizard zijn ook in 2016 weer zeer tevreden over de dienstverlening. Voor het derde jaar op rij scoort deze een gemiddeld rapportcijfer van maar liefst 8,5.

  Meer dan de helft van de klanten (52%) vindt de manier waarop wij de onderzoeken uitvoeren een 9 of zelfs een 10 waard. Nog eens 42% geeft een 8.

  Beoordeling dienstverlening 9 of 10:

  Vooral de klantvriendelijkheid van de medewerkers wordt erg gewaardeerd, net zoals de flexibiliteit en snelheid waarmee de onderzoeken worden uitgevoerd. Bijna alle klanten beoordelen dit als (zeer) goed (94% tot 98%).

  “Ik ben enthousiast over:”

  Dat ook de prijs-kwaliteitverhouding bij Kien en PanelWizard uitstekend is, blijkt uit het feit dat 83% van de klanten ook het prijsniveau ten opzichte van andere bureaus (zeer) goed noemt.

  De NPS score was in 2015 al bijzonder hoog met +48, maar steeg in 2016 zelfs nog verder naar +51.

  We bedanken al onze relaties voor het in ons gestelde vertrouwen! We kijken ernaar uit om jullie in 2017 weer deskundig, flexibel, vriendelijk en snel van dienst te kunnen zijn!

  lees meer
 • Seminar Pensioenaandagt

  Kien onderzoek (zusterbedrijf van PanelWizard) organiseert samen met Innovadis, Catapult creëert en Cmotions het seminar Pensioenaandagt.

  Een seminar omdat we te maken hebben met een vaak kleine groep financieel bewuste, en dus pensioen- bewuste, deelnemers. Een veel grotere groep is pensioen- onbewust. Toch willen we graag dat ook dat deze groep in actie komt, aandacht krijgt voor pensioen en zich in hun eigen pensioen gaan verdiepen, al is het maar één keer per jaar.

  Hoe? Daar hebben we het 6 december over. Meld je snel aan op www.pensioenaandagt.nl

  lees meer
 • Kwaliteit van koffie op de werkvloer steeds belangrijker

  De Nederlandse werknemer stelt steeds hogere eisen aan de kwaliteit van koffie op het werk. De drie belangrijkste criteria hiervoor zijn: smaak (89%), geur (59%) en hoe de koffie eruitziet (33%). Dat blijkt uit de Nescafé Koffiemonitor, het onderzoek naar koffietrends op het werk dat PanelWizard jaarlijks voor Nestlé uitvoert.

  “De kwaliteit van een goede kop koffie op het werk wordt voor werknemers steeds belangrijker. Doordat mensen thuis en in de horeca een steeds hogere kwaliteit koffie gewend zijn, wordt de koffiedrinker kritischer op de smaak en de beleving van koffie op het werk. Hierdoor verleggen koffiedrinkers hun standaard, ook qua gevraagde koffievariaties”, zegt Laurent Willaerts, country business manager van Nestlé Professional Nederland.

  Types
  De Nescafé Koffiemonitor heeft vier verschillende typen koffiedrinkers op de werkvloer ontdekt:

  • De koffieconnaisseur (33%): dé koffiekenner op de werkvloer die koffie het liefst altijd vers gezet drinkt en vooral let op goede kwaliteit en smaak.
  • De koffietradista (29%): dit gewoontedier van rond de 50 jaar drinkt koffie het liefst altijd op dezelfde manier en heeft geen specifieke koffievoorkeur.
  • De koffiekameleon (20%): deze koffiedrinker drinkt in principe alle koffiesoorten, merken en smaken.
  • De koffiesommelier (18%): is een echte fijnproever voor wie de blend en het koffiemerk het meest van belang zijn.

  Zwart
  Hoewel onder de type koffiedrinkers er duidelijke verschillen zijn, blijft zwarte koffie het meest populair. De meest aangeboden koffievariaties op het werk zijn lungo (zwarte koffie; 96%), cappuccino (70%) en espresso (64%). De latte macchiato wordt nog relatief weinig aangeboden op het werk (25%), maar begint steeds meer onderdeel te worden van het standaard aanbod. Deze verandering past goed in het veranderende beeld van koffie op het werk, waarbij variatie en kwaliteit steeds belangrijker worden.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Duurzaamheid belangrijk, maar wat doet mijn leverancier?

  Duurzaamheid is hip and happening. Alles wordt duurzamer en verantwoorder, met meer oog voor de natuur en de toekomst. Dat zien we overal om ons heen, ook in de energiebranche. Zo trok minister Kamp onlangs nog een potje open om de subsidie aanvragen voor duurzame energie het hoofd te bieden en kiezen consumenten steeds vaker voor het duurzaam opwekken van eigen energie.  

  Wat vinden consumenten?

  Maar hoe duurzaam zijn energieleveranciers nou in de ogen van consumenten? En wéten zij überhaupt in hoeverre hun eigen leverancier duurzaam is? In de Kien monitor Energie is het onderzocht. Zes op de tien consumenten vinden duurzaamheid (zeer) belangrijk. Maar er valt voor leveranciers ook nog heel wat winst te behalen. Vier op de tien consumenten vinden dat zijn leverancier verantwoord omgaat met het milieu. Maar slechts een derde waardeert zijn huidige leverancier met een acht of hoger als het gaat om duurzaamheid. Een kwart weet zijn leverancier hier niet eens op te beoordelen.

  Greenchoice en UnitedConsumers groenste leveranciers

  De leveranciers Greenchoice en UnitedConsumers scoren veruit het beste; ongeveer tachtig procent van hun klanten waarderen de leveranciers met een acht of hoger als het gaat om hun duurzame omgang met het milieu. Greenchoice en UnitedConsumers zijn ook al de partijen die het beste scoren als het gaat om de NPS en prijs, service en inzichtelijkheid van de voorwaarden.

  Meer weten over de mening van consumenten t.a.v. duurzaamheid? Of andere onderdelen? Neem vandaag nog contact met ons op over de mogelijkheden.

  lees meer
 • Ouders meest bezorgd over smartphonegebruik door kind in het verkeer

  Wanneer ouders nadenken over hun kind in het verkeer, is het vooral het gebruik van de smartphone tijdens verkeersdeelname die grote zorgen oproept bij ouders. Ouders zijn bezorgder over smartphone gebruik dan over gevaarlijke kruisingen of bijvoorbeeld de dode hoek van vrachtwagens, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard, dat is uitgevoerd in opdracht van Samsung en Veilig Verkeer Nederland (VVN).

  Ouders van kinderen in de leeftijd tussen 12 en 15 jaar zijn het meest bezorgd over het smartphonegebruik tijdens verkeersdeelname. Smartphonegebruik door kinderen in het verkeer staat daarmee nog boven gevaarlijke kruisingen of de dode hoek van vrachtwagens. Die zorgen zijn volgens Samsung en VVN terecht aangezien 18 procent van de verkeersongevallen waarbij kinderen tussen de 12 en 17 jaar betrokken zijn gerelateerd zijn aan smartphonegebruik tijdens verkeersdeelname.

  Sowieso zijn verkeersongevallen in het algemeen de grootste angst van ouders. 45,4% van alle ondervraagde ouders geeft aan dat een verkeersongeval waarbij hun kind betrokken is hun grootste of één na grootste angst is, gevolgd door 'foute vrienden' (35,3%) of faalangst en onzekerheid (28,2%). Ondanks het grote aantal verkeersongelukken na afleiding door smartphonegebruik, denkt bijna de helft (48,9%) dat hun kinderen het toestel niet tijdens het fietsen gebruikt.

  Na muziek luisteren is WhatsAppen het voornaamste dat middelbare scholieren met hun smartphone op de fiets doen. Het lezen en beantwoorden van berichtjes leidt meer af dan muziek luisteren. Toch zegt slechts een kwart van de kinderen onderweg bewust niet te WhatsAppen.

  Veel kinderen fietsen al vanaf hun negende jaar zelfstandig, maar gaan vanaf hun twaalfde langere afstanden en andere routes fietsen naar de middelbare school of sportvereniging. Bovendien worden ze gemakkelijker afgeleid door leuke dingen, zoals een smartphone of leeftijdsgenoten.

  Op basis van het onderzoek gaat Samsung samen met Veilig Verkeer Nederland samenwerken om kinderen bewuster te maken van het risico van smartphone gebruik in het verkeer.

  Lees het hele artikel GSMhelpdesk.nl

  lees meer
 • Klanten waarderen keuze van grote bedrijven voor ‘oranje-groene’ stroom

  Fabrieken, treinen en kantoren draaien steeds vaker volledig op Nederlandse duurzame stroom. Dat blijkt uit een inventarisatie die de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) heeft gemaakt. Grote bedrijven die overstappen op oranje-groene stroom versnellen de overgang naar volledig duurzame energie.

  Consumenten hebben een duidelijke mening over bedrijven die kiezen voor 100% oranje-groene energie. 60% vindt dat bedrijven dat moeten doen (12% vindt van niet); 53% heeft een positiever beeld van bedrijven met volledig duurzame energie uit Nederland (11% niet). Dit blijkt uit onafhankelijk representatief onderzoek dat de NVDE heeft laten doen onder ruim 1.000 consumenten door PanelWizard.

  Lees het hele bericht hier

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Meer ruimte voor rouwen noodzakelijk tegen vereenzaming

  Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat mensen over het algemeen te weinig tijd krijgen om te rouwen. Dat blijkt uit de Afscheidsmonitor van Yarden, uitgevoerd door PanelWizard. Het onderzoek toont de noodzaak aan van ruimere mogelijkheden voor het rouwverlof, zodat nabestaanden beter in staat zijn om hun leven weer op te pakken en de eenzaamheid die zij ervaren te verminderen.

  Uit de Afscheidsmonitor blijkt dat zes op de tien Nederlanders van mening zijn dat nabestaanden te weinig tijd krijgen om te rouwen na het overlijden van een dierbare. Slechts 13% vindt dat daar wel voldoende tijd voor is. Op dit moment varieert het rouwverlof in de meeste gevallen van enkele dagen tot maximaal 10 dagen. De gemiddelde afwezigheid op de werkvloer bij het verlies van een partner is 170 dagen.

  De eenzaamheidsgevoelens die nabestaanden na de dood van een dierbare ervaren, worden vaak niet herkend door de omgeving. Maar liefst twee derde van de nabestaanden geeft dit aan. Een kwart van de nabestaanden onderdrukt weleens de behoefte om te praten over het overlijden van hun dierbare. Ook de directe omgeving van de nabestaande weet vaak niet goed met de situatie om te gaan. Dit uit zich geregeld in opmerkingen die als kwetsend worden ervaren, zoals “Het is maar beter zo” of “Je vindt wel weer iemand anders”.

  Lees het hele bericht hier

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Lekker Hollands: babyshower vooral handig voor de uitzet

  Voor de zwangere vrouw inmiddels bijna net zo standaard als de blije doos: een babyshower. Cadeaus, taart, vriendinnen en een (schoon)moeder: wat wil je nog meer. Nou liever wat minder, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Actiepagina onder 565 ouders met minimaal één kind onder de zes jaar. Niet alle aanstaande moeders zitten op deze zoete bijeenkomst te wachten.

  Bijna 30 procent van de Nederlandse moeders heeft een babyshower gehad toen zij in verwachting was van het eerste kind. Toch vindt, verrassend genoeg, meer dan de helft (57 procent) van de jonge ouders deze trend ‘te Amerikaans’, of met andere woorden: overdreven. Daarnaast is 53 procent van mening dat familie en vriendinnen onnodig op kosten worden gejaagd.

  Ook al geven veel ouders aan niet zo’n behoefte aan een babyshower te hebben, 46 procent van de ondervraagden vindt een babyshower wél een goede manier om aan spullen voor de babyuitzet te komen.

  Lees het hele bericht hier

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederlandse gezinnen kiezen eerder voor bungalowpark als aankomst- en vertrekdagen flexibel zijn

  Ruim zeven op de tien Nederlandse gezinnen waarvan het oudste kind tussen 0 en 16 jaar is, kiezen eerder voor een bungalowpark als de aankomst- en vertrekdagen flexibeler zijn, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Center Parcs. De recreatiebranche hanteert al jaren vaste aankomst- en vertrekdagen. Zo hielden bungalowparken voorheen vast aan het weekend of aan een midweek-verblijf met maandag en vrijdag als vaste aankomst- en vertrekdagen.

  Bijna 40% van de Nederlanders heeft deze vaste dagen weleens als vervelend ervaren. Dit komt met name doordat gasten door verplichtingen, zoals werk of school, vaak korter verblijven dan waarvoor is geboekt. Center Parcs introduceert daarom flexibele aankomst- en vertrekdagen. Vakantiegangers kunnen zes dagen per week aankomen op hun korte vakantie.

  Lees het hele bericht hier

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Tieners kennen de gevaren van het internet niet

  Jongeren zijn niet goed op de hoogte van de gevaren van internet. Dat meldt Microsoft op basis van een onderzoek dat PanelWizard deed onder ruim 1000 tieners tussen de 12 en 18 jaar.

  Meer dan een kwart (27%) van de jongeren deelt weleens zijn inloggegevens voor social media, e-mail of zelfs internetbankieren met vrienden of kennissen. Vier op de tien hebben zelf weleens het wachtwoord van vrienden of kennissen gekregen. Verder heeft bijna één op de vijf jongeren meegemaakt dat er zonder toestemming op zijn social media-account werd ingelogd door een ander.

  Om jongeren meer bewust te maken van het gevaar, zette Microsoft een hoax op met boyband B-Brave. De band lekte 'per ongeluk' het telefoonnummer van één van de jongens in een bericht op Snapchat en Instagram. Binnen een dag ontving hij meer dan zeshonderd telefoontjes en vierduizend berichtjes. In een filmpje waarschuwt de band voor het delen van persoonlijke gegevens.

  Lees het hele bericht hier.

  PanelWizard heeft een speciaal Kidspanel bestaande uit kinderen van 6 t/m 15 jaar. Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via het Kidspanel van PanelWizard? Of wilt u liever een andere doelgroep ondervragen? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • 60% woningbezitters gelooft niet in voordelen oversluiten hypotheek

  Slechts 17,6% van de Nederlandse woningbezitters gelooft dat het oversluiten van hun hypotheek een besparing oplevert. Daar tegenover geloven drie van de vijf Nederlanders niet dat oversluiten voordelen kan opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van SNS onder ruim 1.000 Nederlanders.

  Hoewel Nederlanders relatief vaak overstappen om te besparen op vaste lasten, blijft de hypotheek hierbij vaak buiten beschouwing. Terwijl bijna 50% van de Nederlanders de afgelopen vijf jaar tenminste een keer van energieleverancier is gewisseld en ruim 30% overstapte naar een andere zorgverzekeraar, is maar 10% van de Nederlandse woningbezitters in die periode van hypotheek overgestapt.

  Patrick Kuijsters, directeur Marketing & Online bij SNS: “De Nederlandse huiseigenaren laten geld liggen. En dat is zonde. Zowel het oversluiten van je hypotheek als het tussentijds wijzigen van de rente kan een mooie maandelijkse besparing opleveren. Uit onze cijfers blijkt dat klanten die bij SNS tussentijds de rente hebben gewijzigd gemiddeld bruto 211 euro per maand besparen”.

  Uit het onderzoek, blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders (60%) niet gelooft dat het voordelig is om hun hypotheek over te sluiten. 51% van hen gelooft niet dat zij meer besparen dan dat zij aan boete moeten betalen, en 27,5% vindt daarnaast de extra kosten voor notaris en hypotheekadvies te groot. 35% geeft aan pas in actie te zullen komen als zij meer dan €350 op jaarbasis kunnen besparen op hun hypotheek.

  Aan de andere kant zijn slechts 17,6% van de Nederlanders ervan overtuigd dat overstappen voordelig voor hen zal zijn. Ruim de helft (55%) van hen geeft aan dit te denken vanwege een aanzienlijk verschil tussen de hypotheekrente die zij betalen en de actuele hypotheekrente in de markt. Volgens het onderzoek betaalt echter twee derde van de Nederlanders een hogere rente dan de actuele, waarvan 37,7% zelfs ‘veel meer’ betaalt.

  Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral in Overijssel (76,9%), Friesland (73,6%), Gelderland (71%) en Utrecht (70,6%) te veel rente betaald wordt voor hypotheken. Vooral mensen in de 30 met kinderen onder de 12 jaar blijken vaak meer dan de actuele rente te betalen. “Voor hen kan het dus zeker lonen om over te stappen van hypotheek”, aldus Kuijsters.

  Lees hier het hele artikel op banken.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Toenemend vertrouwen jongeren in goede doelen

  Fondsenwervende organisaties focussen nog steeds op 65-plussers, hoewel jongeren in de leeftijd tot 40 jaar op dit moment meer vertrouwen in goede doelen hebben dan Nederlanders ouder dan 40 jaar. Echter zijn jongeren wel op een andere manier betrokken bij goede doelen. Dit blijkt uit onderzoek dat PanelWizard Direct elk kwartaal uitvoert onder het Nederlandse Donateurs Panel (NDP), in opdracht van WWAV en Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).

  Nederlanders steunen goede doelen het liefst door aan een collectant te geven (59%), een eenmalige donatie via bank/giro te doen (41%) en een product te kopen waarvan een bijdrage naar het goede doel gaat (33%).

  Het NDP toont aan dat iedere leeftijdsgroep eigen wensen heeft bij het steunen van goede doelen. "Deze diversiteit biedt enorme mogelijkheden. Goed om te zien dat jongeren óók voor goede doelen hun ondernemerschap tonen", aldus managing partner Wieb van de Donk van communicatiebureau WWAV. Jongeren in de leeftijd tot 30 jaar doen veel liever vrijwilligerswerk of nemen deel aan een sponsoractie voor een goed doel. Zij hebben echter minder gevoel bij bancaire donaties dan oudere doelgroepen. Donaties per sms werken bij jongeren wel weer erg goed. "Goede doelen moeten bereid zijn te luisteren naar de wijze waarop mensen hen willen ondersteunen. In dat geval verwacht ik weer een stijging van het donateursvertrouwen", concludeert Van de Donk.

  De door goede doelen in te zetten communicatiemiddelen verschillen ook sterk per doelgroep. Jongeren zijn veel gevoeliger voor een aangrijpend filmpje of posts op social media dan oudere doelgroepen. Zij worden daarentegen niet geraakt door het ontvangen van een brief van het goede doel. "Differentie van media en boodschappen dus" ,verklaart Van de Donk.

  Dowload het volledige rapport van het Nederlandse Donateurspanel (NDP) over het tweede kwartaal van 2016 via WWAV.

  Wilt u meer weten over de monitor goede doelen of het doen van onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Zuinig, slim en altijd in voor een deal

  PanelWizard onderzocht voor Oxxio het gedrag van de Nederlandse consument als het gaat om het afsluiten van slimme deals.

  In Clou, het magazine voor marketing research en digital analytics, legt Freddy Verweij, Commercieel Manager bij Oxxio, uit wat de aanleiding was voor het onderzoek en hoe Oxxio de resultaten ervan toepast.

  Freddy Verweij: ‘Oxxio richt zich op de slimme koper. Daarmee bedoelen we degene die op  zoek gaat naar een slimme deal en daarbij oog heeft voor een scherpe prijs én goede kwaliteit. Vandaar onze nieuwe pay off ‘Superslim. Supervoordelig.’. Eind april introduceerden we deze herpositionering met een campagne. Het onderzoek was onderdeel van de aftrap.  maar met dit onderzoek wilden we ook een vermoeden dat bij ons leeft onderzoeken. Uit eerdere kwalitatieve onderzoeken was naar voren gekomen dat consumenten vooral zelf en online op zoek gaan naar goede energiedeals voordat zij een contract afsluiten. Vooral de jongere consument laat zich niet alleen maar leiden door advertenties. Zij zoeken kritisch naar een goede balans tussen prijs en kwaliteit. Dit is overigens niet alleen bij het afsluiten van energiecontracten, het is een gedrag dat we veel breder zien en wij vermoeden hierin een mentaliteitsverandering. Dit vermoeden wilden we ook kwantitatief bevestigd zien.’

  Onderhandelen
  ‘Uit het onderzoek blijkt ondermeer dat 63% van de respondenten zich weleens afgezet voelt als ze iets voor de volle prijs kopen. Ik vind het erg opvallend dat blijkbaar onze mentaliteit zo veranderd is, dat we het kopen tegen de volle prijs bijna als onnodig ervaren en altijd  zoeken naar een betere deal. Maar ik herken mijzelf ook wel in dit gedrag. Vooral voor grote aankopen zoals vakanties, elektronica, verzekeringen of internetdiensten oriënteer ik mij eerst uitgebreid online op basis van prijs en klantenreviews. Je weet dat als je tijd investeert in het online oriënteren, je meer inzicht hebt in het totale aanbod en vaak een betere prijs  krijgt dan als je je niet van tevoren oriënteert. Maar naast al dat oriënteren blijkt uit het onderzoek toch ook dat 65% van de consumenten weleens rechtstreeks met een leverancier of winkel onderhandelt over de prijs. Waarom de consument dit doet, terwijl ze ook direct naar een goedkopere winkel zouden kunnen stappen? Mijn vermoeden is dat consumenten er bij grotere aankopen bijna altijd vanuit gaan dat er nog rek zit in de prijs die een winkel biedt. En soms hebben mensen voorkeur voor een bepaalde winkel. Bovendien kost de zoektocht naar een andere winkel of leverancier ook tijd. Dus als je ter plekke een goede deal kunt sluiten, waarom niet? Wanneer ik persoonlijk voel dat er nog ruimte is, dan onderhandel ik ook.’

  Slimme consument
  ‘Toch zeker de helft van de ondervraagden zegt zichzelf als zuinig te zien. Dat lijkt ook zo te zijn als je kijkt naar de resultaten. Zo is 71% er trots op als zij het voor elkaar krijgen een product te kopen dat minder kost dan de standaard verkoopprijs, oriënteert 43% zich regelmatig eerst in de winkel, om vervolgens de beste deal via internet te sluiten. En zegt 64% weleens een aankoop uit te stellen als zij geen korting kunnen krijgen. Maar wij vinden dat niet zozeer zuinig, maar vooral slim van de consument. Het onderzoek heeft dan ook laten zien hoe mensen slim én voordelig met elkaar weten te combineren. Een mooi voorbeeld daarvan is dat 66% van de respondenten bereid is meer zelf te doen of te regelen, zoals bijvoorbeeld online gegevens zelf bijwerken, als hierdoor ook de prijs omlaag kan. Waardevolle informatie voor ons, omdat wij ons naast een lage prijs willen onderscheiden met onze online service door allerlei slimme diensten in de app aan te bieden. Energie is tenslotte een branche waarin prijs nog steeds de grootste drijfveer is om over te stappen. Maar wij willen uiteindelijk dat de klant niet alleen voor ons kiest door de scherpe prijs, maar ook omdat wij bij hun servicebehoeften aansluiten.’

