Steeds minder schaamte voor doggybag

Bijna een op de vijf Nederlanders heeft dit jaar vaker dan andere jaren om een doggybag gevraagd, om overgebleven eten in een restaurant mee naar huis te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van non-profitorganisatie Natuur & Milieu en Depa, in samenwerking met PanelWizard.

De helft van de ondervraagden is zich het afgelopen jaar bewuster geworden van de hoeveelheid eten die hij weggooit. 36% vindt een doggybag steeds normaler worden in Nederland.

Hoewel meer Nederlanders om een doggybag vragen, rust er nog steeds een taboe op. Bijna de helft (47%) vindt het gênant om een doggybag te vragen in een restaurant, vorig jaar was dat 52%. Ruim een op de drie schaamt zich om met een herkenbare doggybag over straat te lopen. Bijna driekwart (74%) neemt nooit eten mee naar huis. Wel zegt 44% vaker om een doggybag te zullen vragen als deze bekender zou zijn in Nederland.

Van de ondervraagden vindt 77% dat restaurants meer zouden moeten doen tegen voedselverspilling. Meer dan een kwart van de respondenten gaat ook daadwerkelijk eerder naar een restaurant dat hier iets tegen doet. Daarnaast vindt een meerderheid (69%) dat een restaurant per gerecht de keuze moet bieden tussen een kleine en een grote portie. Dit is een flink stijging ten opzichte van vorig jaar (55%).

Lees het artikel op Nu.nl

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!