KWF Kankerbestrijding bovenaan in share of wallet; Spieren voor Spieren grootste stijger

In de maandelijkse Goede Doelen Monitor van Kien Onderzoek worden Nederlanders gevraagd naar hun doneergedrag. Het panel van zusterbedrijf PanelWizard wordt onder andere gevraagd om fictief 100 euro te doneren aan één of meer goede doelen uit de monitor die ze kennen. Als het gaat om de zogenoemde share of wallet (het gemiddelde doneerbedrag per Nederlander), blijkt dat Nederlanders een duidelijke voorkeur hebben voor KWF Kankerbestrijding, gevolgd door Kika en de Hartstichting.

Top 3 share of wallet: In het eerste half jaar van 2016, zou 55% van de Nederlanders (een deel van) deze 100 euro aan KWF Kankerbestrijding 'doneren', waarbij een gemiddeld bedrag €24,33 wordt 'gedoneerd'. Daarmee ligt de share of wallet (het gemiddelde doneerbedrag per Nederlander) voor KWF Kankerberstrijding op €13,29 en ruimschoots boven het gemiddelde voor alle goede doelen in de monitor (€1,64).

Kika volgt met een share of wallet van €10,98 op de tweede plek (49% zou ‘doneren) en de derde plek is voor de Hartstichting met een bedrag van €5,96 (38% zou 'doneren').

Met deze resultaten geeft de Nederlander een duidelijke voorkeur aan goede doelen in de categorie Gezondheid. Het panel wordt maandelijks gevraagd naar hun voorkeur, waarbij de goede doelen verdeeld waren in vier categorieën: Gezondheid, Welzijn, Sport en Cultuur, Ontwikkelingshulp en Natuur, Milieu en Dierenbelangen. Uit de resultaten van de Goede Doelen Monitor van Kien Onderzoek in de eerste helft van 2016 blijkt dat de categorie Gezondheidnog altijd met stip op nummer één staat; meer dan twee op de drie Nederlanders verkoos deze categorie boven de andere categorieën. Het is dus niet gek dat de top 3 van goede doelen met de hoogste share of wallet enkel bestaat uit goede doelen in de categorie Gezondheid.

Grootste stijgers en dalers: Over het afgelopen half jaar is Spieren voor Spieren de grootste stijger als het gaat om de share of wallet binnen de Goede Doelen Monitor van Kien Onderzoek (van plek 35 naar plek 26). Ook Terre des Hommes (van plek 54 naar plek 46) en Stop Aids NOW! (van plek 49 naar plek 42) staan in de top 3 grootste stijgers over het afgelopen half jaar.

De grootste dalers in deze periode zijn Natuurmonumenten (van plek 14 naar plek 24), Wilde Ganzen (van plek 42 naar plek 51) en het Prinses Beatrix Spierfonds (van plek 45 naar plek 54).

Wilt u meer weten over de share of wallet of het doneergedrag van Nederlanders of uw donateurs? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden.

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek onder het panel van PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!