  Hoge verwachtingen
  ‘Het is voor ons ook interessant te zien dat de consument tegenwoordig erg hoge verwachtingen heeft. Mensen willen op servicegebied eigenlijk niet inleveren wanneer zij een lagere prijs betalen. Het onderzoek laat zien dat 85% van de mensen vindt dat de service van dezelfde kwaliteit moet zijn, ongeacht een korting of niet. Nederlanders hebben van oorsprong een handelsmentaliteit. Het zoeken naar een slimme deal zit gewoon in de genen. En dit wordt nog meer gestimuleerd, omdat het online steeds makkelijker wordt om je te oriënteren en aanbiedingen te vinden. Ik denk dat je een dief van je eigen portemonnee zou zijn als je hier geen gebruik van maakt. Dat de service ook bij een voordelige deal van hetzelfde niveau moet zijn, is denk ik een lat die vooral de laatste jaren hoger is gelegd. Mede doordat goede of minder goede service ook steeds meer zichtbaar is geworden. Het gaat er gewoon om dat het goed geregeld is. En zeker met een primaire behoefte als energie is dat het geval.’

  Lees hier het artikel in Clou (pagina 36)

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Gedragsveranderingen op de werkvloer zijn maar van tijdelijke duur

  Tips om de werksfeer te verbeteren zijn hard nodig. Het blijkt dat houding en gedrag op de werkvloer in de praktijk lastig te veranderen is.

  Ongewenst gedrag werknemer leidt vaak tot negatieve sfeer

  Tot de meest genoemde oorzaken van slecht functioneren behoren medewerkers die een negatieve invloed hebben op de sfeer in het team, geen verantwoordelijkheid nemen, of te weinig proactief zijn. De verslechterde sfeer naar aanleiding van het negatieve gedrag op de werkvloer wordt door managers als belangrijkste gevolg gezien. Dat blijkt uit een onderzoek van PanelWizard in opdracht van Be7 Consultancy.

  Managers hebben moeite met aanspreekgedrag

  Meer dan drie kwart van de leidinggevenden wacht op een ander moment tot zij hun medewerkers aanspreken. Slechts een op de vijf spreekt hun werknemers direct aan om het gedrag te corrigeren. Een enkeling onder de mannen laat het zelfs aan hun voorbij gaan en doet helemaal niks om de negatieve sfeer te doorbreken.

  Wel zien managers het belang van collega’s aanspreken op hun gedrag. Meer dan de helft van de managers vinden van elkaar dat zij hun medewerkers en elkaar onderling wat vaker mogen aanspreken.

  Gedragsveranderingen zijn niet blijvend

  Helaas zijn de gedragsveranderingen maar van korte duur. Meer dan de helft ziet nog wel tijdelijke verbeteringen, maar slechts een op de vijf managers ondervindt blijvende veranderingen op de werkvloer.

  Lees het hele bericht op MT.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Een derde van festivalbezoekende jongeren verlaat festivals vanwege harde muziek

  De muziek op festivals en muziekevenementen is soms zo hard dat een derde van de festivalbezoekende jongeren (18 tot en met 30 jaar) voortijdig naar huis gaat. Het merendeel vindt dat de organisatoren verantwoordelijk zijn voor informatie over gehoorschade en gehoorbescherming. Dat blijkt uit een onderzoek van PanelWizard in opdracht van de Nationale Hoorstichting onder 1044 jongeren van 18 tot en met 30 jaar.

  "Uit het onderzoek is gebleken dat ruim de helft van de festivalbezoekers door organisatoren van een festival weleens is geïnformeerd over gehoorschade. Toch lopen veel jongeren weg omdat de muziek te hard staat. Daar moet verandering in komen. Want uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren die nooit naar een festival gaan dat juist niet doen vanwege de te harde muziek (73 procent). Hier laten festivalorganisatoren duidelijk kansen liggen", aldus Kelly Coenen, woordvoerder bij de Hoorstichting.

  Lees het hele bericht op de website van de Nationale Hoorstichting.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

   

   

  lees meer
 • Eén op de vijf Nederlanders gestrest bij ontbreken WiFi op vakantieadres

  Eén op de vijf Nederlanders krijgt te maken met vakantiestress indien er op het vakantieadres geen WiFi beschikbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van WiFi-expert AVM onder 1000 Nederlanders.

  Zeven op de tien Nederlanders vinden het belangrijk dat er een goed WiFi-signaal beschikbaar is op het vakantieadres. Een even groot aantal vindt dat er meer uit de vakantie kan worden gehaald als er WiFi beschikbaar is.

  Opvallend was verder dat 24 procent van de respondenten aangaf op het vakantieadres liever over WiFi dan over een zwembad te beschikken. Ruim twee derde van de Nederlanders geeft de voorkeur aan een vakantieadres waar WiFi beschikbaar is. Ook zegt 37 procent zich tijdens de vakantie beter te kunnen ontspannen als er WiFi aanwezig is.

  Bovendien is er minder animo om tijdens de vakantie via de telefoon contact te maken met het thuisfront. Bijna de helft van de ondervraagden gaf aan minder contact te hebben met het thuisfront als er geen WiFi beschikbaar is op het vakantieadres.

  Lees het hele bericht over WiFi op het vakantieadres.

  Een zelfde onderzoek is uitgevoerd onder Belgen. Lees ook het bericht over het Belgische onderzoek.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

   

  lees meer
 • Lastig voor ouderen om autoverzekering af te sluiten?

  Voor ouderen is het afsluiten van een autoverzekering minder makkelijk dan voor jongere bestuurders*, want sommige verzekeraars stellen een leeftijdsgrens aan nieuwe verzekerden. Deze grens ligt tussen 64 en 99 jaar.

  Er zijn verzekeraars die niet alleen een leeftijdsgrens stellen, maar ook ouderen een hogere premie laten betalen. En sommige verzekeraars hebben bijzondere voorwaarden voor ouderen die een autoverzekering willen afsluiten. Deze voorwaarden kunnen zijn:

  • minimaal vijf schadevrije jaren
  • afgelopen paar jaar geen schade geclaimd
  • geen groot schadeverleden
  • geen dure of snelle auto

  Het is dan waarschijnlijk ook geen toeval dat we in de Kien Monitor Autoverzekering (Kien is het zusterbedrijf van PanelWizard) zien dat ouderen veel vaker al langer dan 16 jaar klant zijn bij hun huidige autoverzekeraar.

  Onderstaand een overzicht van klantjaren naar leeftijd. We zien dat bijna 39% van de ouderen (>60jaar) al meer dan 16 jaar klant is bij de huidige verzekeraar. Blijkbaar is dat geen toeval…..

  Hoe lang bent u al klant bij uw huidige autoverzekeraar?

  (*bron: Independer)

  Wilt u meer weten over het gedrag van verzekerden? Mail ons en we nemen vandaag nog contact met u op.

  lees meer
 • Nederlanders controleren huid onvoldoende op verdachte plekjes

  Bijna de helft van de Nederlanders van 20 tot en met 50 jaar checkt de huid zelf niet vaak genoeg op verdachte plekjes, terwijl dat toch je leven kan redden. Elk jaar gaan er 800 mensen dood aan melanoomkanker.

  Ruim één op de vijf heeft geen idee waar hij op moet letten bij het controleren van de huid, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Stichting Melanoom. De stichting komt met de cijfers en wijst mensen erop dat een regelmatige (zelf)check van de huid cruciaal is: 99 procent van de mensen die huidkanker krijgen, overleeft de ziekte doordat ze er vroeg bij zijn.

  Toch kijken drie op de tien Nederlanders nooit naar verdachte plekjes. Jongeren bekijken het minst vaak hun eigen huid: vier op de tien doen dat nooit. Dat terwijl melanoom in de top 3 staat van meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren.

  Jaarlijks krijgen bijna 6000 mensen te horen dat ze melanoom - de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker - hebben. Er gaan 800 Nederlanders aan dood. Dat aantal kan omlaag, is de overtuiging van de stichting. Die begint daarom vandaag de campagne 'How to check out a guy in 20 seconds'.

  Lees het hele artikel met cijfers van de Stichting Melanoom op RTL Nieuws.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Prijs internationale treinreis schrikt af

  Meer dan de helft van de Nederlanders is nog nooit met de trein naar een ander land gereisd, blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor Natuur & Milieu. Het prijsverschil met andere manieren van reizen speelt hierin een belangrijke rol. Twee derde zou wel graag (vaker) de trein willen pakken, maar dan moet het wel goedkoper zijn. Vooral jongeren vinden dat treintickets goedkoper moeten zijn dan vliegtickets.

  Een treinreis is duurder dan een vliegticket naar bestemmingen binnen Europa. Belachelijk, vinden acht op de tien Nederlanders. Reden is dat over een treinticket btw betaald moet worden en over een vliegticket en kerosine niet. „Dat is oneerlijk”, zegt Maarten van Biezen, hoofd mobiliteit bij Natuur & Milieu. „Dit zou gelijk getrokken moeten worden en de mate van milieuvervuiling juist belast. Dan wordt een treinkaartje vanzelf goedkoper.” Van een derde van de ondervraagden mag vliegen ook een stuk duurder worden dan treinen vanwege de extra milieuvervuiling.

  De mogelijkheid om goedkoper een last minute te boeken, zou jongeren ook eerder de trein in lokken. Goedkope last minutes bestaan gewoonweg niet. „Terwijl er veel lege stoelen in de trein zijn”, zegt Van Biezen. „Dit moet net als de laatste stoelen in een vliegtuig goedkoper aangeboden moeten worden.”

  De prijs is dus de belangrijkste belemmering om de trein te pakken, terwijl genieten van het uitzicht en zelf geen lange stukken hoeven rijden door de helft van de ondervraagden als belangrijke voordelen van de trein worden gezien.

  Op 21 juni vindt de internationale spoortop Train2EU plaats in Rotterdam. Hier willen de Beneluxlanden en Duitsland afspraken maken over betere samenwerking om het internationale treinverkeer in Europa aantrekkelijker te maken voor de reiziger. Onder andere door betere reisinformatie, eenvoudiger boeken en aantrekkelijke aanbiedingen.

  Lees het hele artikel op Metronieuws.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • De wereld van miljonairs dichtbij

  Hoe ziet de levensstijl van miljonairs eruit? Waar genieten ze het meest van en waar geven ze hun geld het liefste aan uit? Kien (zusterbedrijf van PanelWizard) onderzocht het voor Vermogend Nederland, het jaarlijkse onderzoek van Van Lanschot.

  Miljonairs spenderen hun geld het liefst aan reizen. Frankrijk is de favoriete vakantiebestemming, net als bij de gemiddelde Nederlander. Opvallend is dat vooral mannen en grootmiljonairs* graag afreizen naar de Côte d’Azur. Het hele jaar door maken miljonairs graag stedentrips. Bij miljonairs met kinderen onder 18 jaar is vooral New York favoriet. Over het geheel genomen is Parijs het meest in trek. De aanslagen in november 2015 veranderden daar niets aan.

  Geen Rolls Royce, geen Porsche, geen Jaguar, geen Ferrari, geen Lamborghini. De meest geliefde auto onder Nederlandse miljonairs is… de Volvo. Daarna volgen BMW en Audi als favoriete automerk. Bij grootmiljonairs staan wél vaker exclusievere merken op de oprit, zoals Jaguar en Porsche. Ruim vijftig procent van de miljonairs let bij de aankoop van een auto op duurzame technologieën en is bereid daarvoor meer te betalen. Toch is de Tesla nog niet heel populair. We vinden de elektronische auto terug op plek 10 van favoriete automerken onder vermogende Nederlanders.

  Miljonairs bezoeken in hun vrije tijd graag musea. Het Rijksmuseum is hierbij het meest geliefd. Ook gaan vermogenden graag naar de Hermitage en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Grootmiljonairs kiezen voor het Van Gogh Museum, dat Van Lanschot sponsort, als favoriete museum.

  Geen miljonair wil zijn vermogen zien verdampen. Toch loopt hij dat risico. Dalende rente, inflatie en vermogensrendementsheffing drukken zijn vermogen. Daarom zoekt hij naar alternatieve beleggingsvormen. Een op de vijf vermogenden belegt momenteel al in alternatieve beleggingsvormen. Een op de tien zegt geïnteresseerd te zijn om dat te gaan doen.

  Hoe zien vermogenden hun leven op latere leeftijd voor zich? Ze willen het liefst in hun huis blijven wonen, en als dat niet meer gaat, de laatste jaren doorbrengen in een zorgvilla. Toch legt slechts een kleine minderheid geld opzij voor zorg voor later. Miljonairs willen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven en gezondheid in handen hebben. Ook als ze ouder worden of ziek. Opvallend genoeg blijkt dat slechts 18% van de miljonairs in de afgelopen jaren meer geld heeft gereserveerd voor eventuele zorginkoop. Tweederde is bereid (later) extra zorg in te kopen.

  Lees het volledig verslag van Vermogend Nederland hier

  Ook geïnteresseerd in onderzoek via Kien? Klik hier voor meer informatie

  lees meer
 • PanelWizard spaarpotjes uitgekeerd

  Twee keer per jaar betaalt PanelWizard automatisch de spaarpotjes uit, met daarin de beloningen die de panelleden, verenigingen en goede doelen bij elkaar hebben gespaard, door deelname aan onze onderzoeken.

   

  Heel hartelijk dank voor jullie medewerking aan onze onderzoeken en graag snel tot ziens in een volgend onderzoek!

  lees meer
 • Dance onderdeel van Nederlandse cultuur

  Dancemuziek groeit nog steeds aan populariteit. Zeven op de tien Nederlanders ziet Dance als een onderdeel van de Nederlandse cultuur, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor ING.


  Klik op de afbeelding voor de volledige infographic

  Bijna de helft van de Nederlanders is liefhebber van Dance. De muzieksoort is het populairst onder de jonge leeftijdsgroepen, maar kan in elke leeftijdscategorie op liefhebbers rekenen. Zo houdt bijna een kwart van de 60-plussers ook van Dance.

  Dance-evenementen worden vooral bezocht door jongeren. De toegangsprijs van gemiddeld 54 euro lijkt echter wel een obstakel voor hen. Op een dancefestival geven bezoekers gemiddeld bijna 150 euro uit. In 2015 was dit gemiddeld 140 euro. In het afgelopen jaar heeft bijna een kwart van alle Nederlanders een dance-evenement bezocht. De grotere dancefestivals trekken nu bijna 2,8 miljoen bezoekers, in 2015 waren dat er nog 2,7 miljoen.

  Vooral Nederlandse DJ’s zijn succesvol en de exportwaarde van de industrie zit dan ook nog steeds flink in de lift. De laatste vijf jaar is de exportwaarde zo’n 2,5 keer over de kop gegaan. Als het groeitempo van de laatste drie jaar gehandhaafd blijft, komt de exportwaarde in 2016 uit op 218 miljoen. Zo blijft het belang van Dance voor de Nederlandse economie dus nog steeds fors toenemen, blijkt uit onderzoek van ING.

  Nederland is een klein land, maar groot als het gaat om DJ-prestaties. Zo zien we dat de DJ’s van Nederlandse komaf de wereldwijde top oranje kleuren. Nederland levert inmiddels vier jaar op rij de helft of meer van de DJ’s uit de top 10 van de wereld. De liefhebbers zijn trots op de Nederlandse DJ’s die wereldbekend zijn en een meerderheid voelt zich trots om Nederlander te zijn wanneer er een internationale award wordt gewonnen. De wereldwijde populariteit hebben de Nederlandse DJ’s volgens de fans vooral te danken aan het feit dat zij de trend zetten in deze muziek, vernieuwende muziek maken en een unieke en onderscheidende sound hebben. De meest populaire Nederlandse DJ is op dit moment Armin van Buuren (30%).

  Op zaterdag 4 juni komen ’s werelds beste DJ’s van Nederlandse bodem samen tijdens de tweede editie van The Flying Dutch, het grootste eendaagse outdoorevent van Europa. Afrojack, Armin van Buuren, Firebeatz, Hardwell, Martin Garrix, Nicky Romero, Oliver Heldens, Showtek, Tiësto en W&W zorgen op drie locaties tegelijk, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, voor een onvergetelijke dance experience voor hun thuispubliek. ING is presenting partner van The Flying Dutch en organiseert dit unieke en vernieuwende event in samenwerking met ALDA Events.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Liever veel goedkope zonnebrillen dan één dure

  Zonnebrillen zijn dé accessoires voor de zomer. We kunnen niet zonder, maar toch geven we er liever niet te veel aan uit. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor ActiePagina.nl. Elke Nederlander heeft gemiddeld twee en een halve zonnebril en één op de zeven Nederlanders draagt deze zelfs als de zon niet schijnt.

  Zo'n 56% van de consumenten geeft niet meer dan 50 euro uit aan een zonnebril. Iets meer dan 40% van de Nederlanders koopt namelijk liever meerdere goedkope zonnebrillen dan één dure. Dit komt doordat we onze brillen vaak kwijtraken, beschadigen of kapotmaken. Om zo voordelig mogelijk uit te zijn, speurt iets minder dan 70% van de Nederlanders het hele internet af voor zij een aankoop doen.

  Eén op de vijf Nederlanders koopt elk jaar een nieuwe zonnebril en één op de tien zelfs minimaal één per half jaar. Gemiddeld kopen Nederlanders één keer per zestien maanden een nieuwe zonnebril voor 75 euro. Wij gaan hiervoor het liefst naar een opticien, warenhuis of online webshop. Bij het doen van onze aankoop letten we vooral op het montuur, de bescherming van de ogen, de pasvorm en natuurlijk de prijs. De merknaam is voor slechts 3% van de kopers het belangrijkste.

  Lees het artikel op Metronieuws.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederlanders zijn Happy Campers

  Ruim de helft van de caravan- of camperbezitters  (55%) ziet zichzelf vooral als een “Happy Camper”, iemand die vindt dat het kamperen vooral tof moet zijn en wil genieten van de vrijheid van kamperen. Dat blijkt uit onderzoek dat Marktplaats door PanelWizard heeft laten uitvoeren. Nederland lijkt het kamperen opnieuw te hebben uitgevonden, zegt een woordvoerder van de verkoopsite.

  Klik hier voor de infographic van het onderzoek

  In de zomer gaat 56% van de 1060 ondervraagde caravan- of camperbezitters drie weken of langer op vakantie, veelal met het gezin. Vooral ’genieten van de vrijheid’ en het ‘campinghoppen’ zijn beweegredenen van kampeerders om er met de sleurhut of camper op uit te trekken. Een derde van de kampeerders blijft gedurende de vakantie op één camping, vier op tien maken een rondje langs meerdere campings.

  Bijna de helft van de camper- of sleurhutbezitters zoekt een bestemming in Nederland, 40% elders in Europa. Het Nederlandse platteland is een stuk gewilder dan de kuststreek. Dat geldt ook voor de Europese bestemmingen waar het binnenland drukker wordt bezocht dan een plekje aan het water. Nederlanders blijken bereid om een flink stuk met de caravan te rijden. Langer dan acht uur achter het stuur te zitten is voor bijna de helft van de ondervraagden geen probleem.

  Meer dan de helft van de Nederlanders neemt drop, hagelslag en pindakaas mee. Bij acht op de tien kampeerders wordt koffie ingeladen. Thee en kaas zijn de overige attributen die vaak op vakantie mee gaan. Uiteraard mag ook de kaasschaaf niet ontbreken, maar ook het schilmesje is essentieel keukengereedschap op vakantie. Over het algemeen zijn vrouwen iets eerder geneigd om eten en drinken mee te nemen dan mannen.

  Lees het artikel op Telegraaf.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Groei luistercijfers Omrop Fryslân zet door in 2016

  Steeds meer mensen luisteren naar Omrop Fryslân Radio. De luistercijfers van de Omrop zitten sinds juli 2015 in de lift. De stijgende lijn houdt ook in de eerste maanden van 2016 aan. Dat blijkt uit de nieuwste metingen van PanelWizard.

  In de laatste meting van de luistercijfers, over januari en februari, is de positie van Omrop Fryslân opnieuw sterker geworden. De luistercijfers zitten in de lift sinds Omrop Fryslân vorig jaar een nieuwe radioprogrammering doorvoerde. In de tweede helft van vorig jaar groeiden de luistercijfers steeds verder. Die groei zet ook in 2016 door, zo blijkt uit metingen over januari en februari. Omrop Fryslân is met afstand marktleider in Fryslân.

  Lees het artikel op omropfryslan.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Kwart niet-geregistreerden vindt praten over orgaandonatie moeilijk

  Bijna een kwart (23%) van de Nederlanders die niet als orgaandonor geregistreerd zijn, vindt het moeilijk om over het onderwerp te praten. Dat zegt het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op basis van een representatieve enquête onder ruim duizend Nederlanders die zij heeft laten uitvoeren door PanelWizard.

  Van deze groep heeft 30% dan ook nog nooit met iemand over het onderwerp gesproken. Voor bijna driekwart (72%) is de reden dat ze daar zo'n moeite mee hebben dat het een "eng onderwerp" is, 15% is bang dat anderen hun gedachten over het onderwerp "raar" zullen vinden.

  Uit de enquête zou blijken dat veel niet-geregistreerden twijfelen of ze wel geschikt zijn als donor, of de familie afscheid kan nemen, en hoe het lichaam er na donatie uitziet. Het ministerie is deze week een campagne rond orgaandonatie gestart, gericht op jongeren en met als doel het "wegnemen van onzekerheden en twijfels".

  18-jarige Nederlanders die nog niet geregistreerd zijn, krijgen deze week een brief in de bus over orgaandonatie. Dit gebeurt elk jaar. Registreren als orgaandonor kan vanaf het twaalfde levensjaar.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Stofzuigerkostuums

  Ruim een derde van de Nederlandse kinderen tot 6 jaar (35%) is bang voor stofzuigers, blijkt uit onderzoek dat PanelWizard onder haar Kidspanel uitvoerde door Bosch. De jongsten onder ons schrikken niet alleen van het geluid van lawaaierige stofzuigers, ook het uiterlijk is voor 28% angstaanjagend. Honden en katten weten ook niet wat ze zien of horen: 37% van deze huisdieren slaat regelmatig aan of schiet ervandoor zodra de stofzuiger aan gaat.

  Bosch en Hoooked hebben hiervoor een oplossing bedacht: stofzuiger-onesies waarmee je de stofzuiger in één keer een metamorfose geeft. Zo wordt stofzuigen een feestje voor kinderen en hopelijk ook voor huisdieren!

  Lees hier meer over de stofzuiger-onesies

  PanelWizard heeft een speciaal Kidspanel bestaande uit kinderen van 6 t/m 15 jaar. Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via het Kidspanel van PanelWizard? Of wilt u liever een andere doelgroep ondervragen? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Dierenarts, onderwijzer en vlogger populaire beroepen bij kinderen

  Kinderen willen het liefst dierenarts, onderwijzer of politieagent worden. Ook danser, uitvinder en vlogger zijn populaire beroepen bij kinderen tussen de zes en twaalf jaar oud. PanelWizard vroeg 1.050 kinderen uit haar Kidspanel naar hun schoolvakken en wat zij graag willen worden in de toekomst. Het onderzoek is geïnitieerd door Squla in het kader van de Leuk Leren Week die van 21 tot en met 24 maart plaatsvindt.

  Bij met name jongens is ook voetballer een populair beroep, de meeste van hen spreken de wens uit ooit eens profvoetballer te worden. Meisjes worden het liefst onderwijzer, 23% zegt graag juf te willen worden.

  Een beroep wordt door de meeste kinderen gekozen omdat het hen "leuk" lijkt. Ergens goed in zijn of omdat ze mensen of dieren kunnen helpen, is ook een goede reden om een beroep te willen gaan uitvoeren.

  De meeste kinderen vinden gym, tekenen en rekenen het leukste vak op school, waarbij de voorkeur bij zowel meisjes als jongens toch vooral naar gym uitgaat. Meisjes vinden tekenen leuker dan jongens, terwijl jongens rekenen een stuk leuker vinden.

  Jongens hebben het vaakst moeite met begrijpend lezen en spelling, terwijl meisjes zeggen meer moeite te hebben met rekenen. 16% van de ondervraagde kinderen stelt niets op school moeilijk te vinden.

  Na school spelen de meeste kinderen buiten, spelen ze op de tablet of computer of kijken televisie. Ook het maken van huiswerk wordt door veel kinderen tussen de zes en twaalf gedaan.

  Lees het artikel op Nu.nl

  PanelWizard heeft een speciaal Kidspanel bestaande uit kinderen van 6 t/m 15 jaar. Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via het Kidspanel van PanelWizard? Of wilt u liever een andere doelgroep ondervragen? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Ruim de helft van de Nederlanders heeft favoriet poepmoment

  Negen op de tien Nederlanders geven de voorkeur aan het poepen in de ochtend. De meeste mensen doen over dit toiletbezoek twee tot drie minuten, blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting uitgevoerd door PanelWizard. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van Nationale Poepdag; op deze dag worden mensen aangespoord om regelmatig hun ontlasting te controleren.

  Mannen nemen langer de tijd en geven aan meer dan vier minuten nodig te hebben voor een grote boodschap. Drie op de tien vrouwen heeft ook deze tijd nodig om hun behoefte te doen.

  Vrouwen hebben meer moeite dan mannen om hun behoefte te doen op andermans toilet. Zo geeft 56 procent van de mannen aan geen problemen te hebben met een grote boodschap op het werk, tegen 29 procent van de vrouwen. Ook in horecagelegenheden, bij vrienden of bij familie brengt de man makkelijker een bezoek aan het toilet voor 'number two'.

  Vrijwel alle Nederlanders geven aan weleens achterom te kijken voordat ze het toilet doorspoelen. Een erg belangrijk gegeven, aangezien ontlasting veel vertelt over iemands gezondheid, stelt de stichting. De frequentie van de ontlasting zegt veel over de darmgezondheid. Daarbij kan de aanwezigheid van bloed in de ontlasting wijzen op darmkanker. Met name 50-plussers zijn zich hiervan bewust. Drie op de vier controleert hun ontlasting altijd op symptomen als de aanwezigheid van bloed of slijm.

  Lees het het hele bericht op Nu.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

   

  lees meer
 • Kwart van de Nederlanders weet niet hoe darmkanker te herkennen is

  Nederlanders weten onvoldoende over darmkanker en de voortekenen ervan, zegt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) na een onderzoek uitgevoerd door PanelWizard.

  De stichting noemt het gebrek aan kennis over darmkanker "zorgwekkend". De MLDS vroeg duizend Nederlanders om alarmsignalen van darmkanker op te sommen; één op de vier kon geen voortekenen noemen. De helft wist te noemen dat bloed in de ontlasting een belangrijke waarschuwing is en ongemakken in de buik en een veranderende stoelgang werd door respectievelijk 40% en 28% spontaan genoemd. 

  Ook risicofactoren zouden niet bekend zijn onder Nederlanders; meer dan de helft kan spontaan geen risicofactoren noemen. Slechts 6% weet dat erfelijkheid een risicofactor kan zijn. Volgens de MLDS moet dat beter. Darmkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks treft de ziekte zo'n 15.000 Nederlanders.

  Lees het artikel nu op Nu.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Vrouw heeft het liefst een man die passie heeft en zijn mening durft te geven

  Een lieve persoonlijkheid, betrouwbaar en gevoel voor humor. Dat zijn de drie eigenschappen die vrouwen het meest aantrekkelijk vinden in een man. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Axe, onder 1032 Nederlanders tussen 18 en 35 jaar. Dit komt redelijk overeen met wat mannen zélf denken; zij denken dat er verzorgd uit zien, gevoel voor humor hebben en betrouwbaar zijn de eigenschappen zijn die vrouwen het meest aantrekkelijk vinden aan een man.

  Het stereotiepe beeld van de aantrekkelijke sterke en stoere machoman als ideale man lijkt daarmee niet op te gaan. Bijna de helft van de vrouwen (46%) stelt dat dit type man niet past bij hun beeld van de ideale man. Een man die passie heeft en zijn mening durft te geven (90%) en een zelfverzekerde man (87%) die comfortabel is met zichzelf zijn de meest gewaardeerde ideaalbeelden van een man.

  De meest mannelijke karaktereigenschappen vinden zowel mannen als vrouwen een stoere, mannelijke uitstraling, een sterk, gespierd lichaam en mannelijke interesses. Vrouwen uit het oosten van het land vinden humorvol vaker een teken van mannelijkheid dan vrouwen uit de andere regio’s. Zuid-Nederlandsen zien knap vaker als mannelijk.

  Lees het artikel op Nu.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Cadeaubonnen worden lang niet altijd gebruikt

  Ruim vier op de vijf Nederlanders krijgen wel eens een cadeaubon. Ondanks dat het populair is om te geven, blijkt dat lang niet iedereen de cadeaubonnen gebruikt. Ruim de helft (56%) van de giftcardontvangers geeft aan dat het wel eens is gebeurd dat zij de bon niet gebruikt hebben voor het einde van de geldigheidsduur. Bij 5% komt dit regelmatig voor en bij 16% af en toe. Dit blijkt uit een onderzoek van PanelWizard, in opdracht van ActiePagina.nl.

  Uit het onderzoek blijkt dat momenteel bijna één op de vijf Nederlanders in het bezit is van een geldige giftcard, maar dat ze deze waarschijnlijk niet meer gaan inwisselen. Redenen om cadeaubonnen niet in te wisselen zijn divers. In de meeste gevallen worden de bonnen gewoonweg vergeten (48%). Een derde kan vaak niets in de winkel vinden wat ze leuk vinden. Ruim een kwart geeft aan dat zij de winkel niet goed kunnen bereiken of deze te ver weg is, en dat zij daardoor hun cadeaubon niet inleveren. Bij één op de vijf komt het wel eens voor dat ze de winkel of het merk waarvan de giftcard is niet leuk vinden. 

  Lees het artikel op Customertalk.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Twee derde van Nederlanders behoefte aan advies bij hoest

  Zeven op de tien Nederlanders zijn op de hoogte van het feit dat er verschillende soorten hoest bestaan. Nog eens bijna een kwart denkt dat dit zo is, maar weet het niet zeker. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard, in opdracht van Boehringer Ingelheim. Toch weet maar 35% het verschil tussen droge hoest en vastzittende hoest. Daarbij komt dat uit het onderzoek blijkt dat slechts 5% van de Nederlanders direct naar de (huis)arts gaat als zij last hebben van hoest en willen weten wat voor soort hoestmiddelen zij moeten gebruiken.

  Om beter te kunnen bepalen wat voor hoest men heeft, zou twee derde van Nederland dan ook wel advies over hoest willen krijgen. Dit met name in de vorm van informatie bij het schap van hoestproducten in de winkel. Ook geeft een kwart aan dat ze het handig zouden vinden een app te gebruiken die helpt vast te stellen welk soort hoest iemand heeft. Om in deze behoefte te voorzien, brengt Boehringer Ingelheim binnenkort een app uit, waarmee gecontroleerd kan worden wat voor type hoest iemand heeft en welk hoestproduct het beste gebruikt kan worden. 

  Lees het artikel op ICT&health.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Bijna helft Nederlanders wil persoonlijke medische gegevens zelf beheren

  Nederlanders zijn redelijk sceptisch over de veiligheid van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Bijna vier op de tien Nederlanders maken zich wel eens zorgen over de beveiliging van hun medische gegevens, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van PinkRoccade Healthcare. Ook denken bijna zes op de tien dat medewerkers van zorginstellingen toegang hebben tot hun persoonlijke medische gegevens, zonder dat zij daar zelf toestemming voor hebben gegeven. Bovendien heeft twee derde het vermoeden dat hun medische gegevens worden gedeeld met andere partijen, zonder goedkeuring van de patiënt zelf.

  Om de veiligheid van het Elektronisch Patientendossier te verbeteren, pleit MedicalFacts voor het in eigen beheer hebben van het EPD. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders dit wel ziet zitten: 45% beheert het liefst zelf zijn/haar eigen medische gegevens, zodat zij zelf kunnen bepalen wie hier toegang tot heeft.

  Lees het artikel op Medicalfacts.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Helft Nederlanders vindt energienota vooraf betalen klantonvriendelijk

  Energieleveranciers en wanbetalers
  Energiemaatschappijen hebben te kampen met wanbetalers. De Nederlandse Energiemaatschappij (NLE) besloot daarom het tijdstip van incasseren te verschuiven, waardoor de energierekening maandelijks vooraf wordt geïncasseerd, in plaats van achteraf. Dit zorgde voor enige ophef, omdat klanten kort na elkaar twee rekeningen dienden te betalen. Maar hoe kijkt de Nederlandse consument hier daadwerkelijk tegen aan?

  Incasso wijziging klantonvriendelijk
  Ondanks dat de helft van de respondenten het een goede zaak vindt dat wanbetalers worden aangepakt (50%), vindt eenzelfde percentage deze maatregel (ook) klantonvriendelijk (51%). Volgens 54% laadt NLE hiermee een gebrek aan vertrouwen in de klant zien. Bijna vier op de tien (38%) vinden het onbegrijpelijk dat een leverancier vooraf betaald wil krijgen, 33% heeft er wel begrip voor. Volgens zeven op de tien zou een dergelijke maatregel alleen voor wanbetalers moeten gelden.

  Vier op de tien switcht van leverancier
  Een dergelijk initiatief vanuit een energieleverancier zou voor vier op de tien zelfs reden kunnen zijn om over te stappen naar een andere leverancier (41%). Meer mannen overwegen om door deze wijziging van leverancier te switchen dan vrouwen (46% vs. 38%).

  Consumenten die dit jaar waarschijnlijk van leverancier zullen veranderen, zeggen vaker te overwegen om weg te gaan bij hun energiemaatschappij (57% vs. 40%). Zij die dus al overwegen om over te stappen, zullen door een dergelijke wijziging een extra duwtje krijgen om de overstap te gaan maken.

  Bijna een kwart komt financieel in de problemen
  23% geeft aan financieel in de problemen te komen wanneer hun energieleverancier de incasso verschuift. Voornamelijk voor niet werkenden (27%), lager opgeleiden (28%), één-persoonshuishoudens (29%) en huishoudens met jonge kinderen (26%) is een dergelijke wijziging een strop.

  Monitor Energie
  Kien onderzoek voert maandelijks een tracking onderzoek uit onder de Nederlandse consument naar de tevredenheid over energieleveranciers. Naast tevredenheid op diverse aspecten wordt ook gekeken naar overstapintentie, overweging van andere leveranciers, overstapmotieven, mediabudget en –bereik.

  Meer informatie over de Monitor Energie vindt u hier

  lees meer
 • Kinderen hebben veel te veel speelgoed

  Kinderen spelen met slechts de helft van hun speelgoed. Dat blijkt uit een onderzoek van PanelWizard onder ruim 1100 ouders van kinderen tussen de 2 en 8 jaar oud. Vier op de tien kinderen heeft meer dan vijftig stuks speelgoed in huis, meer dan zat vinden ouders.

  Sinterklaas zou zijn bezoekje aan Nederland eigenlijk best een jaartje kunnen overslaan, als je kijkt naar de resultaten van het onderzoek. Wat blijkt: 9% van die kinderen heeft al meer dan 100 stuks speelgoed in huis rondslingeren. Volgens de ouders kijkt hun kind naar een flink deel van die spullen nooit meer om. In de praktijk komt slechts de helft ervan regelmatig uit de speelgoedkast.

  Zonde, vindt het Platform Goedzak, dat mensen stimuleert om op een duurzame en sociale manier met hun spullen om te gaan. In samenwerking met Albert Heijn is het een actie gestart om speelgoed een tweede leven te geven. Tot en met zondag 6 december kunnen mensen een speciale Goedzak ophalen bij een van de 450 deelnemende filialen van de supermarkt. De winkel zorgt ervoor dat de tas met ingeleverd speelgoed terechtkomt bij een lokaal goed doel, zoals de Voedselbank, een buurthuis of asielzoekerscentrum.

  In De Wereld Draait Door werd ook aandacht besteed aan het onderwerp.
  Klik hier om het fragment te bekijken.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederlander verzwijgt sollicitatiegesprek tegenover baas

  7 op de 10 Nederlandse werknemers houden een sollicitatiegesprek bij een andere werkgever geheim voor de baas. Dat blijkt uit een onderzoek van Panelwizard in opdracht van vacaturesite Monsterboard.

  Hoewel Nederlanders hun sollicitatie het liefst verbergen, verzinnen ze geen smoesje als reden waarom ze niet op hun werk zijn; slechts 7% doet dit. 55% kiest ervoor om gewoon een vrije dag op te nemen.

  Ruim de helft (56%) van de werknemers solliciteert als er een betere vacature voorbij komt, ook als ze niet actief op zoek zijn naar ander werk. Bij jongeren ligt dit aandeel nog hoger (tot 30 jaar: 67%).

  Lees het artikel op nu.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Dure inkt grootste printerergernis

  De meeste Nederlanders (91%) hebben thuis wel ergens een printer staan, maar zij zijn er niet altijd even blij mee. Zo ergert ruim acht op de tien zich weleens aan hun thuisprinter. In de ergernis-top 5 staan lege of uitgedroogde toners, vastgelopen of scheefgetrokken papier en een printer die maar doorgaat terwijl de opdracht al is geannuleerd. Maar de allergrootste frustratie is wel dat toners en cartridges zo duur zijn; 66% van de Nederlanders heeft deze ergernis in zijn/haar top 5 staan. Dat blijkt uit online onderzoek naar printerergernissen dat door Panelwizard  is uitgevoerd ter introductie van Printbezorger.nl; een online printservice van PostNL.

  Twintigers hebben minder vaak een printer thuis (18% heeft geen printer vs. 5% onder 60-plussers). Van de mensen die er wel eentje hebben staan, hebben vrouwen vaker ergernissen bij het thuis-printen (87% vs. 80% onder mannen). Vooral de dure inkt (72% vs. 61%) en vastlopend/scheeftrekkend papier (38% vs. 29%) worden door vrouwen vaker geplaatst in de persoonlijke top 5 met ergernissen. Naarmate men ouder is, ergert men zich minder vaak bij het thuis-printen (92% van de twintigers (<30 jaar) ergert zich weleens vs. 78% van de 60-plussers).

  Via Printbezorger.nl, de nieuwe online printservice van PostNL, kunnen documenten eenvoudig worden geprint én bezorgd, op elk gewenst adres.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederlander besteedt gemiddeld 1.533 euro per jaar aan interieur

  Driekwart van de Nederlanders heeft de afgelopen twaalf maanden geld uitgegeven aan hun inrichting. Per jaar wordt maar liefst 1.533 euro besteed aan meubels en woonaccessoires. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor Actiepagina.nl, waarvoor ruim duizend Nederlanders zijn ondervraagd.

  Niet verrassend is dat de ondervraagden het meeste geld uitgeven aan de ruimte waar ze het vaakst te vinden zijn. Meer dan de helft (61%) van de Nederlanders investeert daarom het meest in de woonkamer en jongeren onder de 30 jaar spenderen beduidend meer (38%) aan de slaapkamer dan senioren (11%). Aan het kleinste kamertje van het huis, het toilet, wordt amper geld besteed (4%).

  In tegenstelling tot kleding of andere consumentenproducten, geven Nederlanders bij de aanschaf van interieurartikelen niet veel om een merk. De prijs is daarentegen voor maar liefst zeven op de tien Nederlanders wel erg belangrijk. Bij de aanschaf van een zitmeubel speelt namelijk de prijs, op comfort na, een belangrijkere rol dan de kwaliteit of het merk.

  Voor het inrichten van de ruimtes in het huis doen Nederlanders de meeste inspiratie op door zelf te experimenteren. Andere populaire manieren om inspiratie op te doen zijn woonwinkels bezoeken, woonprogramma’s op televisie kijken en interieurs van bekenden bekijken. Online wordt met name door vrouwen veel inspiratie gehaald uit social media zoals Pinterest en Instagram (22%), in tegenstelling tot mannen (10%).

  Lees het artikel op Nu.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Bijna 40 procent groenterestjes verdwijnt in vuilnisbak

  4 op de 10 Nederlanders geven aan regelmatig groenterestjes weg te gooien. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor Honig onder ruim 1.000 Nederlanders.

  Zeker 87% van de Nederlanders houdt vaak groenterestjes over na het eten. De restjes worden regelmatig later nog opgegeten of verwerkt in een ander gerecht, maar 38% zegt wel eens groenten in de vuilnisbak te gooien. Ruim een derde doet dit omdat zij twijfelen of de restjes nog houdbaar zijn. 34% weet niet hoe lang zijn groenten kunnen bewaren in de koelkast.  Daarom verdwijnen er regelmatig, in 69% van de gevallen minstens één keer per week, groenten in de vuilnisbak. De meest weggegooide groenten zijn sla, aardappel, bloemkool en komkommer.

  Meer dan de helft van de ondervraagden voelt zich weleens schuldig als zij groenterestjes weggooien. Ook vindt de overgrote meerderheid het vervelend om groenten in de vuilnisbak te doen verdwijnen. Dat komt vooral doordat ze het zonde vinden van het geld (60%) en ze vinden dat er zo min mogelijk voedsel verspild moet worden (56% ). Hongersnood in bepaalde werelddelen en het feit dat sommige Nederlanders de groenten ook goed hadden kunnen gebruiken, zijn voor één kwart van de Nederlanders redenen voor een naar gevoel als zij groenten in de vuilnisbak gooien.

  Lees het artikel op Nu.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederlanders koken de helft van de week met verse producten

  In ruim tweederde van de huishoudens wordt minimaal de helft van de wekelijkse gerechten bereid met verse, onbewerkte ingrediënten. Dat blijkt uit onderzoek door PanelWizard voor LaPlace.

  In één op de tien huishoudens wordt zelfs iedere dag gekookt met producten die niet voorverpakt, voorgeschild of op een andere manier bewerkt zijn. Vijftigplussers doen dat overigens vaker dan jongeren.

  Als reden om te koken met verse producten zegt de meerderheid van de ondervraagden dat het "in ieder geval een gezond gevoel geeft". 86% van de ondervraagden is bereid langer op een product te wachten als het vers wordt klaargemaakt, zelfs als dit hierdoor meer geld kost.

  De meest genoemde reden om niet altijd met verse producten te koken, is het gebrek aan tijd (41%). Vooral jongeren gebruiken dat argument. Een kwart van alle ondervraagden vindt vooral het boodschappen doen een heel gedoe en een even zo groot percentage gelooft dat bewerkte en voorverpakte producten net zo gezond zijn. Vooral in de ogen van jongeren zijn verse producten vaak te duur.

  Producten die Nederlanders het liefst vers klaarmaken of klaargemaakt zien worden, zijn brood, vis, sapjes en soep. Vrouwen hechten hier overigens net iets meer waarde aan dan mannen.

  Lees het artikel op NU.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Fiets van de zaak kan nog steeds

  Zeven op tien werkgevers benutten stimuleringsmogelijkheden niet

  Werkgevers hebben nog steeds volop mogelijkheden om hun werknemers een ‘fiets van de zaak’ te bieden, maar benutten deze nauwelijks. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor Natuur & Milieu. Zo kan een werkgever een renteloze lening verstrekken en daarnaast een kilometervergoeding bieden, waarmee de lening al fietsende wordt afgelost. De fiets is zo al snel binnen drie jaar terugverdiend. 71% van de werkgevers weet echter niet van het bestaan van deze regelingen, of kent ze wel, maar biedt ze niet aan.

  Natuur & Milieu en Koninklijke Gazelle lanceren vandaag HetNieuweFietsplan.nl om werkgevers én werknemers te stimuleren meer gebruik te maken van de opties.

  “Het is al langer bekend dat fietsende werknemers productiever, gelukkiger, en minder vaak ziek zijn. Ook zorgen forenzen op de fiets voor minder files en parkeerdruk en voor een betere luchtkwaliteit. Een gemiste kans dus dat de opties voor een fietsvergoeding zo onbekend zijn.” aldus Maarten van Biezen, hoofd Mobiliteit bij Natuur & Milieu. Animo onder werknemers is er in elk geval genoeg: ruim de helft van de werknemers geeft aan vaker op de fiets te gaan, als de werkgever de voordelige regelingen zou aanbieden.

  De werkende Nederlander is positief over de fiets als vervoersmiddel, zo blijkt uit het onderzoek: twee derde van de respondenten vindt fietsen naar het werk een ontspannende activiteit en/of een goede manier om het hoofd leeg te maken van dagelijkse zorgen. Ook voor externe werkafspraken wordt de fiets als zeer geschikt gezien: slechts twee op de tien vinden het onprofessioneel overkomen om dan op de fiets te komen. De fiets wordt ook gezien als een meer betrouwbaar vervoersmiddel dan de auto of het openbaar vervoer; bijna de helft van de ondervraagden zegt met de fiets zeker op tijd op het werk te komen, tegenover 41% met de auto en 9% met het OV.

  Met de opkomst van de elektrische fiets, komt de fiets ook voor langere woon-werkafstanden steeds meer in zwang. Een vijfde van de ondervraagden geeft aan met een e-bike wel afstanden van meer dan 15 km af te willen leggen naar het werk. Van de mensen die nooit met de fiets naar het werk gaat, zegt 50% dat hen de e-bike geschikt lijkt om mee naar het werk te gaan. Daarmee wordt de fiets een geduchte concurrent voor de (lease-)auto. De kosten van een elektrische fiets worden echter soms gezien als belemmering bij de aanschaf. Juist ook voor deze duurdere fietstypes biedt een fiscale regeling via de werkgever uitkomst.

  De oude, veelgebruikte, ‘Nationale Fietsplan’-regeling is in 2014 afgeschaft. Toch hebben werkgevers nog steeds allerlei opties om fietsen naar het werk financieel aantrekkelijk te maken. Niet alleen via de Werkkostenregeling (WKR), maar juist ook daarnaast. Zo mag er een belastingvrije fietskilometervergoeding worden uitbetaald. Ook mogen werkgevers een renteloze lening geven voor de aanschaf van een fiets. Door de kilometervergoeding te gebruiken voor het aflossen van de lening, lost een werknemer de nieuwe fiets vaak al in binnen drie jaar af. Op HetNieuweFietsplan.nl kan met een rekentool de persoonlijke terugverdientijd worden uitgerekend.

  Lees het artikel op Metro.nl

  Het werknemersonderzoek is uitgevoerd onder 516 werkende Nederlanders die maximaal 30 km van het werk wonen. Het werkgeversonderzoek onder 309 P&O’ers die betrokken zijn bij het beslissingsproces rondom HR, arbeidsvoorwaarden en personeelskosten.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • 8% Nederlanders verwacht dat supermarkt uit het straatbeeld verdwijnt

  Het online doen van boodschappen wint rap aan terrein. Vooral het niet meer hoeven sjouwen met zware boodschappen, het buiten openingstijden kunnen winkelen en tijdsbesparing worden als de grootste voordelen genoemd. Dat blijkt uit onderzoek dat PanelWizard uitvoerde voor ING onder 1100 Nederlanders.

  Bijna een op de vijf consumenten koopt nu wel eens levensmiddelen via internet. Bij de categorie tot veertig jaar en bij gezinnen met kinderen ligt dit percentage zelfs boven de 30%.

  Nu wordt circa 2% van alle boodschappen online gedaan. De verwachting is dat over vijf jaar 20% van alle boodschappen via het wereldwijde web in huis wordt gehaald.

  Bezorgkosten lijken vooralsnog een rem op onlineverkopen te zetten. Die weerhouden circa twee derde van de ondervraagden nu om boodschappen via het web te doen.

  Circa 8% is dusdanig positief over digitaal inkopen, dat ze de traditionele supermarkt op den duur volledig uit het straatbeeld zien verdwijnen.

  Lees het artikel op AD.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederlander ergert zich tijdens uitvaart

  De gemiddelde Nederlander (93%) is regelmatig geërgerd tijdens een uitvaart. Dat blijkt uit de Afscheidsmonitor die PanelWizard uitvoert voor Uitvaartorganisatie Yarden.

  Het afgaan van een mobiele telefoon tijdens een uitvaartdienst is een van de grootste ergernissen (71%). Maar ook het niet respecteren van de wensen van de overledene (34%) -omdat de meningen daar bijvoorbeeld over verschillen in de familie- zorgt voor teleurstelling.

  Yarden roept Nederlanders daarom op om vernieuwende ideeën aan te dragen om een afscheid nog mooier en persoonlijker te maken óf te stemmen op een van de al ingezonden ideeën voor de Afscheidsprijs 2015.

  Yarden organiseert de Afscheidsprijs dit jaar voor de zevende keer. Originele, grensverleggende en/of taboedoorbrekende ideeën of initiatieven met betrekking tot (praten over) de dood en het afscheid maken kans op deze prijs. Op de website www.afscheidsprijs.nl kunnen deelnemers hun ideeën en/of initiatieven online indienen.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Driekwart Nederlandse meiden verkiest vriendinnen boven een liefde

  Shoppen, bellen, uit eten gaan en feestjes vieren; met je beste vriendinnen deel je alles. Toch? PanelWizard deed voor Libresse onderzoek naar vriendschappen onder Nederlandse vrouwen tussen de 16 en de 24 jaar.

  Nederlandse vriendinnengroepen zijn hecht en intiem; driekwart verkiest haar vriendinnen boven een liefde en zegt geen geheimen te hebben voor elkaar (52%). De helft van de meiden deelt details over haar seksleven onderling en vijftien procent heeft zelfs wel eens gezoend met haar BFF.

  Een derde voelt zich echter ook wel eens buitengesloten of ervaart soms groepsdruk. In deze gevallen maken meiden zich schuldig aan het overdrijven van verhalen (36%) of een leugentje om bestwil (20%). Volgens een derde van de ondervraagden zorgt ruzie nadat het is goedgemaakt overigens voor een hechtere vriendschap.

  Maar liefst driekwart van de jonge vrouwen heeft een vaste vriendinnengroep. En bijna negentig procent geeft aan helemaal zichzelf te kunnen zijn in het bijzijn van haar vriendinnen. De meerderheid (68%) voelt zich onder haar vriendinnen zo comfortabel, dat zij meer dingen durft te doen die normaal gesproken buiten haar comfort zone liggen. Om een nieuwe uitdaging aan te gaan zijn het dus vooral vriendinnen (73%) die voor een extra duwtje in de rug zorgen, eerder dan ouders (62%) of een liefde (59%).

  En Nederlandse meiden dromen groots. De top-5 bucketlist:

  • Een (wereld)reis maken (42%)
  • Bungeejumpen of parachutespringen (39%)
  • Zingen in het openbaar (23%)
  • Presenteren/spreken voor een groot publiek (18%)
  • Een extreme sport beoefenen (17%)

  Cheeky detail: vijftien procent droomt ervan een one-night-stand te hebben…

  Libresse vindt dat meiden alle uitdagingen aan moeten gaan, ook al ben je ongesteld. Het merk introduceert daarom het nieuwe truth-or-dare game Play Fearless, dat je samen met je vriendinnen via Instagram en andere social media kunt spelen.

  Lees het artikel op Metro.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Trending in de tuin

  Nederlanders vinden hun inspiratie voor tuin, balkon of terras bij tuincentra, vrienden of via woon- en tuinprogramma’s. Dat blijkt uit het Tuintrendonderzoek dan PanelWizard uitvoerde voor Bloemenbureau Holland onder ruim 1.100 respondenten.

  In totaal zegt 86% van de deelnemers inspiratie op te doen voor het inrichten of aanpassen van hun buitenruimte bij huis. In de meeste gevallen (58%) zorgt een bezoek aan tuincentra voor inspiratie. Ook de tuin van vrienden kan voor inspiratie zorgen (47%). Woon- en tuinprogramma’s zorgen bij 46% voor nieuwe ideeën.

  Het veranderen van de tuin, alsook het volgen van de trends, wordt volgens 50% gedaan voor de afwisseling. Bijna een kwart van de deelnemers beschouwt hun buitenruimte als visitekaartje, en past daarom trends wel eens toe. Vooral bloemen, planten, potten en vazen worden dan ingewisseld, zo zegt 54% van de deelnemers.

  Nederlanders kunnen volgens Ivo van Orden, marketingmanager bij Bloemenbureau Holland, wel een zetje gebruiken om ook zelf aan de slag te gaan met trends.

  Lees het hele artikel op Nu.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Ieder kind in Nederland zou een fiets moeten hebben

  Even op je fiets naar school. Voor de meeste kinderen is het hartstikke normaal, maar dat is het niet voor iedereen. Ruim 1 op de 8 Nederlandse kinderen kent wel iemand zonder fiets. Terwijl meer dan 8 op de 10 Nederlandse kinderen vinden dat iedereen in Nederland een fiets moet hebben. Dat heeft PanelWizard voor verkeersorganisatie ANWB onderzocht.

  Voor veel kinderen is het heel vervelend om geen fiets te hebben. Daardoor kunnen ze soms niet naar hun favoriete school of na schooltijd spelen met vrienden en vriendinnen. Ze kunnen minder hun eigen gang gaan en zijn bang om buitengesloten te worden. 6 op de 10 kinderen vinden het zielig dat er kinderen zijn die geen fiets hebben. 7 op de 10 kinderen zouden zijn of haar oude fiets dan ook wel weg willen geven aan een kind dat het nodig heeft.

  Om kinderen zonder fiets te helpen gaat de ANWB kinderfietsen inzamelen, opknappen en aan uitdelen aan kinderen die ze hard nodig hebben. Op de actiesite van de ANWB lees je hoe je kunt helpen.

  Lees het artikel op Jeugdjournaal.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Een derde van de Nederlanders wil nooit online boodschappen doen

  Bijna een derde van de Nederlanders kan zich niet voorstellen ooit online boodschappen te doen. Dat blijkt uit een onderzoek van PanelWizard voor Actiepagina.nl onder duizend consumenten.

  Vooral 50-plussers laten weten weinig interesse te hebben in het online bestellen van boodschappen. Ruim een kwart van de respondenten dat jonger is dan 30 jaar, verwacht nooit online boodschappen te doen.

  De helft van de mensen die voorlopig hun boodschappen in de supermarkt blijven doen, doet dit omdat ze dan zelf hun producten kunnen uitzoeken op bijvoorbeeld houdbaarheidsdatum of het meest verse product. Ook vindt 38% naar de winkel gaan gewoon een stuk leuker en socialer. Daarnaast bedenkt 29% pas kort van te voren wat ze willen eten en weten ze pas in de supermarkt welke producten ze nodig hebben.

  Het onderzoek toont ook aan dat op dit moment 6,4% van de Nederlanders regelmatig boodschappen online doet. Gezinnen met jonge kinderen maken het meeste gebruik van deze mogelijkheid. Ruim een vijfde van de Nederlanders heeft wel eens online boodschappen gedaan, maar doet dit niet op regelmatige basis.

  Het grootste voordeel van online boodschappen doen is het minder hoeven sjouwen, vindt twee derde van de ondervraagden. Daarnaast worden ook tijdbesparing (63%) en gemak (62%) genoemd. Net iets meer dan de helft van de mensen die regelmatig of af en toe online boodschappen kopen, zegt online minder verleid te worden tot het doen van impulsaankopen in vergelijking met het winkelen in de supermarkt.

  Lees het artikel op Nu.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Zonnepanelen huren mogelijk nieuwe trend

  Uit onderzoek van PanelWizard voor de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) blijkt dat maar liefst 70% van de Nederlandse woningeigenaren de initiële investering voor aanschaf van zonnepanelen te fors vindt. Dit zou volgens NLE-oprichter Harald Swinkels kunnen verklaren waarom er in Nederland, ondanks dat de behoefte er wel is, nog te weinig van de potentie van zonne-energie wordt benut.

  Uit het onderzoek blijkt ook dat maar liefst 80% van de Nederlandse woningeigenaren voordelen ziet in een zonnepanelen-huurconstructie. NLE biedt daarom, na een succesvolle pilot, nu landelijk het concept ‘Zon erbij’ aan, waarbij klanten de zonnepanelen niet zelf aanschaffen, maar huren.

  Lees het hele artikel op NLE.nl

  Wist u dat PanelWizard continu tracking onderzoek uitvoert in de energiebranche?
  Meer informatie over de Monitor Energie vindt u hier

  lees meer
 • Nederlanders onwetend over creditcard

  Nederlanders weten over het algemeen weinig over het betalen met een creditcard. Dat blijkt uit onderzoek van Panelwizard, in opdracht van International Card Services (ICS).

  74% van de ondervraagden denkt dat elke online winkel (webshop) een betaaloptie met de creditcard kan bieden. Dit is niet het geval: een webshop moet aan een aantal eisen voldoen en een keurmerk hebben.

  Verder denkt bijna de helft van de respondenten dat je voor een creditcardbetaling altijd een bedrag aan rente betaalt. Ook dit is een misverstand. Wordt het openstaande bedrag binnen de genoemde termijn afgerekend, dan betaal je geen rente.

  Ook over de gang van zaken bij de aankoop van een nepartikel is lang niet iedereen op de hoogte. Driekwart van de ondervraagden denkt dat het niet mogelijk is om in die gevallen geld terug te krijgen. Toch kun je een expert inschakelen, die het product bekijkt en in veel gevallen het bedrag terugvordert.

  Lees het hele artikel op PlusOnline.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Bellen met een boodschap

  Met de komst van messaging-apps is de helft van de Nederlanders minder is gaan bellen, omdat deze apps gewoonweg meer mogelijkheden bieden. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.000 respondenten voor Vodafone.

  44% van de Nederlanders drukt weleens bewust een telefoontje weg. Misschien niet zo handig, want ruim driekwart (79%) van de Nederlanders heeft weleens iemand dringend nodig gehad terwijl degene telefonisch onbereikbaar was. Veel Nederlanders (45%) zouden dan ook graag de urgentie van het telefoontje aan willen geven wanneer zij bellen.

  Met de nieuwe app Call+ van Vodafone is dit nu mogelijk. Tijdens het bellen met Call+ kan je met één druk op de knop je locatie delen, foto’s maken of de urgentie van het gesprek aangeven. Zo weet de persoon die je belt, altijd waar het over gaat en hoe dringend het is.

  Lees het hele artikel op ConnexieB2B.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederlandse uitvaarten humoristisch en warm

  In veel Europese landen is men erg behoudend als het gaat om uitvaarten, maar in Nederland is bij 61% van de bevolking wel degelijk ruimte voor een vrolijke noot. Dit en meer blijkt uit de Afscheidsmonitor die PanelWizard uitvoert voor uitvaartorganisatie Yarden.

  Vooral bij mannen worden termen genoemd als ’humor’ (39%) en ’luchtig’ (33%). Vrouwen wensen daarentegen een ’warme’ uitvaart, maar houden het liever wel zo goedkoop mogelijk. Een derde van de vrouwen gaat voor een zogenoemde budget-uitvaart, terwijl dit slechts voor een krappe kwart van de mannen geldt.

  Op een aantal punten zijn mannen en vrouwen het wel met elkaar eens. Zowel bijna alle mannen als vrouwen vinden het belangrijk dat nabestaanden geen schulden overhouden na hun dood. Ook vinden mannen vrijwel dezelfde dingen om vooraf te regelen belangrijk als vrouwen. Twee derde vindt de muziek het meest belangrijk. Ook de catering na afloop (48%), locatie van het graf/de gedenkplaats/verstrooiing (47%) en de locatie van de uitvaart (41%) worden vaak belangrijk gevonden.

  Lees het hele artikel op Telegraaf.nl

  PanelWizard doet voor Yarden elk kwartaal onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar trends en ontwikkelingen op het gebied van verlies, afscheid, uitvaart, herinneren en rouw. Met de Afscheidsmonitor probeert Yarden zo goed mogelijk inzicht te verkrijgen in maatschappelijke ontwikkelingen.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Keukenblunders

  Eén op de vijf Nederlanders beseft niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan twee uur buiten de koeling staat. Door dergelijke misvattingen ontstaan er veel voedselinfecties in de eigen keuken. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor het Voedingscentrum, waarvoor ruim 1500 Nederlanders werden ondervraagd die minimaal 1x per week koken.

  Dat rauwe, dierlijke producten zoals kip ziekmakers kunnen bevatten is alom bekend. Maar volgens het Voedingscentrum liggen 'keukenblunders' op de loer. Bijna de helft van de consumenten denkt dat ze aan voedingsmiddelen kunnen zien of ruiken of ze er ziek van worden, maar dat is niet waar. Ruim een op de drie mensen denkt ten onrechte dat je theedoek hygiënisch schoon wordt bij wassen op 40 graden. Dat moet 60 graden zijn.

  Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Veel van die voedselinfecties ontstaan in eigen keuken. Om te laten zien hoe je thuis kunt voorkomen dat je  ziek wordt, of dat iemand anders klachten krijgt van eten, voert het Voedingscentrum de komende weken de landelijke campagne.

  Lees het artikel op Nu.nl

  Of lees hier meer over de campagne van het Voedingscentrum

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • De koffierituelen van werkend Nederland

  Hét koffiemoment op het werk is voor bijna 94% van de Nederlanders in de ochtend en doorspekt met kleine 'koffierituelen'. Zo zegt 79% vaste gebruiken te hebben bij de dagelijkse kop koffie op kantoor. Deze rituelen variëren van iedere dag hetzelfde aantal kopjes koffie drinken en dit doen op vaste tijden, tot het elke dag drinken uit hetzelfde kopje. Dit blijkt uit De Koffiemonitor, het jaarlijkse onderzoek van PanelWizard naar koffietrends op het werk in opdracht van Nestlé Professional, leverancier van koffieconcepten voor de zakelijke markt.

  In een reguliere werkweek heeft maar liefst 47% van de werknemers voor 9 uur ’s morgens al een kopje koffie gedronken en meer dan de helft bezoekt de koffieautomaat nog voordat men zich überhaupt op zijn werkplek heeft geïnstalleerd (54,1%). Er zijn twee populaire tijden voor koffie op kantoor, namelijk tussen 8.00 uur en 8.30 uur en tussen 10.00 uur en 10.30 uur. Beide momenten worden door 16,3% van de ondervraagden als favoriet koffiemoment genoemd. Naast dat twee derde aangeeft in de ochtend fysiek de meeste behoefte te hebben aan koffie, vindt 71,3% het ook een fijne gewoonte om ‘s ochtends koffie te drinken. Voor 59% smaakt koffie in de ochtend nu eenmaal het lekkerst.

  De tijd bij de koffieautomaat wordt vooral doorgebracht met bijpraten met collega’s over werk gerelateerde zaken (33,3%) en niet-werk gerelateerde onderwerpen (31,3%), maar ook met privézaken zoals het checken van berichten op social media en WhatsApp (6,5%). Werknemers onder de 30 jaar doen dit relatief vaker (11,4%). Sommige werknemers (3,4%) vinden de koffiecorner zelfs een goede plek om met collega’s te flirten.

  Bijna drie op de tien koffiedrinkers drinkt de hele dag door dezelfde koffievariant. Een kleine 30% drinkt dagelijks op vaste tijden koffie. Ook drinkt bijna 20% van de Nederlandse werknemers een vast aantal kopjes koffie. Bijna zes op de tien geeft aan de koffie liever uit servies van glas of porselein te drinken dan uit een papieren of plastic beker.

  Lees het artikel op DeOndernemer.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Steeds minder schaamte voor doggybag

  Bijna een op de vijf Nederlanders heeft dit jaar vaker dan andere jaren om een doggybag gevraagd, om overgebleven eten in een restaurant mee naar huis te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van non-profitorganisatie Natuur & Milieu en Depa, in samenwerking met PanelWizard.

  De helft van de ondervraagden is zich het afgelopen jaar bewuster geworden van de hoeveelheid eten die hij weggooit. 36% vindt een doggybag steeds normaler worden in Nederland.

  Hoewel meer Nederlanders om een doggybag vragen, rust er nog steeds een taboe op. Bijna de helft (47%) vindt het gênant om een doggybag te vragen in een restaurant, vorig jaar was dat 52%. Ruim een op de drie schaamt zich om met een herkenbare doggybag over straat te lopen. Bijna driekwart (74%) neemt nooit eten mee naar huis. Wel zegt 44% vaker om een doggybag te zullen vragen als deze bekender zou zijn in Nederland.

  Van de ondervraagden vindt 77% dat restaurants meer zouden moeten doen tegen voedselverspilling. Meer dan een kwart van de respondenten gaat ook daadwerkelijk eerder naar een restaurant dat hier iets tegen doet. Daarnaast vindt een meerderheid (69%) dat een restaurant per gerecht de keuze moet bieden tussen een kleine en een grote portie. Dit is een flink stijging ten opzichte van vorig jaar (55%).

  Lees het artikel op Nu.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Ouders tasten diep in de buidel voor nieuw schooljaar

  Bij een nieuw schooljaar hoort een nieuwe outfit, een trendy tas en een toffe agenda. Bijna een kwart van de ouders (24%) vindt het belangrijk dat hun kind naar school gaat in de juiste kleding en de nieuwste gadgets bij zich heeft, zo blijkt uit recent onderzoek van PanelWizard voor ActiePagina.nl, onder meer dan 1.000 ouders met schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar.

  Ouders tasten flink in de buidel voor het nieuwe schooljaar; gemiddeld besteden ze 355 euro per kind aan extra schooluitgaven. Ruim één op de vijf ouders (22%) zegt zelfs te besparen op andere uitgaven zodat hun zoon of dochter zich geen buitenstaander voelt bij klasgenoten. Maar er is een grens: slechts 3,6% van de ouders zegt geld te lenen om deze items aan te kunnen schaffen voor hun schoolgaande kroost.

  Meer dan de helft van de scholieren (52%) vindt een trendy tas belangrijk om te hebben. Meisjes (61%) hechten hier vooral veel waarde aan in vergelijking met jongens (43%). Schoolitems met een favoriete band, televisieserie of sportclub zijn populair onder zowel basisscholieren als middelbare scholieren. Meer dan de helft (54%) van de basisscholieren wil graag een rugzak of broodtrommel met hun favoriete club of band, middelbare scholieren het liefst een agenda (38%).

  Ouders blijken actieve koopjesjagers te zijn bij het aanschaffen van items voor het nieuwe schooljaar. Bijna de helft (42,4%) van de ouders zegt te zoeken naar aanbiedingen en kortingen op het internet. Daarbij maakt één op de vijf ouders (20,2%) gebruik van kortingscodes. Ook fysieke winkels als supermarkten (37%) en boekhandels/speciaalzaken (34%) worden afgestruind door ouders om de beste aanbieding te scoren voor hun schoolgaande kinderen. Drie op de tien ouders (28%) geeft daarnaast aan schoolitems tweedehands te scoren via bijvoorbeeld Marktplaats of familie.

  Lees het artikel op de website van “Trends in Kids-, Jongeren- & Familiemarketing”

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Schade- en garagebedrijven scoren slecht op naamsbekendheid

  De naamsbekendheid van schadeketens, garageformules en autobedrijven is onder consumenten erg laag. Dat blijkt uit een nulmeting van de Automotive Marketingmonitor die Kien (zusterbedrijf van PanelWizard) in opdracht van Automotive uitvoerde onder consumenten met een privéauto.

  Carglass, Kwik-Fit en in mindere mate Autotaalglas, Profile en Euromaster doen een belletje rinkelen bij consumenten. De naamsbekendheid van bijna iedere andere schadeketen en garageformule komt niet boven de 10%. Op de vraag ‘als u denkt aan een werkplaatsformule, welk bedrijf komt dan bij u op?’ scoort Kwik-Fit met 37% het best, gevolgd door Bovag (12%) en Carglass (3%).

  Bij de naamsbekendheid van ruitketens doet zich een bijzonderheid voor. Dat bijna iedereen Carglass kent (99%) is geen verrassing. Precies 80% kent Autotaalglas. Maar dit betreft de geholpen naamsbekendheid. Op de vraag ‘welk ruitschadeherstel komt als eerste bij u op?’ scoort Carglass 69%, Autotaalglas komt daar echter niet verder dan 12%. Bij de vraag welk bedrijf als tweede genoemd kan worden scoort Autotaalglas 29%.

  Gevraagd naar een schadeketen of schadebedrijf weet bijna geen enkele respondent er spontaan een te noemen. Nota bene Kwik-Fit wordt het meest genoemd, gevolgd door branchevereniging Focwa. Care blijkt de bekendste schadeketen te zijn in de categorie geholpen naamsbekendheid.

  Lees het artikel op Automotive Online

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Kind bepaalt wat er in de lunchtrommel zit

  Nu de scholen weer beginnen, kan ook de lunchtrommel uit de kast. Uit onderzoek van PanelWizard voor Albert Heijn blijkt dat in die lunchbox vooral boterhammen zitten. Wel opvallend: kinderen bepalen zelf welke lunch mee gaat naar school.

  Uit het onderzoek blijkt dat boterhammen met hartig beleg het vaakst in de lunchtrommel zitten; 87% van de kinderen krijgt ze mee. 55% van de kinderen krijgt (ook) zoete boterhammen mee.

  Meer dan de helft van de kinderen krijgt een stuk fruit mee en 30% drinkt vruchtensap. Iets meer dan een kwart drinkt water bij de lunch.

  Het lunchtrommeltje wordt vooral door moeders (62%) gevuld. 24% van de kinderen maakt zijn eigen lunch. Van de vaders doet slechts 12% dat. Het maken van de lunchtrommel kost zo'n 5 tot 10 minuten.

  Opvallend is dat kinderen voor een groot deel de inhoud van de lunchtrommel bepalen. Volgens 65% van de ouders bepaalt het kind welke lunch er meegaat naar school. Kinderen zelf denken wel dat ze meer invloed hebben: 87% van de kinderen beweert dat zij de inhoud van het lunchtrommeltje bepalen.

  Acht op de tien ouders is best tevreden over de lunch. De helft van de ouders is trouwens wel bang dat het lunchtrommeltje te saai is. Vooral het maken van een gezonde lunch, die kinderen ook nog eens lekker vinden, blijkt lastig.

  Lees het artikel op RTL nieuws.nl


  Klik op de infographic voor een vergroting

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Ruime meerderheid Nederlanders roddelt over buren

  Roddelen is al sinds jaar en dag voor veel Nederlanders een populair tijdverdrijf. Daarbij worden ook onze buurtgenoten niet gespaard. Meer dan de helft van de Nederlanders roddelt wel eens over hun buurman of buurvrouw. Onderwerpen waar het meest over wordt gesproken zijn asociaal gedrag van de buren, overlast en de onderhoudsstaat van de woning of tuin van de betreffende buur. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor Stichting Buurtlink, onder 1.000 Nederlanders.

  Nederlanders voelen zich niet schuldig over het roddelen. Slecht één op de tien ondervraagden heeft spijt van hun roddelgedrag.

  Vrouwen roddelen vaker over hun buurtgenoten dan mannen. Bijna 60% van de vrouwen geeft aan wel eens te smoezen over hun buurman of buurvrouw. Bij mannen ligt dit percentage op 50%. Daarnaast kletsen vrouwen vaker over het (slechte) gedrag van hun buurkinderen dan mannen.

  De inwoners van Zeeland roddelen het minst. Maar liefst 85 % van de Zeeuwen geeft aan nooit te smoezen over hun buren. Het percentage roddelaars is het hoogst in Utrecht (63%) en Zuid-Holland (58%). Utrechters roddelen naast over asociaal gedrag en overlast ook vaak over de (vermeende) relatieproblemen van hun buren.

  Lees het artikel op Nu.nl

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Zeven op de tien Nederlanders checken vóór vertrek de in het buitenland geldende verkeersregels

  Nederlanders riskeren tijdens de zomervakantie liever geen verkeersboete, blijkt uit onderzoek van PanelWizard, onder 290 Nederlanders van 18 jaar en ouder met een rijbewijs en privé auto.

  Zo controleert 67% voorafgaand aan vertrek naar de vakantiebestemming of er specifieke verkeersregels gelden, zoals maximum snelheid of de verplichting van een gevarendriehoek. Naarmate men ouder is, controleert men dit vaker (van 50% onder jongeren <30 jaar tot 78% onder 60-plussers). Vier op de tien controleren voorafgaand aan de zomervakantie of de autoverzekering nog voldoet.

  Met de auto naar het buitenland gaan is voor de Nederlander geen probleem; zeven op de tien zijn het oneens met de stelling ‘Ik rij liever niet met de auto in het buitenland’. Vrouwen zijn wat vaker terughoudend; 22% rijdt liever niet in het buitenland tegenover 11% van de mannen.

  Dit onderzoek is onderdeel van de maandelijkse Monitor autoverzekeringen van Panelwizard. Iedere maand wordt een meting uitgevoerd onder 350 (unieke) Nederlanders met rijbewijs én privé auto (1050 per kwartaal).

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  Meer informatie over de Monitor Autoverzekeringen op  www.panelwizard.com/monitor-autoverzekeringen

  lees meer
 • Wederom steiging in donateursvertrouwen en loyaliteit

  Het donateursvertrouwen is in het tweede kwartaal van 2015 weer licht gestegen. Dat blijkt uit de meest recente meting van het Nederlandse Donateurs Panel (NDP).

  De laatste week van juni voerde Kien onder het Nederlandse Donateurs Panel haar kwartaalmeting uit om het vertrouwen in goededoelenorganisaties te meten. Het donateursvertrouwen blijkt in het tweede kwartaal van 2015 te zijn gestegen van -25 naar -20. Dit is onder andere te verklaren doordat goededoelenorganisaties positief in het nieuws waren, en door de gunstige ontwikkeling van de Nederlandse economie.

  In deze meting is er ook een aantal vragen gesteld over de Nationale actie voor Nepal van Giro555. Half juni 2015 was bijna 25 miljoen euro gedoneerd op dit gironummer. Heeft het stijgende optimisme bij donateurs ook geleid tot meer donaties dan bij de ramp op de Filipijnen? Dit is te lezen in het volledige rapport.

  Tot slot werd er in deze meting ook gevraagd naar het imago van goededoelenorganisaties op social media. Goededoelenorganisaties worden steeds actiever op social media, maar hoe worden deze activiteiten door achterban en potentiële donateurs gewaardeerd? Uit de meting blijkt 21% van de mensen in het panel goededoelenorganisaties op Facebook volgen. Velen van hen vinden de gedeelde content interessant en inspirerend. Toch is het nog een grote uitdaging voor deze organisaties om meer mensen via social media aan zich te binden.

  Klik hier om het volledige rapport te lezen

  Het Nederlandse Donateurs Panel wordt uitgevoerd door Kien (het zusterbedrijf van PanelWizard) voor WWAV en mede mogelijk gemaakt door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Het NDP meet elk kwartaal de index voor het donateursvertrouwen in goededoelenorganisaties. Die index geeft de ontwikkeling aan van het vertrouwen dat Nederland heeft in goededoelenorganisaties. De index wordt samengesteld op basis van drie factoren; het geefklimaat, de geefbereidheid en de ontwikkeling van het imago van goededoelenorganisaties. Daarnaast krijgt het panel elk meting enkele vragen voorgelegd over actuele thema's.

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard? Bekijk de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederland heeft (veel) meer laadpalen dan je denkt

  Nederlanders schatten het aantal laadpalen voor elektrisch rijden te laag in, blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor Natuur & Milieu, onder 1500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

  Zo denkt bijna een derde van de ondervraagden dat er minder dan honderd laadpalen in Nederland zijn. In werkelijkheid zijn het veertienduizend laadpalen en bijna vierhonderd snellaadstations. 64% heeft geen idee waar de laadpalen in hun woonplaats en omgeving te vinden zijn. 42% vreest geen laadpaal te kunnen vinden, mocht hij elektrisch gaan rijden.

  De actieradius van een elektrische auto is het grootste obstakel om over te stappen. Het kilometerbereik zou volgens een meerderheid (65%) minstens vierhonderd kilometer moeten zijn, hoewel zo'n range niet nodig is voor de meeste ritten. Het merendeel van de Nederlanders rijdt per autorit maximaal vijftig kilometer, blijkt uit het onderzoek.

  Aanleiding voor het onderzoek is Project A15, een initiatief van Natuur & Milieu en Milieudefensie. Doel is om in 2015 veertigduizend mensen in elektrische auto's te laten rijden, op stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen. Snellaadstations langs de A15 moeten elektrisch rijden ook daar aantrekkelijk maken.

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard?
  Bekijk de mogelijkheden!

  lees meer
 • Dancemuziek springlevend in Nederland

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima stonden afgelopen dinsdag achter de draaitafel op een dancefeest in Chicago als ambassadeur van de Nederlandse dance muziek. Chicago wordt als de geboorteplaats van housemuziek gezien en Housemuziek is in Nederland inmiddels een Exportproduct: de helft van de beste DJ’s van de wereld zijn Nederlanders.

  Ook in Nederland was het feest. Op 30 mei kwamen de beste Nederlandse DJ’s samen op het evenement ‘The Flying Dutch’. ING vroeg Kien voorafgaand aan het Festival om een onderzoek uit te voeren om meer inzicht te krijgen op welke manier de dance muziek in Nederland leeft en hoe frequent Nederlanders dancefestivals en evenementen bezoeken.

  Uit dit onderzoek blijkt dat dancemuziek erg populair is in Nederland. Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan liefhebber te zijn van deze muziekstijl. Van alle doelgroepen luisteren mensen onder de 30 het meest naar dance muziek (zeven op de tien). Dance muziek blijkt echter niet alleen geliefd onder jongeren: één op de vijf mensen van 60 jaar of ouder geeft aan liefhebber te zijn van elektronische dance muziek. Meer mannen dan vrouwen houden van dance muziek. Zes op de tien mannen geven aan liefhebber te zijn van dancemuziek, tegenover vier op de tien vrouwen.

  Met de frequentie waarmee de Nederlander elektronische dancefestivals en evenementen bezoekt is ook niks mis. Een op de zeven Nederlanders heeft afgelopen jaar één of meerdere dance-events en/of festivals bezocht. Er wordt gemiddeld 51 euro neergeteld voor een festivalticket. Aan kleding of een outfit wordt gemiddeld 26 euro uitgegeven en nog eens 21 euro aan overige uitgaven. Op het festival zelf wordt gemiddeld 42 euro uitgegeven aan consumpties. Dit komt neer op gemiddeld 140 euro per festival. Bij een wat kleinschaliger evenement zien de kosten er wat anders uit. Gemiddeld geeft men 28 euro aan het ticket. Aan consumpties wordt gemiddeld 30 euro uitgegeven. Aan kleding/outfit 20 euro en overige uitgaven 15 euro. Bij elkaar is dit 93 euro.

  Van de mensen die aangeven het afgelopen jaar niet naar een grootschalig festival te zijn geweest, geeft ruim één derde aan niet te houden van grootschalige evenementen. Ruim één op de vier vindt het te duur. Tja.. de klant blijft koning met het enorme aanbod van festivals evenementen in Nederland. Daar verandert Willem-Alexander niks aan.

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard?
  Bekijk de mogelijkheden!

  lees meer
 • Uitbetaaldag mag gevierd worden

  ‘Uitbetaaldag’ is de dag dat veel Nederlanders het maandelijkse loon krijgen gestort. Bijna driekwart weet precies op welke dag het salaris wordt uitbetaald: voor de meesten van ons is dat op de 23e van de maand. Maar hoe viert Nederland Uitbetaaldag? En wie weten beter wanneer het geld weer binnenkomt: mannen of vrouwen? PanelWizard onderzocht het voor SNS.

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard?
  Bekijk de mogelijkheden
  !

  lees meer
 • 1 op 5 Nederlanders onder 40 verwacht miljonair te worden

  Uit cijfers van het CBS blijkt dat 1,3% van de Nederlandse huishoudens een vermogen heeft van 1 miljoen of meer. Als het aan de Nederlandse jongeren ligt, gaat dat percentage de komende jaren flink stijgen, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard Direct onder 513 Nederlanders van 16 tot en met 39 jaar.

  Maar liefst één op de vijf Nederlanders tussen 16 en 40 jaar oud verwacht op enig moment in zijn of haar leven een vermogen van minimaal 1 miljoen te bezitten. Mannen zijn hier een stuk optimistischer in dan vrouwen, ruim een kwart van hen verwacht miljonair te worden versus bijna een achtste van de vrouwen.

  Vooral jongeren hebben nog grootse plannen. Tot en met 30 jaar rekent 24% op een miljoen op de bankrekening, onder 40’ers is dit nog maar 13%.

  Het zou kunnen dat kinderen hierbij roet in het eten gooien. Zolang er nog geen kinderen in het spel zijn gaat 25% er nog vanuit miljonair te worden. Zodra er kinderen zijn keldert dit percentage naar 14%.

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard? Bekijk de mogelijkheden!

  lees meer
 • Nederlanders kopen nauwelijks zwemkleding

  Een vierde van de Nederlanders koopt één stuk zwemkleding per jaar. Ongeveer de helft van de Nederlanders (46%) koopt minder dan één kledingstuk per jaar. 20% koopt meer dan één keer een kledingstuk in een jaar. 8% van de Nederlanders koopt nooit zwemkleding. Dat blijkt uit een onderzoek van Actiepagina.nl waarin PanelWizard 1256 respondenten het hemd van het lijf vroeg.

  Wanneer mensen zwemkleding kopen, doen ze dat vaak in een warenhuis (42%), een winkel speciaal voor sportkleding (30%) of een winkel speciaal voor lingerie en- badmode (28%). 37% van de Nederlanders koopt zijn of haar zwemkleding online. Gemiddeld geven Nederlanders ongeveer 38 euro uit aan een stuk zwemkleding.

  Nederlanders vinden vooral het model / de vorm van een stuk zwemkleding belangrijk. Daarnaast zijn het draagcomfort, de prijs en de kleur / print belangrijk. Wat opvalt is dat het merk van het stuk zwemkleding voor weinig mensen belangrijk is. 6% van de Nederlanders zet het merk in de top 3 van redenen om een stuk zwemkleding te kopen. 1% vindt het merk het belangrijkste aspect van de zwemkleding.

  Klik hier om meer te lezen over dit onderzoek.

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard? Bekijk de mogelijkheden!

  lees meer
 • Voorlichting over gluten: broodnodig?

  Naar schatting lijdt 1% van de Nederlanders aan glutenintolerantie (ook wel coeliakie). Uit een onderzoek door PanelWizard onder 1051 Nederlanders van 25 jaar of ouder, blijkt dat bijna iedereen (92%) bekend is met de term gluten. De termen coeliakie, glutenintolerantie en glutensensitiviteit zijn ook bij 41% tot 75% van de Nederlanders bekend. Het onderzoek is uitgevoerd voor Schär, marktleider op het gebied van glutenvrije voeding.

  Op de vraag of men weet wat gluten zijn, geeft twee derde correct aan dat gluten een eiwit is, dat in granen zoals rogge en tarwe zit. 1 op de 7 mensen geeft een verkeerd antwoord op de vraag wat gluten zijn.

  Bijna de helft (45%) van de Nederlanders kent wel iemand die lijdt aan glutenintolerantie. Van de ondervraagden heeft 1% zelf glutenintolerantie, 10% heeft een familielid met deze aandoening en 34% geeft aan iemand te kennen  uit de vrienden- en kennissenkring die geen gluten verdraagt.

  Ongeveer 1 op de 7 mensen koopt wel eens glutenvrije producten. Van de mensen die de afgelopen 6 maanden voor het eerst een glutenvrij product heeft gekocht, geeft 33% aan dat ze deze producten kochten om te kijken of ze een positief effect op de gezondheid hebben. Bij 16% van de mensen werd het aangeraden door familieleden. Daarnaast geeft ook een aantal mensen aan dat zij glutenvrije producten kopen voor mensen in hun omgeving, bijvoorbeeld voor bezoek met een glutenintolerantie.

  Hoewel slechts ongeveer 35.000 mensen de diagnose coeliakie of glutenintolerantie hebben gekregen, denken experts dat nog 125.000 mensen ook intolerant zijn voor gluten, zonder dit te weten. Het eiwit gluten zit in diverse gewassen, zoals tarwe, rogge, spelt, gerst en haver. Er is geen medicijn tegen glutenintolerantie. De enige oplossing is een levenslang strikt glutenvrij dieet.

  Klik hier om meer te lezen over dit onderzoek

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard? Bekijk de mogelijkheden!

  lees meer
 • Donateursvertrouwen stijgt en loyaliteit steeds belangrijker

  Het donateursvertrouwen groeit en loyaliteit wordt steeds belangrijker. Dit zijn de twee belangrijkste conclusies uit de afgelopen maartmeting van het Nederlandse Donateurs Panel (NDP). Waar het vertrouwen van donateurs eind 2014 even bleef steken, stijgt het nu met 7 punten.

  De laatste week van maart voerde Kien onder het Nederlandse Donateurs Panel de kwartaalmeting uit om het vertrouwen in goededoelenorganisaties te monitoren. Het donateursvertrouwen blijkt het eerste kwartaal van 2015 te zijn gestegen van -32 naar -25. Dit is onder andere te verklaren door de positieve berichten in de media en ontwikkeling van de Nederlandse economie.

  Het panel kreeg ook een aantal extra vragen voorgelegd over het thema loyaliteit. Omdat de uitstroom van donateurs toeneemt is loyaliteit een uitdagend en actueel thema voor goededoelenorganisaties, het wordt steeds belangrijker. Donateurs committeren zich nog wel aan goededoelenorganisaties, maar wisselen gemakkelijker en frequenter van goededoelenorganisatie. Dit zorgt er mede voor dat goedoelenorganisaties steeds minder controle over de relatie met hun donateurs hebben. Ook is te zien dat de rol van goededoelenorganisaties als schakel tussen probleem en oplossing langzaam verdwijnt door de opkomst van vele particuliere initiatieven.

  Voor goededoelenorganisaties is het dus van groot belang om te werken aan de loyaliteit van hun donateurs. Een andere bevinding rondom loyaliteit richt zicht op de redenen waarom donateurs besluiten om de (financiële) steun aan een goededoelenorganisatie stop te zetten. De meest doorslaggevende motieven zijn; negatieve berichtgeving in de media, eigen financiële achteruitgang en het oneens zijn met het gevoerde beleid.

  Klik hier voor meer bevindingen rondom het thema ‘loyaliteit’ in het volledige rapport.

  Het Nederlandse Donateurs Panel wordt uitgevoerd door Kien (het zusterbedrijf van PanelWizard) voor WWAV en mede mogelijk gemaakt door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Het NDP meet elk kwartaal de index voor het donateursvertrouwen in goededoelenorganisaties. Die index geeft de ontwikkeling aan van het vertrouwen dat Nederland heeft in goededoelenorganisaties. De index wordt samengesteld op basis van drie factoren; het geefklimaat, de geefbereidheid en de ontwikkeling van het imago van goededoelenorganisaties. Daarnaast krijgt het panel elk meting enkele vragen voorgelegd over actuele thema's.

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard? Bekijk de mogelijkheden!

  lees meer
 • Johnny Logan Nederlandse Songfestival Favoriet

  Ter ere van het 60-jarig bestaan van het Songfestival vindt dit jaar op 15 mei de eerste Songfestival Sing Along plaats in de Ziggo Dome. Op deze eerste editie van het meezingspektakel rondom het Songfestival brengen artiesten zoals Sieneke, Frizzle Sizzle en Sandra Kim hun Songfestival-liedje ten gehore. Wie wil Nederland terugzien op dit evenement en wat zijn de ultieme Songfestival hits? PanelWizard heeft dit in opdracht van Sanoma onderzocht. 

  66% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder is in enige mate geïnteresseerd in het Songfestival. Als zij hun 12 Songfestivalpunten mogen geven aan de acts die meedoen op de Songfestival Sing Along, dan delen zij die als volgt uit:

  Dé ultieme Songfestival hits:

  Conchita Wurst is voor zes op de tien de meest opvallende winnaar (60%) en voor een derde is diezelfde artiest(e) een onterechte winnaar (34%). Hetzelfde beeld is er voor Lordi met Hard Rock Halleluja: voor een zesde is dit de meest opvallende winnaar (16%) en tegelijkertijd is dit voor een kwart de onterechte winnaar (26%).

  Als het gaat om outfits heeft men Lordi als meest opvallende aangewezen. De outfit van Aliona Moon wordt door 35% aangewezen als mooiste.

  Twee van de tien zouden wel weer eens wat willen horen van Songfestival winnaar Johnny Logan (21%) en bijna één op de tien zou het leuk vinden om weer eens een nieuw nummer te horen van Brotherhood of Man (9%) of Alexander Rybak (8%).

  Ik zou wel weer eens wat willen horen van:

  Als het gaat om artiesten op de Songfestival Sing Along, zouden vier op de tien het leuk vinden om The Common Linnets in de Ziggo Dome terug te zien (40%). Daarnaast is Loreen een graag geziene act voor 9%. Conchita Wurst en Maggie McNeal zijn voor 6% acts die men graag terug zou zien op het evenement. 

  Dit jaar vertegenwoordigt Trijntje Oosterhuis ons land met het liedje Walk Along op het Songfestival in Wenen. Ruim de helft verwacht dat Trijntje met dit nummer in de top 10 zal eindigen (54%), een kwart denkt zelfs dat zij met dit nummer in de top 5 zal eindigen (26%) en een achtste verwacht dat Trijntje in de top 3 zal eindigen. 12% denkt dat dit lied ons land niet verder zal brengen dan de halve finale. Een derde denkt het nummer Walk Along over 5 jaar nog wel (deels) mee te kunnen zingen (32%) en twee op de tien verwachten het nog wel mee te kunnen neuriën (21%). Een op de drie denkt dat men Walk Along over 5 jaar niet meer mee kan zingen en zelfs helemaal vergeten is (30%).

  Dit jaar mag voor het eerst een niet-Europees land meedoen aan het Songfestival. Deze eer is aan Australië. Ruim een derde vindt echter dat niet-Europese landen niet thuis horen op dit evenement (36%). Wanneer men wel een niet-Europees land kiest ziet de lijst er als volgt uit:

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard? Bekijk de mogelijkheden!

  lees meer
 • Het droomhuis van de starter:
  Een zwart puntdak en muisstille buren

  Waar willen starters wonen? Hoe ziet hun droomhuis er uit? In welke stijl is het gebouwd? En hoe zou het worden ingericht? PanelWizard heeft deze vragen in opdracht van SNS onderzocht door een enquête uit te voeren onder ruim 500 starters op de woningmarkt.

  Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 52% van de starters een zwart puntdak hoog op het verlanglijstje heeft staan. Daarnaast willen starters graag in een huis wonen met rode of witte bakstenen. Dit huis is het liefst vrijstaand, met een landelijke stijl en een groot gedeelte van de ondervraagden (40%) geeft aan graag aan de rand van een stad te wonen. Het grootste gedeelte (39%) van de starters heeft een voorkeur voor een moderne inrichting. Verder blijkt uit het onderzoek dat veel starters (75%) graag een tuin willen.

  In het onderzoek is ook gekeken naar onvoorziene omstandigheden waar starters het meest bang voor zijn bij het kopen van een woning. Hieruit blijkt dat starters voornamelijk bang zijn voor luidruchtige buren, dat het huis gehorig is en dat men zich niet thuis gaat voelen in het nieuwe huis. Verder zijn er altijd zaken die verkeerd kunnen lopen bij het kopen van een woning. 65% van de starters is bang om een huis te kopen dat in slechte bouwkundige staat blijkt te zijn. Wat verder opvalt, is dat 39% van de starters bang is om onder druk van de makelaar te veel te betalen of een te hoog bod uit te brengen voor een woning. 

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard? Bekijk de mogelijkheden!

  lees meer
 • Werk aan de winkel voor personeel in de optiek branche

  Volgens uitkeringsinstantie UWV zal er door de vergrijzing de komende jaren een tekort ontstaan aan specialistische vakmensen, zoals opticiens en audiciens. Samen met uitvoeringsorganisatie VakmanNU gaat het UWV daarom aan de slag met het opleiden van werkzoekenden voor deze en andere beroepen.

  Dat is goed nieuws voor de optiek branche. Personeel dat verstand heeft van het aanmeten van brillen en gehoortoestellen wordt duidelijk op prijs gesteld door de consument. Uit de Kien Monitor Optiek blijkt namelijk dat de aanwezigheid van deskundig personeel voor 96% van de Nederlandse brillen- en contactlensdragers belangrijk is bij de keuze voor een opticien. Meer dan de helft (57%) geeft aan dit aspect zelfs zeer belangrijk te vinden. Ter vergelijk: een goede prijs/kwaliteitsverhouding wordt door 90% belangrijk gevonden. De vraag of een opticien ook gehoorzorg aanbiedt, speelt voor drie op de tien (29%) 60-plussers een belangrijke rol bij het kiezen van een winkelier.

  De Kien Monitor Optiek laat zien dat de vaste klanten van de vier grote spelers op de markt hun opticien positief beoordelen als het gaat om de deskundigheid van het personeel. Vergeleken met Eyewish/Het Huis, Pearle en Specsavers blijft Hans Anders echter wat achter. Waar het eerstgenoemde drietal op dit punt gewaardeerd wordt men een rapportcijfer van net boven de 8, blijft Hans Anders steken op een 7,8.

  Investeren in de kennis en kunde lijkt niet alleen tevreden klanten op te leveren, maar zou de “zwevende kiezer” ook zomaar eens dat extra zetje in de rug kunnen geven. Zeker de moeite waard wanneer je nagaat dat een kwart van de Nederlandse brillen- en contactlensdragers geen vaste opticien heeft.

  Meer informatie over de Monitor Optiek vindt u hier

  lees meer
 • Snoepsmoesjes

  Smoesjes om te snoepen? Nederlanders gebruiken ze volop! Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor Anta Flu naar het snoep- en smoesgedrag van Nederlanders. Vooral vrouwen rechtvaardigen het eten van een snoepje voor zichzelf: bijna de helft van de vrouwen doet dit regelmatig. Maar ook bijna 4 op de 10 mannen doen hier aan mee.

  De meest gebruikte smoezen zijn ‘één snoepje meer of minder maakt niet uit’, ‘dit snoepje is goed voor me’ en ‘het is weekend, dan mag het’. Maar sommige Nederlanders zijn een stuk creatiever in het verzinnen van smoesjes, tot een liefde voor de tandartsassistente aan toe.

  Vrouwen gebruiken vaker smoezen dan mannen, dit geldt ook voor jongeren onder de 30 jaar. Meer dan de helft van de jongeren komt regelmatig met een smoesje om te snoepen op de proppen. Voor 30+’ers is dit iets meer dan 4 op de 10.

  Nederlanders zijn dol op snoepen! Maar liefst 94% van de Nederlanders geeft aan te snoepen, terwijl slechts 6% van de respondenten zegt écht nooit te snoepen. Bij een kwart moet de zak leeg als ze eenmaal beginnen met snoepen en nog eens 40% heeft er moeite mee om de zak niet leeg te eten. Nederlanders snoepen het allerliefst onderweg in de auto of met het openbaar vervoer, maar ook kunnen ze het niet laten te snoepen tijdens een film of serie (40%) of op een feestje (28%). Opvallend is dat een kwart van de mensen snoept uit verveling en dan vooral mensen jonger dan 30 jaar: 40%.

  Twee op de vijf respondenten (36%) geeft aan dat ze hun snoep liever niet delen. Vooral jongeren onder de 30 jaar doen dit liever niet: maar liefst de helft houdt alles voor zichzelf!

  Anta Flu heeft het snoep- en smoesgedrag van Nederlanders onderzocht ter gelegenheid van de lancering van hun nieuwe campagne: “Anta Flu, de lekkerste smoes om te snoepen.” Anta Flu wordt door veel mensen gezien als een ‘alibisnoepje’. Een snoepje dat ze mogen nemen, omdat het niet alleen lekker is, maar ook keelverzachtend of –verzorgend is of de adem verfrist.

  Lees het hele artikel op gezondheidskrant.nl

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard? Bekijk de mogelijkheden!

  lees meer
 • Leidt keuzestress tot minder overstappers?

  Keuzestress tussen verschillende energieleveranciers zou leiden tot minder overstappers, zo blijkt uit een promotieonderzoek van Sebastian Jilke van Erasmus Universiteit Rotterdam. Men stapt minder snel over wanneer er te veel keuze is, zelfs als men ontevreden is over de huidige aanbieder van elektriciteit. Het zou hierbij met name gaan om lager opgeleiden, aldus Sebastian Jilke.

  PanelWizard Direct voert maandelijks onderzoek uit onder energieconsumenten, waarbij onderwerpen zoals overstappen en tevredenheid ook aan de orde komen. In 2014 lag de overstapintentie van energieconsumenten ongeveer op het zelfde niveau als in 2013, zo blijkt uit de Energie Monitor. Zo’n acht op de tien ondervraagden zijn in 2014 niet overgestapt naar een andere energieleverancier. Daarnaast is 58% van de energieconsumenten (waarschijnlijk) niet van plan om in 2015 over te stappen naar een andere energieleverancier.

  Lager opgeleiden zijn (overeenkomstig met het promotieonderzoek) minder vaak van plan om over te gaan stappen. 40% van de lager opgeleiden zegt zeker niet te gaan overstappen ten opzichte van 21% midden- en hoger opgeleiden. Midden- en hoger opgeleiden zeggen vaker misschien/ zeker wel over te stappen (17% vs. 9% lager opgeleiden).

  De meest genoemde reden om niet over te stappen is dat men tevreden is over de huidige leverancier (35%). Ook stapt men niet over omdat men er niet mee bezig is (33%) en omdat men geen zin heeft in de rompslomp die het overstappen met zich meebrengt (22%). Eén op de acht ondervraagden vindt het ingewikkeld om verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken en besluit daarom bij de huidige leverancier te blijven.

  Ook gebruik maken van de Energie Monitor van PanelWizard? Bekijk het hier!

  lees meer
 • De auto is meer dan een vervoersmiddel

  Een derde van de Nederlanders ziet hun auto als meer dan slechts een vervoersmiddel; voor één op de tien is het zijn of haar ‘trots’.

  Als we over onze auto praten hebben we het ook niet over een ding, maar spreken we vaak van ‘hem’ (vrouwen spreken relatief vaker over ‘zij’). Door ruim een kwart wordt er niet alleen over de auto gepraat, maar wordt er ook met of tegen hem gepraat. Bijna één op de zes maakt het nog persoonlijker en geeft de auto ook een naam die vaak is afgeleid van het merk of het uiterlijk van de auto, zoals Gebakje, Gouden Koets, Koekblik of (Race)Monster.

  Maar het blijft niet alleen bij het geven van een naam. Ruim twee op de tien geeft hun auto wel eens liefkozend een aai of ‘schouderklopje’ en bijna vier op de tien ziet zijn auto echt als ‘een eigen plekje’. Het is dan ook niet vreemd dat meer dan een derde van de Nederlanders zijn auto niet zonder problemen uitleent aan vrienden of familie.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard?
  Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Scherpe prijs energie belangrijkst voor consument

  Ruim voldoende voor energieleveranciers
  De Nederlandse consument is in 2014 zeer tevreden over zijn energieleverancier, zo blijkt uit de Kien Monitor Energie. Gemiddeld werden de energieleveranciers beoordeeld met het rapportcijfer 7,4 , een tiende hoger dan in 2013. Uitschieters hierin zijn United Consumers en Greenchoice. Beiden worden in 2014 gewaardeerd met een 8,0 gemiddeld. Energiedirect.nl volgt op enige afstand met een 7,6. De grootste stijgers ten opzichte van 2013 zijn E.ON (van 7,1 in 2013 naar 7,4 in 2014) en Energiedirect.nl (van 7,4 in 2013 naar 7,6 in 2014).

  Prijs nog steeds belangrijkst
  Bij de keuze voor een energieleverancier speelt prijs in 2014 nog steeds de belangrijkste rol, evenals in 2013 en in 2012. Ook service, administratieve snelheid en inzichtelijkheid van de voorwaarden worden als (zeer) belangrijk ervaren.

  Overstappen en loyaliteit
  Eén op de vijf Nederlanders stapte in 2014 over naar een andere energieleverancier. Prijs was voor ruim twee derde de hoofdreden om over te stappen. Ook het advies op vergelijkingssites wordt serieus genomen, voor ruim één op de zes was dit een reden tot overstappen. Maar liefst 56% gebruikte dan ook vergelijkingssites als informatiebron bij hun overstap.

  15% van de Nederlanders zegt in 2015 zeker of waarschijnlijk te gaan overstappen. Klanten van Greenchoice en Eneco lijken het meest loyaal te blijven aan hun leverancier, slechts respectievelijk 4% en 6% zegt waarschijnlijk te zullen overstappen.

  Monitor Energie
  Kien onderzoek voert maandelijks een tracking onderzoek uit onder de Nederlandse consument naar de tevredenheid over energieleveranciers. Naast tevredenheid op diverse aspecten wordt ook gekeken naar overstapintentie, overweging van andere leveranciers, overstapmotieven, mediabudget en –bereik.

  Meer informatie over PanelWizard’s Energie Monitor vindt u op www.panelwizard.com/monitor-energie.

  lees meer
 • Gebruik kortingscodes geliefd bij online shoppers

  Tweederde van de Nederlanders zegt in 2014 meer aandacht te hebben besteed aan financiën in vergelijking met het voorgaande jaar, zo blijkt uit onderzoek dat PanelWizard uitvoerde in opdracht van Actiepagina.nl. Er wordt dan ook actief naar allerlei besparingsmethodes gezocht. Driekwart van de Nederlanders zegt regelmatig prijzen te vergelijken en de aankoop uit te stellen tot producten in de opruiming zijn. Daarnaast zijn onder de online shopper kortingscodes of coupons een geliefde manier om geld te besparen.

  Zo maakte driekwart van de online shoppers afgelopen jaar weleens gebruik van een kortingscode of coupon. Deze methode is met name populair onder de leeftijdsgroep 30 tot 39 jaar. 69% van de ondervraagden geeft aan dat kortingsodes of coupons het voor hen een slimme manier om geld te besparen is. Daarnaast geldt voor 71% dat het kopen van een product met korting voldoening geeft. Ook heeft één op de drie wel eens een aankoop afgebroken omdat men geen kortingscode
  of coupon had.

  Bij het boeken van vakanties wordt er ook enthousiast gebruik gemaakt van kortingscodes, zo geeft 23% van de ondervraagden aan actief te besparen tijdens de voorbereiding van hun vakantie met behulp van kortingscodes. Ook wanneer men op de vakantiebestemming is gearriveerd, bespaart ruim één op de vijf door te kiezen voor uitjes met kortingscodes.

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard? Bekijk de mogelijkheden hier!

  lees meer
 • Wint Rolls-Royce terrein met introductie van SUV?

  Rolls-Royce komt met een SUV. Dat schrijft het autobedrijf deze week in open brief. Het nieuwe model is nog volop in ontwikkeling, maar Rolls-Royce licht alvast een tipje van de sluier op. Het moet een auto worden die de luxe biedt van een Rolls in een voertuig dat elk terrein kan bedwingen. We moeten ons een auto voorstellen die baanbrekend en avontuurlijk is en die de technologie en innovatie weerspiegelt waar Rolls-Royce voor staat. De bouwers omschrijven hun nieuwe kindje als "Moeiteloos … Overal".

  Klinkt mooi allemaal. Maar zit de Nederlandse autokoper eigenlijk wel te wachten op een nieuwe terreinwagen? PanelWizard’s automotive monitor biedt inzicht in de interesses en overwegingen van Nederlanders in de leeftijd van 18 t/m 65 jaar die van plan zijn om binnen nu en drie jaar een nieuwe auto te gaan kopen of te leasen. Uit de laatste metingen blijkt dat een op de vijf (19%) kopers in de showroom waarschijnlijk wel een rondje om een SUV zou maken: zij vinden deze autoklasse (zeer) interessant. Terreinwagens zijn het meest in trek bij kopers in de leeftijd van 40 t/m 49 jaar: van deze groep zegt ruim een kwart (27%) (zeer) geïnteresseerd te zijn in een nieuw auto van dit type. Ook eigenaren van een Mercedes, BMW, Mazda, Audi, Volvo of Hyundai zijn bovengemiddeld geïnteresseerd in een SUV.

  Er lijkt dus wel degelijk een plekje op de Nederlandse automarkt voor een nieuwe SUV. De vraag is dan natuurlijk nog wel of het model van Rolls-Royce als een warm broodje de showroom uit zal rollen. Het prijskaartje van de nieuwe bolide is nog niet bekend, maar we kunnen er wel van uit gaan dat het geen koopje zal worden. En ja, de prijs/kwaliteitverhouding speelt voor meer dan de helft van de kopers (56%) wel een belangrijke rol bij de keuze voor een automerk. Mocht Rolls-Royce het nieuwe model in Nederland gaan introduceren, dan zullen we dus geluk moeten hebben om er eentje “in het wild” tegen te komen.

   

  Meer informatie over de PanelWizard monitor? Bekijk het hier!

  lees meer
 • Een 8,5 voor Kien en PanelWizard in 2014!

  In 2014 hebben Kien en PanelWizard Direct weer honderden onderzoeken mogen uitvoeren. Kwaliteit staat bij deze onderzoeken steeds centraal en waar mogelijk proberen we deze ook altijd te verbeteren.

  Met gepaste trots hebben we weer kunnen constateren dat de geleverde kwaliteit ook door onze opdrachtgevers wordt gewaardeerd. In 2014 scoorden we op ons eigen continue klanttevredenheidonderzoek een rapportcijfer 8,5

  Naast de kwaliteit van de uitvoering wordt het contact met onze marktonderzoekers door opdrachtgevers gewaardeerd. Dit wordt als “zeer prettig” ervaren. Vooral de deskundigheid, flexibiliteit en klantvriendelijkheid van ons team worden hierbij vaak genoemd.

  %(zeer) tevreden:

  Onze Net Promoter Score (NPS) over 2014 is met +53 dan ook hoger dan ooit tevoren. Blijkbaar zou een heel groot de deel van onze opdrachtgevers ons aanbevelen bij collega’s en zakenrelaties. En daar zijn we natuurlijk heel trots op.

  Bedankt voor het in ons gestelde vertrouwen! We kijken ernaar uit om onze samenwerkingen dit jaar net zo positief voor te zetten.

  Meer informatie over onze diensten vindt u op marktonderzoek-via-panelwizard

  lees meer
 • Vaste telefoon blijft zakelijke communicatie domineren

  Het merendeel van de werknemers bij Nederlandse bedrijven (93%) belt nog steeds met een vaste telefoon. ISDN is onveranderd de populairste variant, maar de vaste lijn moet wel steeds meer terrein prijsgeven aan VoIP. De voornaamste reden om niet over te stappen op het goedkopere bellen via internet, is twijfel aan de betrouwbaarheid van deze techniek. Van de ondervraagden belt 7% uitsluitend met een mobiele telefoon. Dit blijkt uit een enquête van PanelWizard onder ruim 1.100 bedrijven in opdracht van Dekatel Telecom.

  Het vele gebruik van vaste telefoons is opvallend gezien de sterke opkomst van de mobiele telefoon. Op het gebied van VoIP-gebruik (31%) loopt Nederland in de pas met landen als Duitsland en Spanje, maar ver achter bij meer noordelijk gelegen landen als IJsland, Denemarken en de Baltische staten waar VoIP door ruim twee derde van de bedrijven is omarmd.

  Hoewel Nederland een van de grootste afnemers is van breedbandinternet, wordt de internetverbinding door ruim de helft van de ondervraagden (58%) niet als betrouwbaar genoeg gezien om telefonische bereikbaarheid mee te garanderen. Ruim de helft (54%) van de Nederlandse bedrijven belt nog via de relatief dure traditionele vaste lijnen van KPN. In totaal zijn er zo’n 800.000 lijnen actief.

  Aanleiding voor de representatieve enquête was de behoefte bij Dekatel Telecom om de bezwaren tegen de adoptie van VoIP-technieken beter in kaart te brengen. “Dat is gelukt”, zegt Dekatel Telecom commercieel directeur Mark Rotteveel. “We kennen nu de pijnpunten als betrouwbaarheid en prijs. Dat heeft geleid tot een nieuw product waarmee we ondernemend Nederland blij willen maken. De kwaliteit en zekerheid van een ISDN-lijn voor de lage prijs van een VoIP-aansluiting.”

  62,2% van de ondervraagden zou op VoIP overstappen als de twijfels op het gebied van kwaliteit en zekerheid weg werden genomen. “Dat doen we met deze actie, die we combineren met een jaar lang gratis bellen via de ISDN of PSTN-lijnen.

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard? Bekijk de mogelijkheden!

  lees meer
 • V&D geen unieke positie?

  Nederland haalde opgelucht adem toen afgelopen maandag bleek dat V&D voorlopig gered is. Terwijl het voortbestaan van het warenhuis de afgelopen weken aan een zijden draadje hing, vroeg zakelijk Nederland zich af wat er toch fout ging bij V&D.

  Zo berichtte Z24 dat de positie van V&D het grootste probleem is, waar andere warenhuizen en online retailers een unieke positie en klantenkring hebben lijkt deze dus te ontbreken bij V&D. Neem bijvoorbeeld Bijenkorf, deze beschikt tot een elitaire en stedelijke klantenkring. Ook bol.com heeft een goede positie, de online retailer spreekt met name aan bij stadse bewoners en jonge digitalen.

  V&D lijkt er echter niet uit te springen bij een duidelijke doelgroep, en heeft daardoor te maken met sterke concurrentie van andere warenhuizen. De V&D-klant blijkt tijdens zijn of haar shoppingtrip dan ook gemiddeld drie á vier warenhuizen aan te doen.

  Toch lijkt V&D het bij één consumentengroep wel degelijk goed doen, namelijk bij ‘Kind en Carrière’ aldus Z24. Deze doelgroep bestaat uit werkende ouders met een hoog inkomen en meerdere jonge kinderen. Echter bestaat deze doelgroep uit minder dan 8% van de Nederlandse huishoudens.

  Maar spreekt V&D echt meer aan bij deze groep? Vorige week vroegen wij aan Nederland of zij afgelopen half jaar iets hadden gekocht in een V&D winkel. Meer dan de helft bleek dit inderdaad gedaan te hebben (53%).

  Inderdaad bleek dat lager opgeleiden minder vaak een aankoop deden (43% en opzichte van 62% hoger opgeleiden). Ook huishoudens met kinderen tot 13 jaar deden (indicatief) vaker een aankoop, hiervan gaf namelijk 56% aan afgelopen 6 maanden een aankoop te hebben gedaan. Wat vooral opviel is dat was dat noorderlingen significant minder aankopen deed ten opzichte van andere regio’s (Noord slechts 28% t.o.v. 56% in andere regio’s).

   

  Wilt u ook marktonderzoek uitvoeren via PanelWizard? Bekijk de mogelijkheden!

  lees meer
 • Studeren duurder dan gedacht

  In opdracht van SNS voerde PanelWizard in december 2014 een onderzoek uit naar de meningen en verwachtingen van ouders met betrekking tot de toekomst van hun kinderen in relatie tot studeren. Het onderzoek betrof ouders met tenminste één kind tussen de 0 en 6 jaar oud.

  Voor het merendeel van de ouders is het sparen voor de toekomst van hun kinderen heel normaal, 86% van alle ouders doet dit dan ook. Ongeveer de helft van alle ouders spaart specifiek voor de studie of opleiding van hun kinderen.

  Dit is ook wel nodig, want met het vervallen van de studiebeurs komt wat extra spaargeld goed van pas. Volgens het Nibud kost een uitwonend kind dat een opleiding volgt op dit moment gemiddeld €53.280, bij een opleidingsduur van 4 jaar.

  Bijna de helft van de ouders lijkt hierdoor onplezierig verrast te zijn, zij zeggen dat dit veel meer is dan zij verwacht hadden. Zo'n 1 op de 3 ouders zegt zich dan ook behoorlijk veel of zelfs erg veel zorgen te maken over de financiering van de opleiding van hun kinderen.

  Daarnaast denkt ook nog eens 8 op de 10 ouders dat de kosten voor een studie zullen stijgen naar maar liefst €55.000 tot €75.000 wanneer hun eigen zoon of dochter in de studentenbanken zal aanschuiven.

  Bekijk de volledige infographic van SNS, of lees verder op telegraaf.nl en nu.nl.

  Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  lees meer
 • Jezus opgefrist

  Een glossy over de bekendste persoon op aarde, dat is het idee achter de eenmalige glossy Jezus! die vrijdag 6 februari in de verkoop zal gaan. De glossy is een initiatief van vier christenen die het beeld van Jezus willen opfrissen en bijstellen. PanelWizard voerde een onderzoek uit voor deze gloednieuwe glossy om meer inzicht te krijgen in de aanhangers van het Christendom en de huidige opvattingen over Jezus onder Nederlanders.

  Uit dit onderzoek bleek dat bijna de helft van de Nederlanders aanhanger is van het Christendom. Slechts 4% van de Nederlanders hangt een ander geloof aan, zoals de Islam, het Jodendom of het Boeddhisme. De overige respondenten zeiden geen geloof aan te hangen volgen, hoewel een deel zichzelf wel als spiritueel bestempeld.

  Alhoewel het grootste deel van de gelovigen in Nederland het Christendom aanhangt, blijft het kerkbezoek vrij vaak uit. Zo geeft één op de zes Christenen aan nooit naar de kerk te gaan. En nog eens 32% gaat hooguit 1 keer per jaar naar de kerk. Toch geeft nog 18% van de Christenen aan minimaal één maal per week de kerk te bezoeken.

  Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat Jezus behoort tot de invloedrijkste personen die ooit hebben geleefd, 27% geeft zelfs aan te vinden dat Jezus de invloedrijkste persoon allertijden is. Voor ruim 1 op de 3 Nederlanders geldt desondanks dat Jezus een inspirerend voorbeeld is, met name mensen van 60 jaar en ouder zijn het hier mee eens (44%). Wellicht is het juist nu hét moment om een glossy over Jezus te publiceren en zodoende het beeld van Jezus op te frissen onder de jongere generaties.

  lees meer
 • Een vijfde van de Nederlanders wil zijn of haar auto kwijt

  Bijna 20% van de Nederlanders verwacht over 10 jaar geen auto meer te hebben. Dit staat gelijk aan 1,6 miljoen auto’s. Zij denken te kiezen voor andere manieren van reizen, zoals elektrische fietsen, deelauto’s of openbaar vervoer, óf thuis te werken. Dit blijkt uit een vervoersonderzoek dat PanelWizard uitvoerde voor Natuur & Milieu.

  Natuur & Milieu lanceerde in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur & Milieu, Gazelle, KPN, XXimo en Go About de Hopper campagne. Deze campagne is bedoeld om Nederlanders slimmer te laten reizen.

  Directeur Olof van der Gaag van Natuur & Milieu is blij met de voorspelling dat een vijfde van de Nederlanders zijn auto de deur uit doet. „Met 1,6 miljoen minder auto’s op de weg zijn niet alleen de files opgelost, maar is ook de lucht schoner en zijn de straten veiliger. Driemaal winst dus.”

  Ruim de helft van de Nederlanders staat positief tegenover flexreizen. Een kwart van alle Nederlanders zou de auto wel vaker willen laten staan. Tegelijkertijd reist 64% het liefst met de auto en is eigen autobezit voor 70% van de Nederlanders vanzelfsprekend.

  Voor veel reizigers vormen de aansluittijden en opstappunten van het openbaar vervoer nu nog een belemmering. Bijna de helft zegt vaker gebruik te maken van het ov als dat beter geregeld zou worden.

  Ongeveer een derde van de Nederlanders verwacht over 5 jaar vaker thuis of op andere plekken buiten kantoor te werken. En een kwart van de reizigers denkt dan vaker buiten de spits te reizen.

  Op de website ikbenhopper.nl is te zien hoe men zo slim mogelijk vanuit huis of werkplek kunt reizen. Wie zijn locatie invult op de website krijgt direct een overzicht met alle mogelijkheden in zijn omgeving: deelauto’s, flexwerkplekken, (ov)fietsverhuur en -stallingen, haltes en stations, P&R-locaties en oplaadpunten.

  Lees het hele artikel op Metro.nl

  lees meer
 • Binnenlandse problematiek belangrijkst onder Nederlandse Donateurspanel

  In opdracht van WWAV en Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) voert PanelWizard Direct elk kwartaal een onderzoek uit onder het Nederlandse Donateurs Panel. In een recent nieuwsbericht besteedde WWAV aandacht aan de resultaten van de laatste meting, het laatste kwartaal van 2014.

  Eén van de meest opvallende resultaten was dat er onder de donateurs toenemende interesse lijkt te zijn voor problematiek in Nederland. Op de vraag ‘Welke drie onderwerpen moeten volgens u in 2015 echt extra aandacht van het grote publiek krijgen?’, bestond de top drie uit binnenlandse onderwerpen. 45% van de respondenten gaf armoede in Nederland als antwoord, een derde noemde ouderenzorg in Nederland en bijna een kwart (24%) vindt de toenemende kosten voor gezondheidszorg in Nederland een aandachtspunt.

  Uit de top drie is al op te maken dat de categorie gezondheid belangrijk wordt gevonden onder donateurs. Wanneer men meer zou besteden aan goede doelen, antwoordt 45% dat zij zeker meer zouden geven aan de categorie gezondheid. Dit komt overeen met de resultaten van PanelWizard’s goede doelen monitor waarover vorige week een bericht werd gepubliceerd (bekijk het bericht hier).

  Ook uit de antwoorden over wat men zelf wil doen in 2015 om de wereld te verbeteren blijkt dat donateurs het veelal dichtbij huis zoeken. 35% geeft aan persoonlijke zorg te willen geven aan mensen in zijn/haar omgeving en drie op de tien donateurs geeft aan spullen zoals kleding of etenswaar te willen geven aan mensen in zijn of haar omgeving die het hard nodig hebben. Andere veelgenoemde antwoorden zijn milieubewuster leven (30%), spullen inleveren voor goede doelen en vrijwilligerswerk doen (beide 25%).

  Verder werden de respondenten gevraagd naar de beste actie of activiteit van goede doelen in 2014, hierop antwoorde 11% spontaan met 3FM Serious Request. Daarnaast valt op dat ook veel respondenten nationale fondsenwervende acties noemden, zoals acties voor de voedselbank, nationaal ouderenfonds en leger des heils.

  Spontane antwoorden op beste actie van 2014. Het grootste woord werd het vaakst genoemd.

   

  Bekijk het volledige rapport over het Nederlandse Donateurspanel hier

  Meer informatie over onderzoek naar Goede Doelen op www.panelwizard.com/monitor-goede-doelen

  lees meer
 • Nederlander blijft liefst doneren aan gezondheid blijkt uit onderzoek

  Afgelopen maandag vond het jaarlijkse Goed Geld Gala weer plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Een evenement waarbij de Postcode Loterij gul geld weggeeft dankzij alle deelnemers van afgelopen jaar. Alhoewel het bedrag van 312 miljoen euro werd verdeeld over zo’n honderd goede doelen, ging het grootste deel naar de categorieën Noodhulp (zoals het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen) en Mens & Natuur (zoals het WNF).

  In de Goede Doelen Monitor van Kien worden Nederlanders maandelijks ondervraagd naar hun doneergedrag. Wij vroegen ons panel o.a. naar welke categorie goede doelen hun voorkeur uitging. Uit onderzoek in het laatste kwartaal van 2014 bleek dat de categorie Gezondheid met stip op nummer één stond, meer dan twee op de drie Nederlanders koos hiervoor. Dit was overigens in voorgaande kwartalen ook het geval, hiermee blijft de trend constant.

  Zo’n 16% van de Nederlanders gaf aan het liefst te willen schenken aan de categorie Natuur, Milieu en Dierenbelangen, en bij slechts een tiende stond Ontwikkelingshulp op nummer 1.

  Wanneer men gevraagd wordt om 100 euro te verdelen over goede doelen, blijkt dat voornamelijk goede doelen in de categorie Gezondheid geld wordt toebedeeld. Hierbij kiest 56% ervoor om een deel aan KWF kankerbestrijding te geven, op een tweede plek komt KiKa (51%) en op de derde plaats de Hartstichting waaraan 39% een deel van de 100 euro zou toebedelen. Al met al heeft de gemiddelde Nederlander meer interesse in het doneren aan goede doelen die Gezondheid betreffen in plaats van goede doelen die zich bezighouden met Noodhulp of Natuur.

  Meer informatie over de Monitor Goede Doelen op www.panelwizard.com/monitor-goede-doelen

  lees meer
 • Google nieuwe concurrent voor autoverzekeraars?

  Recent werd bekend gemaakt dat Google zal gaan starten met de verkoop van autoverzekeringen. Momenteel wordt er door de internetgigant al samengewerkt met diverse Amerikaanse en Britse vergelijkingssites maar binnenkort zal Google zelf ook starten met de verkoop van autoverzekeringen voor zes verschillende verzekeraars.

  Moeten de Nederlandse verzekeraars gaan vrezen voor hun bestaan? Vooralsnog niet, de verkoop zal starten in 26 staten in de VS. In de Nederlandse markt wordt de scepter op dit moment nog gezwaaid door Centraal Beheer Achmea, één op de tien Nederlanders heeft een autoverzekering bij hen lopen. De top 3 wordt verder aangevuld door Univé en Interpolis, zo blijkt uit de laatste meting uit de Kien Monitor Autoverzekeringen.

  De meerderheid van de Nederlanders (42%) geeft in het laatste kwartaal van 2014 aan zijn of haar verzekering rechtstreeks bij de verzekeraar te hebben afgesloten. Een kwart doet dit via een tussenpersoon, en één op de tien via een vergelijkingssite. De laatste methode wint aan populariteit; in het eerste kwartaal van 2014 werd er door 8,4% van de consumenten een verzekering via een vergelijkingssite afgesloten waar dat percentage is gestegen naar 10,5% in het laatste kwartaal.

  Meer informatie over de Monitor Autoverzekeringen op  www.panelwizard.com/monitor-autoverzekeringen

  Lees de volledige artikelen over verkoop van autoverzekeringen door Google op verzekeringen.com en op Aftersales Magazine.

  lees meer
 • Autocommercials gericht op jongeren misplaatst?

  Recent verscheen er een bericht op marketingonline.nl, waaruit lijkt dat een groot aantal automerken het spoor bijster is qua reclamecampagnes. Waar veel commercials gericht zijn op een moderne, hippe, maar vooral zeer jonge doelgroep, blijken de daadwerkelijke kopers van auto’s hun jonge jaren allang gepasseerd aldus marketingonline.nl. Het bericht noemt merken als Toyota, Volkswagen en Kia die hun doelgroep voorbij zouden schieten.

  Is het inderdaad waar dat autofabrikanten de plank misslaan? De laatste metingen van PanelWizard’s monitor automotive laten zien dat juist Nederlanders jonger dan 30 jaar vaker van plan zijn om binnen nu en drie jaar een nieuwe auto te gaan kopen (21% t.o.v. 13% voor Nederlanders ouder dan 30 jaar). Dezelfde groep heeft met name interesse in de subcompact- en compact-klasse auto’s. Is het dus niet heel logisch dat er feestvierende jongeren worden weergegeven in de commercials voor auto’s zoals de Kia Picanto en Toyota Aygo?

  Uit de monitor blijkt ook dat de merken Toyota en Kia vaker worden gezien als vriendelijke, sympathieke merken ten opzichte van andere automerken (Toyota en Kia beide 24% t.o.v. 19% gemiddeld). Nederlanders vinden ook vaker dat Volkswagen auto’s persoonlijkheid en karakter hebben (23% t.o.v. 19% gemiddeld). Of dit te danken is aan de commercials gericht aan een jonge doelgroep blijft gissen, maar deze merken doen in ieder geval iets goed!

  Meer informatie op www.panelwizard.com

  lees meer
 • Lage overstap intentie voor energieleveranciers

  Uit onderzoek in het laatste kwartaal van 2014 blijkt, dat bijna twee derde van de Nederlanders niet van plan is over te stappen naar een andere energieleverancier in 2015. Vooral in de provincies Zeeland en Zuid-Holland zijn er weinig overstappers, hiervan geeft zo’n 40% aan zeker niet over te stappen. Over het algemeen beoordeelt de Nederlander zijn energieleverancier dan ook met het rapportcijfer 7,4.

  Zo’n 6% van de Nederlanders geeft aan juist zeker wel te willen veranderen van energieleverancier. Dit geldt met name voor respondenten in de leeftijdscategorie 30 tot 39 jaar, hiervan geeft één op de tien aan zeker wel over te stappen in 2015.

  Wanneer men zou overstappen van leverancier, blijkt dat men met name de bedrijven met de grootste bekendheid in overweging zou nemen. Essent wordt het vaakst in overweging genomen (door 24% van de Nederlanders), gevolgd door Eneco (22%) en Nuon (20%). Dezelfde drie energieleveranciers worden het vaakst genoemd wanneer de respondenten wordt gevraagd om aan te geven van welke leveranciers zij recentelijk een reclame hebben gezien, gehoord of gelezen.

  Meer informatie op www.panelwizard.com/monitor-energie

  lees meer
 • Geen superfoods tijdens Sint Maarten

  Vandaag wordt in grote delen van het land Sint Maarten gevierd. Uit onderzoek van PanelWizard voor stichting Buurtlink blijkt dat het kinderfeest vooral in Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drenthe populair is.

  In Zuid-Holland en Noord-Brabant leeft het feest een stuk minder. In slechts 13% van de Brabantse buurten wordt aan de traditie meegedaan. In Zuid-Holland ligt dit percentage op 14%.

  Uit het onderzoek blijkt dat 73% van de gulle gevers snoepgoed en snoepzakjes geeft, al leggen ze meestal ook wel wat mandarijntjes op de schaal. Die grote nadruk op snoep wekt ook wrevel. Eén derde van de duizend geënquêteerden vindt 'dat de kinderen het alleen voor het snoep doen' en ergert zich daarom aan het kindergebedel.

  Bijna 60% van de Nederlanders is echter van mening dat Sint Maarten de gezelligheid in de buurt bevordert. Daarnaast zorgt een derde van de Nederlanders voor een mooi aangeklede voordeur.

  lees meer
 • Volkswagen bij één derde op de shortlist

  Een derde van alle Nederlanders die van plan zijn binnen afzienbare tijd een nieuwe auto te kopen, overweegt daarvoor een Volkswagen. Opel, Peugeot en Ford staan bij ongeveer een kwart van de Nederlanders op de shortlist. Dat blijkt uit de Kien Monitor Automotive: het wekelijkse trackingonderzoek in de automotive branche.

  Jonge mannen overwegen Volkswagen
  Vooral mannen nemen Volkswagen mee in de overweging en zeker onder de jongeren (<30 jaar) doet de Duitse autofabrikant het goed. Goed nieuws voor onze oosterburen: het percentage overwegers ligt al sinds Q4 2013 op een stijgende lijn en stijgt nog steeds.

  Opel en Peugeot zeer constant
  Bij Opel blijft het percentage overwegers constant. Nauwelijks verschuivingen in het percentage Nederlanders dat het merk meeneemt in haar overweging. Dat geldt ook Peugeot.

  Ford moet oppassen
  Weliswaar zijn er nog geen significante verschillen, maar Ford is al sinds Q3 2013 aan het dalen. Het merk kruipt langzaam naar 20% overwegers. Sinds de start van het tracking onderzoek automotive is de score nog nooit zo laag geweest.

  BMW heeft een goed jaar
  Al sinds het begin van dit jaar doet BMW het zeer goed. Het merk staat bij 1 op de 6 Nederlands op de shortlists en dit was 1 op de 7. Of BMW deze groei door kan zetten zal in het volgende kwartaal moeten blijken.

  lees meer
 • Nederlandse vrouwen doen nauwelijks aan 'wardrobing'

  Nederlandse vrouwen blijken kritisch te zijn over 'wardrobing'. Deze term wordt gebruikt voor het kopen van nieuwe kleding, deze daarna een keer te dragen en vervolgens terug te brengen naar de winkel om geld terug te krijgen. Dit blijkt uit een enquête van PanelWizard voor Actiepagina.nl, waarvoor ruim duizend Nederlandse vrouwen zijn ondervraagd.

  Uit de rondvraag blijkt dat bijna één op de tien vrouwen wel eens van plan was om een kledingstuk na één keer dragen terug te brengen. Iets meer dan 6 procent heeft zich er vervolgens daadwerkelijk schuldig aan gemaakt.

  Ruim een kwart van de Nederlandse vrouwen geeft aan wardrobing wel te overwegen als zij een outfit nodig hebben voor een speciale gelegenheid. Vooral voor bruiloften, themafeesten en gala's laten de vrouwen de verkoopkaartjes in de kleding zitten. De belangrijkste reden om dit te doen is om geld te besparen.

  Daarnaast maken vrouwen zich hier schuldig aan om mee te kunnen doen aan modetrends die ze zich anders niet zouden kunnen veroorloven. Opvallend is dat wardrobing met name door jongeren tot 30 jaar en vooral in Noord-Nederland wordt overwogen.

  Uit de enquête blijkt dat het merendeel van de vrouwen die hun gedragen kleding weer terugbrengen, zich hier achteraf wel schuldig over voelt.

  Lees het artikel op Nu.nl

  lees meer
 • Jongeren staan het minst rood

  Van de jongeren onder de dertig jaar staat 73% nooit rood. Vijftigplussers staan met 64% het vaakst rood. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard, in opdracht van SNS, onder 1.138 Nederlanders.

  Ruim de helft van de Nederlanders staat wel eens rood op zijn of haar betaalrekening, 8% zelfs structureel. Bijna een derde heeft nooit een negatief saldo, maar heeft wel de mogelijkheid om rood te staan. Ruim 17% staat niet in de min, omdat het niet kan.

  De respondenten die rood staan, staan gemiddeld 344 euro in de min. Bijna de helft doet niets aan de roodstand en wacht tot er weer geld binnenkomt.

  Mannen staan vaker en langer rood dan vrouwen. Mannen die een negatief saldo hebben, staan gemiddeld 379,90 euro in de min. Vrouwen met een negatief saldo staan gemiddeld 299,70 euro rood.

  Werkenden staan vaker rood dan mensen die thuis zitten. Ruim zes op de tien fulltimers heeft wel eens een negatief saldo; onder parttimers ligt dat percentage op 53%.

  De belangrijkste oorzaak van rood staan is het maken van onverwachte kosten. De meerderheid heeft geen idee wat de bank daarvoor in rekening brengt. De helft vindt het rentepercentage voor rood staan, tussen de 8 en 15 procent, hoger dan verwacht.

  Lees het artikel op Nu.nl

  lees meer
 • Land van de aardappeleters, blijkt land van aardappelvergeters

  Bijna de helft van de Nederlanders gooit wekelijks groenten weg. En daar voelen mensen zich best schuldig over. Zo blijkt uit onderzoek van Kien voor Honig ter gelegenheid van ‘het jaar van de voedselverspilling’.

  Ook de top 10 ‘meest vergeten groenten’ werd in kaart gebracht. En wat blijkt? Nederland is niet langer het land van ‘de aardappeleters’, maar juist het land waar de aardappel van alle groenten het meeste wordt weggegooid. Ook sla en bloemkool belanden vaak in de vuilnisbak. Deze cijfers vormen de aanleiding voor Honig om Nederlanders uit te dagen hun groenterestjes niet weg te gooien, maar om er soep van te maken.


  Klik op de afbeelding voor een vergroting

  Meer dan de helft van de Nederlanders houdt één, twee of zelfs meerdere keren per week restjes groenten over. Deze blijven vaak ongebruikt in de groentela liggen. Of ze worden niet opgemaakt en blijven als restje in de pan zitten. Met als gevolg dat bijna de helft van de Nederlanders één of meerdere keren per week groente weggooit. Leeftijd speelt hierin een rol. Van de Nederlanders onder de dertig jaar gooit 54% wekelijks of vaker groenten weg. Het percentage ‘weggooiers’ bij zestigplussers is ‘slechts’ 28%.

  Bijna iedereen vindt het vervelend om groenten weg te gooien. Sterker nog: 61,4% van de Nederlanders voelt zich er zelfs wel eens schuldig over! Dit geldt vooral voor vrouwen (69%). Mannen hebben daar wat minder moeite mee (52%).

  Top 10 meest vergeten groenten van Nederland*

  1. Aardappel (43%)
  2. Sla (35%)
  3. Bloemkool (24%)
  4. Komkommer (18%)
  5. Broccoli (15%)
  6. Boontjes (14%)
  7. Spinazie (13%)
  8. Andijvie (11%)
  9. Uien (10%)
  10. Wortel (9%)

  Uit het onderzoek blijkt verder dat het bewaren van groenten niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Van de mensen van dertig jaar en jonger weet 36% niet precies hoe hij zijn of haar groenten zo lang mogelijk goed kan houden. Bewaaradvies is voor hen meer dan welkom. Om die reden ontwikkelde Honig een soep- en bewaarkom  en op de facebookpagina van Honig wordt inspiratie geboden om aan de slag te gaan met de ‘vergeten groenten’. Deze groenteschatten mogen immers niet verspild worden.

  *Percentage = het aantal mensen dat deze groente in hun top 3 ‘meest weggegooide groenten’ plaatsten.

  lees meer
 • Helft Nederlandse mannen gezelliger na een drankje

  4 op de 10 Nederlanders vanaf 18 jaar, die wel eens alcohol drinken, vinden zichzelf gezelliger met een drankje op. Dan gaat het natuurlijk niet om stomdronken zijn, maar 1 of 2 alcoholische consumpties.

  Op mannen lijkt de alcohol meer invloed te hebben dan de vrouwen. Bijna de helft van de mannen vindt zichzelf gezelliger na een borreltje, tegenover nog geen derde van de vrouwen.

  Met de jaren lijkt het “gezelligheidseffect” af te nemen; 54% van de jongeren tot 30 jaar vindt zichzelf gezelliger met alcohol, onder veertigers is dit nog maar 40% en onder 60-plussers daalt het percentage verder naar 32%.

  Naarmate je meer studeert neemt het effect echter juist toe. Een derde van de laagopgeleiden merkt een verbetering van de eigen gezelligheid op, tegenover de helft van de hoogopgeleiden.

  Ook na hard werken is schijnbaar een borrel nodig om in een gezellige stemming te komen. Onder niet-werkenden vindt 36% zich gezelliger met een drankje op, onder werkenden is dat 45%.

  lees meer
 • Fietsmodus-app houdt je offline in het verkeer

  Deze week lanceert het ministerie van Infrastructuur en Milieu een campagne waarmee jonge fietsers worden aangespoord tot veiliger gedrag. Om jongeren hiertoe te verleiden is een app gelanceerd, waarmee beloningen verdiend kunnen worden wanneer ze hun telefoon niet gebruiken als ze op de fiets zitten.

  Uit het onderzoek van PanelWizard blijkt dat 78% van de jongeren hiertoe bereid zou zijn.

  Lees alles over de app op www.fietsmodus.nl

  lees meer
 • Wake-up-call

  Op 18 september om 16:00 uur organiseert WWAV, in samenwerking met Kien, een Wake-up-call met als onderwerp: Donateurs-insights voor fondsenwervers; nieuwe inzichten waar je nog dit najaar mee aan de slag kunt.

  In deze Wake-up-call presenteren we nieuwe inzichten en ontwikkelingen rond donateurs, geefmotieven en werving. En we geven je handvatten waar je nog dit najaar mee aan de slag kunt! Meld je dus vandaag nog aan voor een portie praktische inspiratie.

  Voor meer informatie of om je direct aan te melden, klik hier.

   

  lees meer
 • Nederlander heeft voorkeur voor Pearle

  Bijna 1 op de 3 Nederlanders die een nieuwe bril of lenzen nodig hebben overweegt deze bij Pearle aan te schaffen. Hans Anders en Specsavers volgen op kleine afstand met beiden 28%. Dat blijkt uit de Kien Monitor Optiek van augustus 2014.

  Vooral mannen, brildragers en personen onder 50 jaar overwegen Pearle relatief vaak. Dat geldt ook voor Specsavers.

  Indien wordt ingezoomd op voorkeur voor een optiek keten voert Pearle nog steeds de ranglijst aan met 20%, maar Hans Anders hijgt Pearle in de nek (18%). De top 3 wordt wederom gecompleteerd door Specsavers met 16% voorkeur.  Vooral mannen hebben relatief vaak een voorkeur voor Specsavers.

  Pearle doet het goed bij jongeren. Onder 30 jaar heeft de keten bij 24% een voorkeurspositie. Hans Anders scoort vooral goed bij lager opgeleiden. Men waardeert het prijsniveau van deze keten. Ook Eyes & More krijgt veel waardering voor haar prijs/kwaliteit.

  Meer informatie op  https://www.panelwizard.com/monitor-optiek

  lees meer
 • Consument slecht in hypotheektermen

  Ruim 40% van de Nederlanders met een hypotheek weet niet goed wat hypotheektermen betekenen. Uit een onderzoek van PanelWizard voor De Hypotheker, blijkt dat consumenten het minst bekend zijn met de term bereidstellingsprovisie.

  Van de ondervraagden zegt 55% nog nooit van het woord bereidstellingsprovisie te hebben gehoord. Bijna een kwart kent de term, maar weet niet wat het betekent. Een hypotheekverstrekker stelt een hypotheekofferte op met een beperkte geldigheid. Als een aanvrager de periode wil verlengen, moet hij daarvoor betalen. Dat bedrag heet een bereidstellingsprovisie.

  Daarna volgt het onbekende woord splitsingsakte. Zo’n 23% van de respondenten kent de betekenis niet en 38% heeft de term nog nooit gehoord. Hoe een appartementencomplex opgesplitst is, staat in een splitsingsakte. Daarin staat welke ruimte bij een bepaald appartement horen en welke ruimtes gemeenschappelijk zijn.

  Ook de bijleenregeling is relatief onbekend: 28% weet niet wat het betekent en 32% kent het woord in zijn geheel niet. Huiseigenaren kunnen bij een verhuizing de overwaarde van hun huis gebruiken om hun nieuwe woning te financieren. Daar is de bijleenregeling voor bedoeld.

  Voor het onderzoek zijn duizend consumenten ondervraagd die een hypotheek hebben of om van plan zijn om binnen een jaar een hypotheek af te sluiten of aan te passen.

  Lees het artikel op Nu.nl

  lees meer
 • Nederlanders aan de doggy bag

  80% van de Nederlanders die uit eten gaan, neemt nooit overgebleven eten mee naar huis uit restaurants. Schaamte (52%) en onbekendheid (55%) met de doggy bag spelen een grote rol. Terwijl 78% wel een hekel heeft aan voedselverspilling. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard voor Natuur & Milieu.

  De doggy bag past uitstekend bij de Nederlandse cultuur. 78% van de Nederlanders heeft een hekel aan voedselverspilling en 68% is opgevoed met de regel dat je altijd je bord moet leegeten.

  Voor restaurants die een doggy bag aanbieden, valt er een wereld te winnen, blijkt uit het onderzoek.  62% van de gasten neemt graag eten mee naar huis indien dit wordt aangeboden. 16% betaalt zelfs graag iets extra's, als ze het eten meekrijgen als maaltijd voor de volgende dag. 30% van de mensen gaat eerder naar een restaurant dat iets doet tegen voedselverspilling.

  Om restauranthouders en -gasten te helpen in het terugdringen van voedselverspilling, start Natuur & Milieu een doggy bag campagne: 50.000 nieuw ontwikkelde doggy bags worden vanaf vandaag gratis verspreid richting restaurants.

  Lees het artikel op Nu.nl

  lees meer
 • Helft Nederlanders herkent eigen provincievlag niet

  De helft van de Nederlanders herkent de vlag van zijn of haar eigen provincie niet. Dat blijkt uit de Monitor Provincies, uitgevoerd door PanelWizard, onder ruim 1100 Nederlanders van 16 jaar en ouder.

  Nederlanders uit alle provincies kregen twaalf vlaggen te zien, met de vraag de vlag te selecteren van de provincie waarin zij zelf wonen. Slechts 50% van hen wist de juiste vlag te selecteren.

  In de provincie Noord-Holland herkende zelfs maar 1 op de 5 respondenten de eigen vlag. 10% van de Noord-Hollanders koos in plaats daarvan voor de vlag van Zeeland, die er toch echt heel anders uit ziet.

  In Zuid-Holland gaat het met bijna 30% herkenning niet veel beter. In deze provincie is de verwarring met de vlag van Limburg groot, wat gezien de opvallende leeuw op beide vlaggen begrijpelijk is. Toch heeft men in Limburg minder moeite om dit onderscheid te maken. 80% van de Limburgers kiest de juiste vlag.

  In de noordelijke provincies gaat het beter. In Groningen en Drenthe herkennen gemiddeld zo’n 9 van de 10 mensen de eigen provincievlag. Friesland spant de kroon met een score van 100%.

  Ook in Zeeland heeft men geen moeite de eigen vlag eruit te pikken, 97% van de inwoners kiest de juiste.

  De scores per provincie:

  Onderzoek door PanelWizard onder 1147 Nederlanders van 16 jaar en ouder, representatief naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding en provincie.

  lees meer
 • Nederlanders hebben slechte suikerkennis

  Zo'n 70% van de Nederlanders weet niet dat melk en vleeswaren suiker bevatten. De helft van hen weet bovendien niet dat hartige snacks suiker bevatten. Dat blijkt uit onderzoek dat PanelWizard deed onder ruim elfhonderd Nederlanders in opdracht van tandpastamerk Elmex. Hierbij werd gekeken naar de kennis op het gebied van suikers en mondverzorging.

  Uit het onderzoek bleek ook dat de gemiddelde Nederlander het gebit onvoldoende verzorgt en slecht op de hoogte is van suikerinname en de invloed van suikers op het ontstaan van cariës.

  Eén op de drie Nederlanders poetst minder dan tweemaal per dag zijn tanden en een poetsbeurt duurt gemiddeld korter dan de aanbevolen twee minuten

  Tweemaal per dag tanden poetsen, dagelijks flossen, minimaal twee keer spoelen met mondwater en regelmatig de tandarts en mondhygiënist bezoeken helpt het risico op cariës verminderen.

  Lees het hele artikel op Nu.nl

  lees meer
 • Helft Nederlanders vreest nieuwe Koude Oorlog

  Door de oorlog in Oekraïne en de ramp met vlucht MH17, die in het oorlogsgebied werd neergeschoten, staan Rusland en het Westen lijnrecht tegen over elkaar. De huidige spanningen roepen herinneringen op aan de Koude Oorlog tussen de Sovjet-Unie en de NAVO in de tweede helft van de 20ste eeuw.

  52,4% van de Nederlanders denkt dat we aan het begin staan van een nieuwe Koude Oorlog.

  Degenen die het hoogtepunt van de vorige Koude Oorlog hebben meegemaakt, achten de kans op een herhaling nu groter dan de jongere generatie (62% van de 60-plussers vs. 43% van de 40-minners).

  Mannen zijn minder overtuigd van een nieuwe Koude Oorlog dan vrouwen, 38% van hen denkt dat er géén Koude Oorlog voor de deur staat, versus 27% van de vrouwen. Ook hoger opgeleiden zien het minder somber in: 43% denkt niet dat er een Koude Oorlog komt, bij lager opgeleiden is dit 22%.

  lees meer
 • Donateursvertrouwen blijft stijgen in tweede kwartaal

  Het vertrouwen van Nederlandse donateurs in goede doelen is verder toegenomen in het tweede kwartaal van 2014. Dat blijkt uit onderzoek door PanelWizard Direct, voor het Nederlandse Donateurs Panel (NDP) dat ieder kwartaal de stemming peilt.

  Het NDP meet vier keer per jaar hoe Nederlanders denken over goede doelen. Hoe is het gesteld met het imago van de organisaties? Hoe staat het met het vertrouwen en de geefbereidheid van donateurs? In september 2013 bevond het vertrouwen zich nog op een historisch laag punt. Maar sindsdien zit het in de lift. In de afgelopen 12 maanden hebben donateurs meer aan goede doelen gegeven dan in het jaar ervoor. En ze verwachten ook de komende maanden meer te zullen gaan geven.

  Uit aanvullende vragen over het toenemende aantal nieuwe donatievormen (bv. via mobiele telefoon en crowdfunding), blijkt dat de meeste mensen de nieuwe donatievormen wel te kennen. In veel gevallen maakt men hier echter nog geen gebruik van.

  'Vernieuwend' blijkt op zichzelf geen reden om voor een donatievorm te kiezen. Mensen selecteren de donatiemogelijkheden op 'vrijheid', 'gemak' en 'veiligheid'. Nieuwe donatievormen die aan deze eisen (blijven) voldoen, kunnen het snelst succesvol worden.

  Wat mensen vinden van giftverzoeken door bijvoorbeeld scholen, orkesten en kerken is in 2012 al eens gemeten. Nu is opnieuw gevraagd naar de mening over het feit dat ook 'goededoeleninstellingen' steeds vaker om financiële steun vragen. Het begrip hiervoor blijkt nog iets te zijn toegenomen; met name voor politieke partijen. Voor hogescholen en universiteiten neemt die geefbereidheid iets af. Uit de meting blijkt overigens niet dat ook méér mensen doneren aan deze instellingen.

  lees meer
 • Werknemers vinden goede koffie belangrijk

  Nederlandse werknemers vinden goede koffie op werk belangrijker dan het lunchaanbod, een jaarlijks bedrijfsuitje of een laptop van de zaak. Ruim 60% van de Nederlanders zegt waarde te hechten aan de kwaliteit van de koffie op kantoor. Dat blijkt uit een onderzoek van PanelWizard in opdracht van Nestlé Professional, onder ruim 550 respondenten.

  Tweederde van de respondenten voelt zich productiever na een kop koffie. Eén op de vijf werknemers denkt zelfs zonder koffie zijn werk niet naar behoren te kunnen uitvoeren.

  Tweederde van de respondenten vindt ook dat koffie op het werk gratis moet zijn. Slechts 9% procent zou bereid zijn te betalen voor het huidige kopje koffie. 18% wil wel de portemonnee trekken, maar alleen als de kwaliteit van de koffie er echt op vooruit gaat. Gemiddeld heeft men ongeveer 50 cent voor een kopje over.

  Lees het hele artikel op Nu.nl

  lees meer
 • Werknemers lunchen graag samen met collega's

  Steeds meer Nederlandse werknemers nemen de tijd om te lunchen op het werk en zij doen dat ook steeds vaker met collega’s. Ruim 60% van de werknemers vindt het belangrijk om met collega’s te lunchen, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard Direct onder ruim 500 werknemers, in opdracht van bedrijfslunchbezorger De Buurtboer.

  Collega’s lunchen vooral graag met elkaar om elkaar beter te leren kennen, 61% van de ondervraagden geeft dit als reden op. Bovendien vindt 67% dat samen lunchen bijdraagt aan de werksfeer. Eén op de drie werkende Nederlanders vindt de lunch dan ook het leukste moment van de werkdag.

  Desondanks zijn er ook ergernissen aan de lunchtafel. Eén op de zes ergert zich aan collega’s die roddelen over anderen, 11% hekelt de tafelmanieren van medewerkers en 19% noemt het spelen met een mobiel als storende factor.

  Lees het artikel op Nu.nl

  lees meer
 • Kind met overgewicht schuld van de ouders?

  Veruit de helft van alle Nederlanders is te dik en weet hoe moeilijk het is af te vallen. Toch oordelen diezelfde volwassenen hard over kinderen die te dik zijn. In een onderzoek van PanelWizard Direct voor het tijdschrift gezondNU, is de mening van Nederlanders over kinderen met overgewicht ronduit negatief. ‘Een dik kind is zielig!’, zegt 75%. Acht op de tien Nederlanders vindt zelfs dat de opvoeding van ouders met een dik kind slecht is.

  Worden dikke kinderen ongelukkige pubers? Waarschijnlijk wel, zegt 48%. Komt het goed als een dik kind in de groei komt? Nee, denkt 53% van de ondervraagden. Eens een dikkerdje, altijd een dikkerdje? Ja zeg 46%. Driekwart vermoedt dat dikke kinderen vaak worden gepest en zegt: ‘Gelukkig zijn mijn kinderen niet te dik.’

  Het tijdschrift vroeg: als een kind te dik is, wiens schuld is dat? De ouders, is het antwoord. ‘Ouders laten hun kind te weinig bewegen en ongezond eten’, vinden acht op de tien Nederlanders. Ze zijn niet streng genoeg, is een veelgehoorde reactie. 45% van de ondervraagden is het zelfs eens met de stelling: ‘Dit is een vorm van kindermishandeling.’

  Maar is het zo simpel? Nee, stellen artsen en deskundigen in gezondNU. Denken dat ouders gewoon beter hun best moeten doen, is te kort door de bocht. Obesitas is een chronische, genetisch bepaalde ziekte. Bij het ontstaan van overgewicht spelen veel factoren een rol.

  De ondervraagden in het onderzoek geven toe, ondanks hun harde kritiek, dat gezond opvoeden lastig is. ‘Het aanbod in kantines is ongezond en er wordt altijd wel door iemand in de klas getrakteerd’, vindt 41%. En: ‘De politiek dwarsboomt een gezonde opvoeding door bezuinigingen op schoolzwemmen, gymles en schoolmelk”, aldus 30% van de ondervraagden.

  Bijna iedereen ziet een link tussen de dikke kinderen van vandaag en meer chronische ziektes in de toekomst. “Er moet iets veranderen, want het kost ons steeds meer aan ziektekosten als kinderen niet gezond leren eten.”

  De resultaten en het commentaar van artsen staat in de gezondNU 7, een thema-editie over het krijgen en houden van een gezond gewicht.

  lees meer
 • Flexibel werken geeft boost aan personeel

  Als werkgevers willen dat personeel een groter verantwoordelijkheidsgevoel draagt, productiever is en meer creativiteit inbrengt, dan moeten ze flexibele werkplekken en werktijden invoeren. Dat blijkt uit een onderzoek van PanelWizard Direct onder ruim duizend Nederlandse kantoorwerkers in opdracht van Regus.

  Flexibel werken draagt vooral bij aan een groter verantwoordelijkheidsgevoel en een betere indeling van je tijd, stelt 68% van de ondervraagden. 67% van de respondenten denkt dat het ervoor zorgt dat een werknemer langer blijft werken bij een bedrijf of organisatie. En 64% verwacht dat werknemers loyaler en creatiever worden flexibel werken.

  Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat flexibel werken toptalent aantrekt. Wanneer men een andere baan kiest heeft de overgrote meerderheid (80%) voorkeur voor een baan met meer mogelijkheden om flexibel te werken. Een even groot percentage zegt dat managers flexibel werken meer moeten gaan accepteren en meer vertrouwen in flexibel werkende werknemers moeten hebben. Bijna 60% denkt dat bij flexibelere werkwijzen minder werknemers bij een bedrijf zouden weggaan.

  Lees het artikel op automatiseringsgids.nl

  lees meer
 • Vrouwen kijken tijdens WK alles....behalve voetbal

  Vrouwen beleven het WK-voetbal heel anders dan mannen. Vier op de tien vrouwen krijgt nog niet eens de helft van de wedstrijd mee, omdat ze met andere dingen bezig is, zoals de mensen om zich heen en social media. Een WK-wedstrijd van het Nederlands elftal is voor hen vooral een gezellig uitje. Bijna de helft (46%) van de mannen wil echter alleen maar naar de wedstrijd kijken en hierover praten. Dit en meer blijkt uit recent onderzoek van Panelwizard onder ruim 800 Nederlanders van 20 t/m 49 jaar in opdracht van Jillz.

  Lees alle uitkomsten op de pagina van onze partner Het PR Bureau http://www.hetprbureau.nl/news/74/61/Vrouwen-kijken-tijdens-WK-alles-behalve-de-wedstrijd.html

   

   

  lees meer
 • Nederlanders tevreden over hun voornaam

  Vrijwel alle Nederlanders zijn tevreden over hun voornaam. Slechts 5 procent wil graag de voornaam laten veranderen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van PanelWizard voor Coca-Cola.

   

  Bijna een kwart van de Nederlanders vindt de eigen voornaam vrolijk, zo blijkt uit het onderzoek van het frisdrankmerk onder duizend Nederlanders. Zo’n 20 procent vindt zijn of haar voornaam ouderwets en 18 procent vindt hem lief.  

  Bijna de helft van de ondervraagden is vernoemd naar een familielid. Bij een derde kozen de ouders voor de voornaam omdat ze het een leuke naam vonden. Een vijfde van de ouders kiest de naam van hun kind in de laatste acht weken voor de geboorte en 10 procent zelfs vlak voor de geboorte.

   

  Lees het hele artikel op http://www.nu.nl/lifestyle/3816467/nederlanders-tevreden-voornaam.html

   

   

   

  lees meer
 • Wat doen managers als medewerkers niet goed functioneren?

  Als de manager van Nederland iets moeilijk vindt, dan is het zijn of haar medewerkers aanspreken, blijkt uit nieuw onderzoek van PanelWizard onder 500 managers.

  Je zou denken dat het tot het standaardrepertoire behoort van managend Nederland. Maar medewerkers aanspreken op slecht gedrag gebeurt in de praktijk maar bitter weinig. Dit blijkt uit onderzoek van Gytha Heins van Be7 en PanelWizard, waarin ruim 500 ervaren managers is gevraagd hoe zij omgaan met niet-constructief gedrag op de werkvloer. Managers zijn onvoldoende in staat slecht gedrag bij te sturen of ze doen het te weinig, concludeert Heins. En dat kost organisaties handen vol geld, zegt ze. 5 opmerkelijke bevindingen.

   

  Lees het gehele artikel op: http://www.mt.nl/332/86919/business/mensen-op-slecht-gedrag-aanspreken-dat-durven-we-niet.html

   

  lees meer
 • NPS energiebedrijven verbetert licht

  De gemiddelde NPS score van de Nederlandse energieleveranciers is het vorige kwartaal gestegen naar -21. Het kwartaal hiervoor kwam dit nog uit op -24. Dat blijkt uit de Kien Monitor Energie.

  Ondanks deze lichte verbeteringen hebben de grote leveranciers nog steeds scores onder de benchmark. Eneco blijft op -33 en Essent is stabiel op -36. Vooral Nuon moet op haar tellen gaan passen. De negatieve tendens die zich inzette in kwartaal 3 van 2013 wordt doorgezet. Inmiddels scoort Nuon een NPS waarde van -47 bij (ex) klanten. Zelfs onder de huidige klanten zijn maar weinig promotors, slechts 12% beveelt Nuon aan terwijl 33% Nuon zou afraden.

  Er zijn natuurlijk ook lichtpuntjes, zoals Greenchoice. Het bedrijf doet het al jaren goed en behaalt dit kwartaal zelfs een NPS van +1. Maar liefst 28% van de klanten en ex-klanten zou het bedrijf aanbevelen.

  Meer informatie op https://www.panelwizard.com/monitor-energie

  lees meer
 • Mannen krijgen oergevoel van de BBQ

  Als Nederlanders barbecueën, is de rolverdeling, zacht gezegd, klassiek te noemen. Vrouwen doen vaker de boodschappen of maken salades. Mannen houden zich liever bezig met het aansteken van de barbecue, het bakken en braden. Een op de drie heren krijgt een waar oergevoel van deze manier van tafelen en meer dan de helft vindt dat hij beter is in het grillen dan zij. Maar 10% van de dames is het hiermee eens, zo blijkt uit een onderzoek naar het barbequegedrag van Nederlanders dat Jumbo liet uitvoeren door PanelWizard Direct onder 1.187 Nederlanders.

  Nederland is een echt barbecueland. Een kwart van de Nederlanders noemt een ‘zomer zonder barbecue geen echte zomer’. Gemiddeld barbecueën Nederlanders – thuis of ergens anders – zes á zeven keer per jaar. Circa 15% barbecuet zelfs gedurende het hele jaar.

  We laten ons daarbij amper leiden door het weer. De temperatuur doet er niet toe, als het maar droog is, zo lijkt het devies. Dat neemt niet weg dat bijna de helft van de Nederlanders nog vaker zou barbecueën als het vaker mooi weer zou zijn. Voor meer dan de helft is de achtertuin de meest favoriete barbecuestek.

  Goed eten is een belangrijk ingrediënt voor een geslaagde barbecuesessie, zo vindt 49% van de ondervraagden. Maar goed gezelschap telt zwaarder mee. 75% vindt het samenzijn met vrienden en familie het leukst aan barbecueën. Toch kleven er ook nadelen aan het buiten grillen. Zo zijn onze ogen vaak net iets groter dan onze maag. Een op de vijf vrouwen vindt dat ze veel te veel eet bij een barbecue.

  Gamba’s, gepofte aardappelen en groentespiesjes behoren tot de favorieten van veel Nederlanders, maar zij weten een gouwe ouwe als de satéspies, hamburger of speklap niet van de gril te verdrijven. Mannen eten gemiddeld 5,5 stukken vlees of vis van de barbecue, vrouwen zijn met 3,9 stukken per persoon wat bescheidener. Vrijwel alle respondenten zijn het erover eens dat een barbecue zonder stokbrood ondenkbaar is.

  Lees het artikel op Telegraaf.nl

  lees meer
 • Mannen vinden onbereikbare vrouwen spannend

  Mannen hebben graag de touwtjes in handen. Maar als het om vrouwen gaat, is dit niet altijd mogelijk. Sommige vrouwen zijn nu eenmaal onbereikbaar, omdat ze te mooi, te slim of zelfverzekerd zijn. Uit onderzoek van PanelWizard Direct voor Axe blijkt, dat meer dan de helft van de Nederlandse mannen een onbereikbare vrouw wel heel spannend vindt.

  De top drie meest onbereikbare vrouwen van Nederland bestaat uit Victoria Koblenko, Katja Schuurman en Ellen Hoog.

  Een onbereikbare vrouw is een vrouw van wie mannen denken dat ze haar niet kunnen krijgen. Bijna drie kwart van de Nederlandse mannen heeft wel eens een vrouw laten lopen of niet aangesproken, omdat zij dachten dat ze buiten hun bereik lag. Toch staat het "aan de haak slaan" van die ene vrouw hoog op het lijstje van de mannen, bijvoorbeeld om hiermee te pronken bij hun vrienden (39%).

  Lees het artikel op Telegraaf.nl

  lees meer
 • Online klustips populair bij doe-het-zelvers

  Uit onderzoek van PanelWizard Direct voor Gamma, onder ruim 1.200 Nederlanders, blijkt dat de echte doe-het-zelver nog niet is uitgestorven. Waar veertigplussers steeds vaker de hulp van een vakman inschakelen, blijkt het klussen onder jongere generaties juist onverminderd populair. Niet alleen schakelen zij vaak de hulp van kennissen, vrienden (52%) of hun (schoon)vader (78%) in, met online tips en tutorials en het bestellen van klusmaterialen in webwinkels geven zij ook een extra dimensie aan het moderne klussen.

  De grootste ongemakken tijdens het klussen zijn van alle tijden: Nederlanders ervaren dat een klus meer tijd kost dan aanvankelijk gedacht (52%), dat het meer geld (42%) en tijd (32%) kost om de klusmaterialen te verzamelen en dat ze niet altijd weten (28%) hoe ze aan een bepaalde klus moeten beginnen. Met online tips, tricks, tutorials en mogelijkheden om klusmaterialen via het web te bestellen, nemen ze echter een groot deel van deze ongemakken weg. Met als resultaat een voldaan gevoel (84%), geldbesparing (43%) en plezier tijdens het klussen (40%).

  Ondanks de gemakken van de moderne tijd, zijn er in Nederlandse huishoudens nog veel tradities: mannen doen nog steeds de meeste klussen in huis (66% versus 18% van de vrouwen) en 45% van de respondenten laat zich bij het klussen helpen door één of allebei de ouders. Waar de jongere generatie echter sneller naar de computer, tablet of smartphone grijpt (54%) voor online tips, vertrouwen veel ouderen op advies van vrienden, kennissen, hun partner of medewerkers bij de lokale bouwmarkt.

  Het hele artikel lees je hier

  lees meer
 • Mannen zijn bang voor "de Monnik"

  Onderzoek van PanelWizard Direct voor Alpecin onder Nederlandse mannen van 18 jaar en ouder toont aan dat één op de vier mannen het achterhoofd de ergste plek vindt om kaal te worden. Ook kaal worden vanaf het voorhoofd recht naar achter wordt gevreesd; één op de zes mannen wil absoluut niet op die manier kaal worden.

  Vooral jonge knullen zijn angstig om hun dikke haardos te verliezen aan Vadertje Tijd. Bijna de helft gaf aan écht niet kaal te willen worden. Oudere mannen hebben andere zorgen: zij raken Spaans benauwd als ze denken aan het verliezen van hun eens zo strakke lijf. Een bierbuik is hun grootste angst. Slechts één op de tien van de jonge mannen haalt zijn schouders op bij de uiterlijke gevolgen van het ouder worden.

  De meeste mannen weten overigens dat kaalheid veroorzaakt kan worden door erfelijkheid (82%). Dat testosteron hier een rol in speelt, weet echter slechts 17 procent, terwijl bijna een kwart onterecht gelooft dat het dragen van hoedjes of petten kaalheid bevordert.

  Het hele artikel lees je hier.

  lees meer
 • NL kan veel meer besparen op energie dan men denkt

  Een kwart van de Nederlanders heeft geen idee hoeveel men kan verdienen met energiebesparing. Slechts 1% schat de besparing op meer dan 300 euro per jaar, blijkt uit onderzoek van PanelWizard Direct voor Natuur & Milieu. In werkelijkheid kan wel 75% van de huishoudens meer dan €300 besparen. 30% kan zelfs meer dan 1.000 euro besparen.

  Het onderzoek toont aan dat 90% van de Nederlanders al maatregelen neem voor energiebesparing. Afgelopen jaren heeft bijna driekwart van de mensen gloeilampen vervangen door spaar- en LED-lampen; 62% heeft dubbel glas; de helft van de mensen heeft energiezuinige apparaten gekocht. In woningisolatie is nog veel te winnen: Nederlanders hebben vaak kleinere stappen gezet en komen nog niet toe aan de grote winstpakkers: isolatie van spouwmuren, vloer en dak.

  Vandaag start de campagne Slimwoner. Om de paar maanden kunnen mensen inschrijven op een aantrekkelijk aanbod voor verdere energiebesparing. Dat kan het isoleren van de woning zijn, een zuinig elektrisch apparaat aanschaffen of voordelig kiezen voor LED-verlichting.

  Op de website Slimwoner.nl is ook een e-book met informatie en tips voor energiebesparing gratis te downloaden.

  lees meer